Русия трябва да работи със САЩ, не срещу тях в Сирия

Бжежински: Регионалният хаос може лесно да се разпространи!
5 окт 2015 20:49, Елка Василева
283
Русия трябва да работи със САЩ, не срещу тях в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Всички знаем как започна Първата световна война. Натрупването на изолирани случаи на насилие дава ход на необратими военни операции, лишени от цялостна стратегическа насока и от по-голяма яснота на целите. Останалото е история: четиригодишно кръвопролитие, извършено в името на амбициозни цели, формулирани пост фактум от победителите, пише Збигнев Бжежински* във "Файненшъл таймс".

Още не е късно да се предотврати повторно развитие на този сценарий, този път в Близкия изток и по-конкретно в Сирия. Аз подкрепих първоначалното решение на президента Барак Обама да не използва сила в сирийската трагедия. Употребата на сила от страна на САЩ с цел да бъде отстранен от власт Башар Асад - за което толкова ревностно настояват някои от нашите приятели в Близкия изток - е безсмислена при липсата на реален консенсус за това както в Сирия, така и в Америка.

Независимо дали ни харесва, или не, Асад не е склонен да приеме призивите на Вашингтон да се оттегли от поста си, нито пък е изплашен от безразборните опити на САЩ да организират ефективна демократична съпротива срещу неговото управление.

Оттогава бе постигнат пробив в много трудните ядрени преговори с Иран, в които САЩ и Русия си съдействаха с други водещи сили за преодоляване на препятствията. Човек би си казал, че следващата фаза ще бъде ново усилие за уреждане на сирийския проблем, този път с помощта на важни страни като Китай и Русия.

Вместо това Москва избра да се намеси с военни средства, но без политическо и тактическо сътрудничество със САЩ - основната чуждестранна сила, правеща преки, макар и не много успешни, опити да свали от власт Асад.

Според някои информации Русия е предприела въздушни нападения срещу сирийски елементи, които са спонсорирани, обучени и екипирани от американците, нанасяйки материални щети и причинявайки човешки загуби. В най-добрия случай това показва военна некомпетентност от страна на Русия, а в най-лошия е доказателство за опасно желание да се подчертае американското политическо безсилие.

И в двата случая са заложени на карта бъдещето на региона и американският авторитет сред държавите от Близкия изток. В тези бързо изменящи се обстоятелства САЩ имат една единствена реална опция, ако искат да опазят по-големите си залози в региона - да поискат от Москва да спре и да се въздържа от военни действия, които пряко засягат американски активи. Русия е в пълното си право да подкрепя Асад, ако толкова много желае, но всяко повтаряне на току-що случилото се трябва да доведе до ответни американски действия.

Военноморското и военновъздушното присъствие на Русия в Сирия е уязвимо, изолирано географски от родината.

Русия може да бъде "разоръжена", ако продължи да провокира САЩ. Но по-добре ще е, ако Русия бъде убедена да работи със САЩ в търсене на по-широк подход за уреждане на регионален проблем, който да се издига над интересите на една единствена държава.

Ако това стане, дори ограничено американско-руско политическо и военно сътрудничество в Близкия изток може да доведе до положителен напредък в геополитически план: Китай може да поеме конструктивен ангажимент да парира опасността от по-голямо разпалване на Близкия изток. Пекин има значителен икономически интерес в това да предотврати по-широкомащабен конфликт в Близкия изток. Той трябва да бъде заинтересован не само от това да възпрепятства допълнително разпространение на хаоса, но и от това да увеличи собственото си регионално влияние.

Франция и Великобритания вече не могат да играят решаваща роля в Близкия изток. За САЩ е все по-трудно да го правят сами. Самият регион е разделен по религиозни, политически, етнически и териториални линии и се плъзга към все по-голямо насилие.

Това изисква външна помощ, а не нова форма на неоколониално доминиране. Необходима е американска мощ, интелигентно и решително приложена в търсене на нова формула за регионална стабилност.

