Турция заплаши: Може да спрем да купуваме руски газ

Анкара може да се откаже и от строежа на АЕЦ "Аккую"
8 окт 2015 12:54, Елка Василева
224
Турция заплаши: Може да спрем да купуваме руски газ
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция може да преразгледа въпроса за закупуване на руски газ заради изострянето на отношенията с Москва след авиоинцидентите миналата седмица. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, съобщи ТАСС.

По думите на Ердоган Русия трябва да бъде чувствителна по такива въпроси, тъй като Турция може да купува газ "от най-различни места".

Ердоган заяви също така, че Турция може да се откаже от строителството на АЕЦ "Аккую" по руски проект. "Ако руснаците не построят АЕЦ "Акку", някой друг ще дойде и ще я построи", каза турският президент.

Още по темата

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви на 6 октомври, че Русия е дала на Турция изчерпателни обяснения за инцидента с руските военни самолети, нахлули във въздушното пространство на страната. Той изрази надежда, че инцидентът няма да повлияе на реализацията на проекта „Турски поток“.

От своя страна също на 6 октомври Ердоган предупреди Русия, че Москва ще изгуби много в случай на по-нататъшно изостряне на отношенията с Анкара. Той посочи, че са недопустими нарушавания на границата на държавата от страна на руската авиация. „Нападение срещу Турция е нападение срещу НАТО“, обобщи турският лидер.

Ден по-рано – на 5 октомври турският генщаб съобщи, че на 4 октомври десет турски изтребителя, патрулирали по границата със Сирия, също са се срещнали с неразпознат МиГ-29, който бил взел на прицела на своя радар два изтребителя F-16, припомня Лента.ru.

Същия ден стана известно, че руският посланик е бил извикан в турското външно министерство и е бил изразен протест заради нарушаването на въздушните граници на Турция. Както твърди Анкара, на 3 октомври в южната провинция Хатай, която граничи със Сирия, два патрулиращи F-16 на ВВС на Турция са засекли руски самолет. След прехващане той е напуснал турското въздушно пространство в посока Сирия. Посолството на Русия в Турция де факто потвърди инцидента.

В края на юли се появи информация за прекратяване на преговорите между Москва и Анкара по проекта за газопровод „Турски поток“ поради нерешения въпрос за отстъпките за руския газ. Турците смятаха, че ще имат 10% намаление на цените, докато Газпром настоява проектът да започне и едва след това е готов да обсъжда размера на намаленията. Първоначално Русия разчиташе на построяване на четири тръбопровода с обща мощност 63 милиарда куб. метра годишно, докато на Турция й е необходим само един.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
истински политик.Отдавана е време България и Турция да се обединят в една силна държава и да стане фактор в света...
27
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, всички играят по свирката на САЩ. Как пък никой не ще да играе по свирката на *** освен русофилската ***.
26
9
 
23
 
! Отговори
циника преди 8 години
Откакто почна руската кампания в Сирия маските напълна паднаха! Това е голямата заслуга на путин в случая.
25
4
 
7
 
! Отговори
offshore mariner преди 8 години
Така значи. Ръшаните намалиха отначало количеството на газта от четири на две тръъби и накрая ще останат отнова нула тръби. Турският поток да се отпише въобще.
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците и те се подлъгаха по заповедите на САЩ и това ще им изиграе лоша сега както и на всички играещи по свирката на САЩ и НАТО. Започне ли войната няма да има НАТО и САЩ да помагат на някой всички ще са за себе си .
23
15
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
До славянинЕ те руснаците така си карат от години - "бащицата", било то цар, Ленин, Сталин, Брежнев, Путин, като каже това ще правите това не и те изпълняват, къде ще отидат. Робско племе с малки изключения, но за тях или затвор или изгнание или нещо по-сериозно.
22
16
 
9
 
! Отговори
коко преди 8 години
Ердоган знае какво говори.Азерския газ,Туркменския отдавна търсят път за Европа!!!!!А това че руската ядрена технология е най-евтина е блъф.Евтина на хартия-договор с приблизителна цена и после всичко по 2.Както със "грандиозния " проект Белене.Турция е фактор в района и не случайно Путин му отиде на крак.
21
6
 
21
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Краварите са натиснали турците да работят против интересите си. Сега е момента да се възползваме от ситуацията и да спечелим, ама пусто ни управляват продажни тикви.
20
5
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
От Фактор в Азия и Близкия изток, та дори и с глас в Европа,тоя на снимката успя да превърне Турция в палатков лагер и една ревяща мома за х..... да не казвам за какво!!
19
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит нов Афганистан на руснаците. Пак ще фалират.
18
5
 
18
 
! Отговори
ha преди 8 години
ЕРДОГАН СЕ ОПИТВА ДА РЕКЕТИРА И ЕС И РУСИЯ, АМА НАКРАЯ ЩЕ ГРИЗНЕ ДРЪВЦЕТО
17
6
 
31
 
! Отговори
:) преди 8 години
Тя и Германия може да купува от друг, ама не го прави. Защо ли? Явно наистина Ердоган е бил в далаверата с петрола от ИД и сега му се ... мамата.
16
2
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Анадолски...мурафети.,свикнали от всичко да извличат...изгода.Онзи ден Ердоганя каза на ЕС,че щял да спре имигрантите,ако се дадял безвизов режим на турчалятя за всички държави от ЕС.Абе айлоо,каква ни е файдата от...ползата,като няколко милиона съмнителни персони от вашия...вилает плъзнат насам.
15
4
 
14
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Анадолецът не може да преживее, че неговите хора от ИД ядат бой като килим напролет и му избиват балансите! В Русия работят толкова турски фирми, че ако Путин им бие шута и ги изгони, талибан Ердоган пада от власт на секундата! А че *** редовно нарушават гръцкото въздушно пространство е друг въпрос!
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако турците не могат да си построят АЕЦ са много зле и са доста неграмотни. но явно не могат щом разчитат на руснаците. иначе се тупат в гърдите, че от всичко разбират.
13
6
 
17
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
"Турция заплаши: Може да спрем да купуваме руски газ"Разбира се, че можете. Както и можете да умрете от студ и глад в затворените си фабрики после. Немаш проблеми, ефенди.
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реджеп аго ще го подаде на Вова неумит ако иска.
11
3
 
4
 
! Отговори
666 преди 8 години
*** ***. и ИГИЛ ПОФЕСИОНАЛЕН проект, СЪЗДАДЕН от СПЕЦСЛУЖБИТЕ на САЩ - както казват братята ние ла...та не ги разбъркванме те са едни и същи.
10
4
 
8
 
! Отговори
odessa преди 8 години
volodia vednsga da mu zavyrti krancheto na toa. kvicheneto dche stigne 200 decibela.
9
6
 
39
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Интересно как ли ще се почувства Турция ако загуби над 4-те милиона руски туристи годишно!?