Руски военен самолет нарушил въздушното пространство на Турция

Изпратени са два изтребителя F-16, за да го прехванат
5 окт 2015 11:05, Елка Василева
147
Руски военен самолет нарушил въздушното пространство на Турция
Снимка: архив, Reuters

Руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия в събота, което е накарало турските военновъздушни сили да изпратят два изтребителя F-16, за да го прехванат. Това съобщи днес министерството на външните работи на Турция, информира агенция Ройтерс.

Министерството е повикало посланика на Русия, за да протестира срещу нарушението, се посочва в изявление на ведомството.

Турция е призовала Русия да избягва повторение на подобно нарушение или ще бъде държана "отговорна за всеки нежелан инцидент, който може да се случи".

Министърът на външните работи Феридун Синирлиоглу е разговарял с руския си колега Сергей Лавров, както и с ключови партньори от НАТО, се казва още в изявлението на турското МВнР.

Миналата седмица Русия предприе въздушни удари срещу сили, противопоставящи се на сирийския президент Башар Асад, припомня Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
22
 
! Отговори
Божил преди 8 години
Нищо лошо не е станало- турците да не се правят на неразбрали: водят се военни действия срещу враг на човечеството и такива дребни проблеми трябва да бъдат игнорирани!
42
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1аха ....сега като сме вече 20 години ...под Американско робство по добре ли сме ...я ходи паси някъде !
41
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин много да внимава с държави, като Турция и Израел, защото освен модерно въоръжение, имат и развити икономики и могат да окажат препъни камък, за Путинова Русия !...Тези държави турция и израел да внимават за Китай,Русия не е сама за твое съжаление.4 % поевтиняване на юана доведе само за 1 ден до 2.4 трл. $ преки загуби на борсите в САЩ.Косвените може да ги изчислиш като умножиш 2.4 трлн. с цифра от 5 до 10 твой избор.А турция и израел са привързани мног тясно към долара
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НЕ РАЗБИРАТЕ ,ЛИ..?Психиятрията не се намира в интернет форумите ...моля те спешно потърси медицинска помощ!
39
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРЦИЯ И ИЗРАЕЛ---СА ВОДЕЩИТЕ СИЛИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК!ТЕ ЩЕ ГАРАНТИРАТ СИГУРНОСТТА НА ЕВРОПА!!!!!/..Русия само се опитва да стъпи на топлото Средиземноморие, чрез Асад...ВЕКОВНАТА МЕЧТА НА РУСИЯ/
38
12
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Руснаците са *** и прости .... само си мислят че имат армия ...всичко е развалина ...градовете им са като нашите села ! Къде се пънат в сирия ...тази седмица поне 2-3 руски самолета ще паднат ! Вервайте ми
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 53абе те цала Америка и Европа не можаха да му строша хатъра ...заради Крим ...то бяха санкций ...то беше медийна война ...то бяха обединения заедно с япония Канада и Австралия ..проти врусия .....та някакви си *** и еврей ли ще го спрат ?
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия ще въведе 200 километрова военна зона за сигурност в турция за да преследва и попречи изтеглянето на терористите.
35
0
 
3
 
! Отговори
kolio mamata преди 8 години
i ko ot tui na balgarina mu e vliazal do iaicata ama toi gag ne kazva
34
16
 
5
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАТЕ ,ЛИ..? преди 8 години
ТУРЦИЯ , РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ НАЛОЖИ , КАТО ВОДЕЩА СИЛА В ЕС!!!????ЦЯЛО ЩАСТИЕ ,ЧЕ СМЕ СВЪРЗАНИ С НЕЯ !ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДПС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
33
6
 
10
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Ако ще се бият....... ние си искаме Одрин обратно...Руснаците да си всимат Истамбул....а и би било добре да имаме сухопътна граница с Русия !
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И стига сте писали бомбаНдирали, научете се да пишете най-накрая.. Как си взимате матурите така, идея нямам.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците бобмбандирали болница ....30 човека убити ..цивилни ...никой нищо не казва за това ....
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 47 - влязоха, за да си изнесат техните си светини, не са стреляли по нищо и никого с тия танкове. Отделно, че юридически имаха право на това, след като това се водеше призната и от Сирия турска територия.
29
4
 
3
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
До софиянецАбе станал инцидент станал ,война е случва се.Ама стига с тия опорни точки бе хора !Не разбрахте ли че Русията си гледа само интереса като САЩ!Всичките тия *** коментари показват само тотално незнание.Дружбата руска с черните *** и хизбула за хвалба ли е ?Насила дават лице на радикални гъжви и защо за базите на топлото море.Мислете малко бе хора!
28
2
 
19
 
! Отговори
Няма статии за преди 8 години
Какво става с бомбардираната от САЩ болница в Кундуз,нищо не пишат по темата "западните независими медии".Какво става с селата на избитите сирийски кюрди,когато турската авиация наруши въздушното пространство на суверенна Сирия и бомбардира кюрдски села в Сирия през лятото.Нищо не пишете за тези "актове срещу хуманността"...все Русия ви в устата,Русия това,Русия онова...
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига бе! Турците с колко километра влязоха с танкове и пехота уж да си защитава светини?
26
2
 
19
 
! Отговори
ЛЪЖЕНОВИНА преди 8 години
турските военновъздушни сили искали да изпратят два изтребителя F-16, но руския самолет си довършил виража и се върнал обратно.Даже не са могли да реагират :)8 км навлязъл докато прави вираж, а тука нашите "новинари" ще скъсат синджира от лай!
25
5
 
3
 
! Отговори
хмм преди 8 години
До СеверозападнякЕгати словоизлиянието едвам се разбира?! За разлика от БГ разградения двор онези там дето граничат със Сирия имат авиация и я вдигат под тревога. После на килимчето посланика с последно предупреждение. Сега е момента да видим дали Путин има куража да повтори ако не значи е подействало. Другото е драсканици на...
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като турция цяло лято избиваше сирийски кюрди на Сирийска територия с авиация и нарушаваше въздушното пространство на суверенна Сирия,нямаше никакви проблеми...сега опищяват орталъка.Най вероятно полета е свързан с заявлението на Обама,че САЩ ще подпомагат "ИДИЛ 2014-умерена опозиция 2015" да контролират 95 км. зона на турско-сирийската граница,за да може най-вероятно турция "свободно" да снабдява с оръжие и боеприпаси "ИДИЛ 2014-умерена опозиция 2015" през тази 95 км. гранична зона.