Сблъсъци в Прищина след арест на опозиционен лидер

Преди дни Албин Курти хвърли граната по парламента
13 окт 2015 12:52, Анисия Иванова
6
Сблъсъци в Прищина след арест на опозиционен лидер
Снимка: Bulgaria ON AIR

Тежки сблъсъци между полицията и демонстранти в столицата на Косово - Прищина. Повод за тях стана арест на опозиционния депутат Албин Курти, заради това че преди няколко дни хвърли граната сълзотворен газ в парламента.

Причина за действията му беше изпълнението на споразумението между Сърбия и Косово, което дава повече правомощия на районите с преобладаващо сръбско население в страната.

200 протестиращи скандираха името на Курти и обстрелваха полицията с димки и камъни. За момент те дори щурмуваха успешно централното полицейско управление в Прищина.

Силите за сигурност отговориха със сълзотворен газ. Курти пък беше разпитан от полицията и няколко часа по-късно – освободен. Пред Франс Прес той се обърна към симпатизантите си с думите: "Няма да се предадем! Нека бъдем единни".

Опозицията силно се противопоставя на сделката със Сърбия, която стана факт с посредничеството на ЕС през 2013 г. и все още е в етап на изпълнение. Мотивът е, че тя ще задълбочи етническото разделение в Косово и ще увеличи сръбското влияние в страната. Освен димката в парламента противниците на споразумението хвърляха яйца по управляващите на фона на силни освирквания.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
9
 
! Отговори
Цезар преди 8 години
Аз Юли Цесар съм много радостен, че все още се следват мойте идеи. А именно: "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ".Защото представятели си, ако тези хора на балканите разберат това, че всъщност са един народ. И ако вследствие сътворят една конфедерация. То тогава тези балкани и тяхната федерация ще са по-голям фактор от Германия, Франция и др.
2
6
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
До #1:А ти ще си най-смелият човек на земята ако им го кажеш това в очите:-)))))
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шиптърите са най долното и мръсно племе на земята