Руски войници ще се включат в боевете в Сирия!

Западен печат: Над 600 руски военни вече са разположени в Сирия
6 окт 2015 11:27, Елка Василева
91
Руски войници ще се включат в боевете в Сирия!
Снимка: архив, Reuters

"Руски войници ще се включат в боевете в Сирия", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Изостряйки конфронтацията около сирийската война, Русия заяви вчера, че в боевете ще се включат нейни "доброволчески" сухопътни сили. Разполагането на руски военновъздушни и сухопътни сили в Сирия е предизвикателство към регионалната политика на на турския президент Реджеп Таип Ердоган, президента на САЩ Барак Обама и НАТО.

Руски сухопътни сили може фундаментално да променят конфликта, в който до момента са убити 250 000 души, а половината население на страната е изселено от началото му през 2011 г.

Още по темата

Макар и руският президент Владимир Путин да заяви, че няма да разполага сухопътни войски в Сирия, планът за т. нар. доброволци бе разкрит вчера от неговия представител за връзки с парламента адмирал Владимир Комоедов. Той изглежда подобен на руската прикрита тактика на използване на войници за превземане на Крим от Украйна през март 2014 г. и за оказване на помощ на проруските бунтовници в Източна Украйна, отбелязва вестникът.

Нещо повече, американски военни представители заявиха, че над 600 руски военнослужещи вече са разположени в Сирия, като в това число не влизат самолетните екипажи, и че палатки за близо 2000 души са видени в руската военновъздушна база близо до северозападния сирийски град Латакия и турската граница.

Руското разкритие, че т. нар. доброволчески сили може скоро да бъдат пратени в Сирия, подхрани спекулациите за предстоящо сухопътно настъпление срещу бунтовниците, което би предполагало безпрецедентна координация между съюзниците на сирийския президент Башар Асад, пише изданието.

Сред тях може да са сирийската армия, подсилена от сили от Русия, Иран и ливанската милиция Хизбула, която от години има свои бойци в Сирия в помощ на Асад. Вероятни цели са бунтовниците от Армията на завоеванието, които застрашават крайбрежните крепости на Асад от превзета територия в северната провинция Идлиб.

Бунтовнически групи, които се бият едновременно срещу Асад и срещу "Ислямска държава", включително някои, които получават подкрепа от американците, заявиха, че повече няма да участват в мирен процес под руско посредничество и обвиниха Русия, че окупира страната им. Някои се зарекоха да работят в по-тясно сътрудничество със сирийския клон на Ал Кайда - Фронта Ан Нусра, отбелязва "Ню Йорк таймс".

НАТО обвини Русия в "безотговорно поведение", след като руски самолети нарушиха турското въздушно пространство при границата със Сирия през уикенда, пише в. "Файненшъл таймс".

След извънредно заседание на постоянните представители на НАТО в Брюксел алиансът настоя Русия незабавно да прекрати тези прониквания с бойни самолети и заяви, че те пораждат "крайна опасност".

Инцидентите предизвикаха остра реакция от Турция, която предупреди, че ще реагира на всякакви бъдещи нарушения на въздушното й пространство. Русия заяви, че станалото се дължи на лоши метеорологични условия.

В неделя Турция съобщи, че два нейни изтребителя са били тормозени от МиГ-29 докато патрулирали границата със Сирия. Самолетът руско производство държал двата изтребителя на радарен прицел в продължение на общо почти шест минути.

Случващото се показва нарасналия риск от военни сблъсъци, след като Русия увеличи бомбардировките си в райони, където действат и натовски съюзници, отбелязва вестникът.

Високопоставен дипломат каза, че Турция е дала да се разбере, че в бъдеще ще сваля всякакви отклонили се руски бойни самолети.

Някои официални представители на НАТО се безпокоят, че алиансът може да бъде въвлечен в непреднамерен инцидент между Русия и Турция и приканват Анкара да постигне някаква договореност с Москва. Не е ясно дали инцидентът ще бъде включен в дневния ред на планираната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел тази седмица.

Два турски изтребителя F-16 са прехванали руския изтребител във въздушното пространство на Турция през уикенда, заяви турското външно министерство. Според турски медии властите в Анкара отначало не били сигурни дали самолетът е от сирийските или руските ВВС, преди да установят, че този модел се ползва само от Москва.

По-рано тази година турски изтребители свалиха сирийски хеликоптер, който бе преминал в турското въздушно пространство.

С бомбардирането на райони в Северна Сирия Москва все повече затруднява прилагането на плана на Турция за установяване на забранена за полети зона в някои части от този регион. Анкара настоява пред съюзниците си да се въведе такава зона южно от границата й, за да се защитят цивилните и да се помогне на сирийските бунтовници в борбата им срещу силите на президента Башар Асад, пише "Файненшъл таймс".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: РусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Ала_Бала преди 8 години
До Анонимен 74Много добре казано!
54
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До коко 76Посочи ми точно къде греша според теб колега ако може с цитат и ще поспорим.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кокоисторията друго казва ислямистче
52
10
 
0
 
! Отговори
коко преди 8 години
До Бобивиждам че четеш само руската сводка и справочници.Очевидно е че се прехласваш по Матушката.Прди да напишеш нещо помисли..огледай се и тогава.Иначе изпъкваш най-вече като третокласник от руската гимназия.Русия отдавна не е център на света и опитите да се превърне в такъв винаги свършват с голям крах.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TRAKIECтракиец и славянин са едно
50
3
 
