Споменът за Русия в Афганистан тлее, но ще пламне ли?

ИД се опитва да превърне Афганистан в свой нов плацдарм
12 окт 2015 22:12,
71
Споменът за Русия в Афганистан тлее, но ще пламне ли?
Снимка: архив Reuters

Руската военна операция в Сирия накара афганистанците да се опасяват, че днешната марионетна война в Близкия изток може да обхване и Афганистан.

В началото на октомври руското министерство на отбраната свика в Москва международен форум за Афганистан, на който бяха обсъдени заплахите, свързани с екстремистката групировка "Ислямска държава" и талибаните.

По същото време в Москва пристигна афганистанският вицепрезидент генерал Рашид Достум, воювал на страната на Москва по време на съветското нахлуване в Афганистан. Днес той се опитва да издейства доставки на руски оръжия и бойни хеликоптери.

Може ли Русия да се върне в Афганистан?

Възможностите Русия да се намеси в конфликта в Афганистан се обсъждат все по-често в афганистанския печат.
Доколко Москва играе все по-активна роля в сирийския конфликт, мнозина пък се питат докога Русия ще игнорира приближаването на талибански сили към границите на страни от Средна Азия.

Мнозина в Афганистан гледат с подозрение на западната политика спрямо талибанското движение - тук няма нищо ново. Дори бившият президент на Афганистан Хамид Карзай няколко пъти обвини САЩ в двуличие.

Междуетнически разногласия

В Северен Афганистан освен това живеят сравнително малко пущуни и според местните жители правителството в Кабул, включващо главно пущуни, не отделя достатъчно внимание на проблемите в северните региони. Независимо защо е нестабилен афганистанският север, мнозина се опасяват продължаващите там сблъсъци да не въвлекат в конфликта и Русия.

Мохайодин Мехди - известен политически коментатор, а също и депутат, представляващ в парламента северната провинция Баглан - казва, че теоретично това е възможно.

"Знаете ли защо американците реагираха толкова бързо на събитията в Кундуз? Защото онова, което правят хората на север, много наподобява времената на съпротивата срещу талибаните през 90-те години на миналия век", написа Межди във Facebook . "Ако американците не бяха откликнали бързо на призивите за помощ, там със сигурност щяха да потърсят Русия", допълва той.

През управлението на президента Ашраф Гани се засилиха етническите разногласия в страната. Постоянните дискусии за етническия състав на силите за сигурност накърниха в очите на мнозина имиджа на правителството, дискредитираха и способността му да управлява.

Недоволните полеви командири

"Правителството на националното единство в Афганистан и съюзниците му в САЩ не могат, или не желаят да премахнат талибанската заплаха в северните региони. Повечето местни бивши полеви командири виждат просто опит да бъдат отстранени от лостовете на властта", заявява известният афганистански политически наблюдател Екрам Андешманд.

"Това може да осигури на Москва идеална възможност за включване във войната с талибаните", посочва той.

За разлика от 80-те години на миналия век, когато повечето афганистанци изпитваха омраза към нахлулите в страната съветски войски, западните войници се радваха на съществена подкрепа в Афганистан.

Всичко обаче показва, че днес имиджът на Русия бързо се променя

Генерал Достум качи във Facebook свои снимки с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, както и с лидера на Чечения Рамзан Кадиров. Снимките събраха към 50 000 харесвания - нещо, което отразява безпрецедентно висока подкрепа за евентуално участие на Русия в борбата с талибаните.

"Достум отбеляза, че ИД се опитва да превърне Афганистан в свой плацдарм. За да предотврати тази заплаха, Кабул има нужда от подкрепата на Русия, както стана в Сирия. Изразихме убеденост, че ръководството на Русия ще вземе положително решение по въпроса", написа в Инстаграм ръководителят на Чечения.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: АфганистанРусияКундуз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНищо особено, някакви пияни ги напердасали.Сефте.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво е станало във Афганистан, я дайте факти?
14
2
 
4
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
До Анонимен 28"от заключението на международната комисия и холандската прокуратура" - A na men ot tam mi kazaxa, 4e si goljam Bastun.
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малаизийското разследване, което впрочем е единственото официално, по безспорен начин доказа, че боинга е свален от украински ЗРК. Но за това разбира се не се говори из бг ***.н.и медии. Из щатските медии го има, но в бг - не!
12
1
 
3
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
До NOWINA"истинската Пролет" ste ima samo v tvojata glava.
11
0
 
1
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
До Хрушчовti pak... ami nali za tova sa mediite!
10
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Некои съображения: Крим е руски, повече арабска пролет няма да има, руснаците ще смачкат ид, европа пропада, краварите са шишкави, изборите в България вече са купени! Още?
9
2
 
48
 
! Отговори
Хрушчов преди 8 години
Странно как нито една медия не спомена Виетнам, Корея, когато САЩ започнаха авантюрата си в Близкия Изток - за Русия обаче веднага се хванахте...
8
2
 
13
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
"Споменът за Русия в Афганистан тлее, но ще пламне ли?" - Otgovora e NE - Rusia greski ne povtaria Na red sega sa da plamnat glavite na samovlubenite i na samozabravilite se psevdodemokratite
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво стана с САЩ в Афганистан?Моля дайте инфо и ни просветлете,Русия я знаем?За Кундуз разбрахме,но има още толкова не написани и не казани неща за "демократичната военно окупационна мисия на най-развитата демокрация в света" в Афганистан.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомена за войната между севера и юга тлее! Нема ли да се избият, да изчезне тая шантава държава, та света да се оправи....
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомена за Ватерло тлее! Англия и Франция кога ще се посипят с ядрено оръжие? Нали и двете са ядрени сили?
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомена за Гьобелс тлее в "независимите цивилизовани медии",но ще пламне ли отново?
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи руснаците избиват бременни жени, малки деца и събарят исторически паметници! А през свободното време изяждат достойните бойци от ид - сурови или най-много алангле!
2
2
 
39
 
! Отговори
Момо преди 8 години
САЩ и сие вече година бомбят в Ирак и Сирия без да казвате нищо. Русия се включи само в Сирия от две седмици и ще си счупите пръстите да пишете статии всеки ден по 5 пъти.Стига сте ни убеждавали колко лошо правят руснаците. Ние сами виждаме реално какво става.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната голема глупост.