Китай несъмнено предпочита да остане по-встрани. Вероятно страната си прави сметка, че така ще бъде в по-добра позиция да поправи щетите.

Но регионалният хаос може лесно да се разпространи на североизток и по-нататък да погълне Централна и Североизточна Азия. В такъв случай Русия и Китай може да изпитат неприятни последици. Но американските интереси и приятелите на Америка - да не говорим за регионалната стабилност - също биха пострадали. Така че е време за стратегическа смелост.

*Авторът на статията е бил съветник по националната сигурност на бившия американски президент Джими Картър

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Amerika dava za voennite 600 miliarda dolaraRusia dava na voennite 70 miliarda
23
3
 
21
 
! Отговори
Нахалство преди 8 години
Всяко изречение от горното изказване е заредено с невероятно отровно нахалство, безпардонност, високомерие, самовлюбеност и арогантност. Не е смешно обаче, защото е ясно, че съдбата на света е в ръцете на луди, които са си повярвали прекалено, живеейки в паралелна реалност, в която са център на вселената. За съжаление предстои голяма война и е въпрос на време да започне.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 34 АнонименА какъв го дири САЩ и запада там , че и умерена (въоръжена) съпротива да създават в суверенна държава .
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали, искате да кажете "Русия трябва да работят в полза на САЩ"? ЗАЩО?
20
1
 
8
 
! Отговори
Су 34 М в действие! преди 8 години
lifenews.ru/video/13850Вижте работата на Су 34 М по позиции на ИД в провинция Идлиб.
19
2
 
13
 
! Отговори
АЛ ДЖАЗИРА ЗА ВАС... преди 8 години
Ал Джазира ще обърка нещата с руската военна намеса в Сирия!Всички араби в България гледат Ал Джазира...а ,не БТВ.Арабите лесно се манипулират и настройват от мас-медиите....и бързо обръщат палачинката..!
18
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв търси руснака в сирия тя не граничи с сирия
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ, никой не иска да си играе с теб вече!
16
2
 
20
 
! Отговори
дженерал преди 8 години
е щом тои го е казал може,Путин веднага ще го послуша и ще се оттегли от Сирия голям шегаджия е този дядо
15
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрах Русия е срещу САЩ защото атакува ИДИЛ . За кого е тогава САЩ ?
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До преди няколко дни - Русия да не се намесва, няма да дадем коридори, мрън-мрън... Сега- Русия рябва да е с хамерика. Ми определете се бе! Обърках се вече!
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очевидно за САЩ работата срещу терористи е работа против самите САЩ?!
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западна простотия и арогантност. Русия винаги е длъжна да направи нещо, а САЩ никога не са длъжни.Ето вчера бомбордираха болница в Авганистан, но не са длъжни дори да се извинят. Не са длъжни да ни дадат безвизов режим и т.н. На тях целия свят им е длъжен , а те на никого.
11
1
 
43
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
САЩ се държат като арогантен и разглезен хлапак, който си мисли, че всички са му длъжни и света му принадлежи.. Свят обаче е имало много преди Америка да се самозабрави.. ще има и след това..
10
2
 
24
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 8 години
''Проблемът'' е, че няма случай в историята в който *** да набие мужик, та дотук с мераците ви!
9
2
 
31
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Поляк- това си е диагноза!
8
35
 
4
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Братушките си търсят боя, викат ела че бързам... :)
7
2
 
48
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Свърши времето когато на Русия и определяха с кого и как трябва да работи! Pax Americana приключи!
6
2
 
43
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Яко са го закъсали щом почнаха да вадят от нафталина разни 80-90 годишни ..
5
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Русия може да бъде "разоръжена", ако продължи да провокира САЩ."======Груби и абсолютно открити, недипломатични заплахи. Изпускате си нервите, мистъри. Не говори добре за вашето възпитание.