0
 
! Отговори
Gandi преди 8 години
Каква е тази мания за превъзходство, желание за причиняване на страдания в човечеството? Толкова пари се дават за армии, оръжия и причиняване на смърт и страдания. Ако половината от заетите във военната промишленост и 5% от агресивните бавноразвиващи маймуни из форумните части на новинарските сайтове се вземат в ръце и се занимават с наука и производство, след 10 години ще ходим на марс на почивка а след 100 години ще населяваме подобни на нашата планети. По ни забавлява да убиваме и мразим.
49
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokospa 70Хисбула не е съюзник на РФ а на ИРАН. Хисбула ползва руско въоръжение купено през Сирия и ИРАН и за това си мислите че е съюзник на Москва. Грешите. След Чечня 1 Москва няма ислямистки съюзници има интереси в Близкия изток.Интерес База в средиземно море - АСАД ни е "приятел"Интерес ИД да не тръгне на север - ИРАН ни е "приятел" защото е ВРАГ НА ИД- Ирак/Египет ни е "приятел" купува наше оръжие и воюва срещу ИД.- Йордания ни е "приятел" не допуска очевадни трансфери през своя
48
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 64Експерте Кузнецов дори без самолетите си е Смъртоносен кораб. Ако не знаеш има 16 свръхзвукови противокорабни ракети с обсег 800км и ядрена бойна част. Къде са? Под палубата са скрити в носа на кораба. Руски адмирал критикуваше кораба че тези ракети заемат място на една ескадрила самолети в хангара. Самолетоносач ли е или Ракетен Крайцер. Китайския му клон защото няма тези ракети носи повече самолети от Кузнецов а тези самолети са нелегално копие на Су-33 Продажната Украйна им про
47
6
 
2
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Единсвената държава която 50 години се справя еднакво добре и с шеити и със сунити е Израел!!!!Заиграването на Русия с шеитски Иран(аятоласите) не е на добре.Другият съюзник на Русия Хизбула е също враг на Израел.Изобщо започват да играят много опасна игра.Черните *** искат само едно ХАЛИФАТ и унищожение на Израел.В случая Русия играе като тяхно оръжие,което рано или късно ще я доведе до крах
46
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 66Сори "Експерте" но грешите Су-24М2 е със стъклена кабина идеален за Въздух земя мисии но Въздух-Въздух мисии не може да прави освен самоотбранаСу-30 първоначално е създаден като ПОЛЯРЕН ТЕЖЪК БАРАЖИРАЩ ИЗТРЕБИТЕЛ за замяна на МиГ-31МиГа го модернизираха и стана още по-смъртоносен а Су-30 го направиха Многоцелеви все пак има Ракети Въздух-Въздух с обсег 130-160кмАМРААМ ракетите на Ф-16 на Турция едвам достигат до 100кмСу-34 има по-добро от Су-30 оборудване вкл стрелба назад с р
45
0
 
3
 
! Отговори
Гюнтер Алексеевич преди 8 години
И що само 600 боеца ,дай да ги умножим * 100 и да се свърши за 5 /пет /дни с тия зверове
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Путин направо ще заколя Турция - отказа им газ и петрол и строежи на АЕЦ и ВЕЦ-ове. Армения държи и не може да стигне газ до Турция, Иран продава на Русия и тя определя на колко и дали изобщо ще продаде на Турция, Гърците ги мразят и се разбират с ушанките, Египет ги мрази, Израел, Сирия (а и Путин като вземе Сирия май няма откъде да стигнат енергоресурси до турската икономика). Айде и 1 кюрдистан Вовката да основе, затова тия вият кат прасета на заколение заедно с краварите...
43
4
 
2
 
! Отговори
UFSY преди 8 години
До ЩирлицНе се споменава обаче за миризливата следа оставена... същински кеймтрейлс... пък може и за химическа атака да се брои... хи хи хи
42
0
 
8
 
! Отговори
UFSU преди 8 години
Демек, пробвали са комшиите да го свалят ама не са успели да го прихванат, та са разбрали, че е от ВКС...
41
0
 
14
 
! Отговори
боцко преди 8 години
Китайски саолетоносач е прибижил Сирия, за да се включи в руската блокада. Очакг се ощж чайна присъствие. А сухопътна атака - от иранска и сирийска армия. А те имат мноооого да си връщат на извратеняците..,..
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Батя Вова не си губи времето да отделя крайни и умерени терористи , а е пуснал комбайната и коси наред . Това е все едно да считаш за "добри" войниците на ВEРМАХТА , а за "лоши" Eсесовците.
39
0
 
18
 
! Отговори
циника преди 8 години
Много добре се знае кой кой е в Сирия. Даже се знае коя групировка от кого получава пари - коя от Сауд. Арабия, коя от Турция, коя от Мюсюлмански брат. Само им вижте имената на групировките от "умерената" опозиция и не е нужно да имаме богато въображение, за да преценим какво ще се случи ако спечелят. Или шериат или ще започнат на свой ред тежка война помежду си.
38
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
"В неделя Турция съобщи, че два нейни изтребителя са били тормозени от МиГ-29 докато патрулирали границата със Сирия. Самолетът руско производство държал двата изтребителя на радарен прицел в продължение на общо почти шест минути."Смях в залата!
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Руски войници ще се включат в боевете в Сирия", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".Източника? Една жена казала на репортер от вестника, докато пътували в метрото, ама не си казала името...
36
0
 
18
 
! Отговори
Бузи преди 8 години
До Одисей 1 #46И как точно си представяте с Бжежински например, разоръжаването на крайцера "Москва"? Или на въздушната групировка на руснаците?Ако ставаше толкова лесно да разоръжиш Русия, колкото да го напишеш, то досега Кремъл да беше отдавна Дисниленд, а Большой театър - ресторант на Макдоналдс.