Лондон не разреши Асандж да се лекува извън посолството на Еквадор

Асандж имал остра болка в рамото от три месеца
15 окт 2015 11:07, Елка Василева
5
Лондон не разреши Асандж да се лекува извън посолството на Еквадор
Джулиан Асандж. Снимка: архив, Reuters

Британското правителство е отказало да позволи на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж да се подложи на медицински грижи извън посолството на Еквадор, където той се укрива от над три години. Това заяви външният министър на латиноамериканската страна Рикардо Патиньо, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Еквадор е поискал от британските власти "сигурен коридор" за 44-годишния Асандж, за да може той да се подложи на изследване с магнитен резонанс заради остра болка в дясното рамо, от която страда от три месеца.

"Отговорът, който получихме, бе, че Асандж може да напусне посолството, за да потърси медицинска помощ, във всеки един момент, но заповедта за ареста му остава в сила. С други думи, той може да излезе, но веднага ще бъде арестуван", каза Патиньо.

През август 2012 г. Еквадор предостави политическо убежище на Асандж, след като през юни същата година той потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция, където е заподозрян за престъпления от сексуален характер.

Основателят на Уикилийкс отхвърля обвиненията, определяйки ги като политически мотивирани, и се опасява, че Швеция ще го депортира в САЩ, където го заплашва присъда до 35 години затвор, а може би дори смъртно наказание за разгласяването на десетки хиляди поверителни документи на Държавния департамент.

До неотдавна пред посолството стояха на пост по трима британски полицаи, но на 12 октомври полицията отмени денонощното наблюдение заради твърде високите разходи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
Там загадъчно намериха смъртта си Г. Марков , Литвиненко и кой още имаше още...
6
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
Те убиха принцесата си, та какво може да се очаква от тях?
5
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
Това са "благородните" британци!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНАТА НАЙ-ХУМАННАТА ДЪРЖАВА И ДА ОТКАЖЕ ЧОВЕК ДА СЕ ЛЕКУВА КЪДЕТО И ДА БИЛО???? ХАХАХАХА
3
0
 
4
 
! Отговори
До Дискавъри преди 8 години
Едните трепят хората с камъни, а другите ги трепят на електрическия стол ! Важното е трепане да има ! То кой знае каква голяма разлика между двата режима няма !
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Discovery...да...да...само при първият режим се избиват сами всеки ден+ГМО+гей пропаганда+30 милиона под чертата на бедност+легализация на наркотиците+убита екология и масова промивка на мозъци--рекламираща даже чипирането на хора.......А ти решил ли си вече????
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""""Лондон не разреши Асандж да се лекува извън посолството на Еквадор""""-----това е западният критерии за демокрация...Само ни говорят красиви приказки--иначе са същите тоталитарни диктатори--никаква разлика м/у режима на Садам Хюсеин и режима на Барак Хюсеин Обама....