Ромски погром във френския град Муаран

Завзели гарата, разрушили ресторант, атакували кметството...
Обновена: 21 окт 2015 09:26 | 21 окт 2015 09:18, Александър Попов
139
Ромски погром във френския град Муаран
Снимка: Reuters, архив

Сили на полицията и жандармерията пристигнаха спешно вчера в град Муаран, департамента Изер в Източна Франция, за да въведат ред там след устроения от ромски погром, предаде ТАСС. Местната префектура съобщи, че ситуацията е взета под контрол.

Както съобщи кметът на града Жерар Симоне, ромите поискали двама техни представители, задържани от полицията, да бъдат освободени, за да участват в погребение на сестрата на единия, загинала при катастрофа с автомобил.

След като властите отказали, ромитее устроили истински погром в града.

"Не по-малко от стотина души, въоръжени с арматурни железа, завзеха гарата, разрушиха един ресторант и нанесоха щети на обекти от градската собственост. Те подпалиха автомобили върху железопътните релси", каза кметът.

Той призна, че хулиганите са щурмували и сградата на кметството и се наложило всички служители да бъдат евакуирани оттам.

Училищата в града спешно заключили вратите си и не пускали учениците навън, за да не пострадат при настъпилите безредици. Движението по жп линията и по минаващата край града автомагистрала било спряно. Ромите подпалили дървени сандъци на магистралата. Те ограбили и терминала за плащане на пътна такса.

"Смятам тези действия на циганите в града за абсолютно недопустими", подчерта кметът.

Наред със събитията в Муаран започнал и бунт в затвора Етон в друг източен департамент - Савоа. Именно там излежава присъда един от хората, чието освобождаване поискали ромите.

В бунта участвали около двайсет души. Затворниците подпалили пожар в затвора и барикадирали редица врати. Пътят на служителите на затвора към изхода се оказал блокиран и те се затворили в няколко помещения. Сега на място там е пристигнала спецчаст с опит в потушаването на затворнически бунтове.

Премиерът на Франция Манюел Валс решително осъди "абсолютно недопустимото насилие" в страната.

"На такива събития може да бъде даден само един отговор - твърдост и решителност при възстановяването на реда", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: Францияциганироми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега вероятно ще следва изказване на Френския Хелзингски комитет,който,както и българския си събрат защитава всички действия на ромите и нелегалните имигранти.Да,ама не,защото във Франция подобни структури нямат право да се месят във вътрешните работи на суверенна държава.
52
0
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали искате от нас да ги интегрираме . Айде сега господа западни демократизатори , покажете ни как вие ги интегрирате .
51
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе стрелайте във въздуха и като почнат да рекушират коршумите....
50
0
 
80
 
! Отговори
влгр преди 8 години
Защо ли се плаща на полицията и армията се питам?!? Как така, че "хулиганите са щурмували и сградата на кметството и се наложило всички служители да бъдат евакуирани оттам." !?! Не могат ли да се опазят? Ами ако са тръгнали към някое училище...? Защо не ги спрат веднага? Кой ще плаща щетите??? Това ли е новата безопасна Европа? - хулигани и бандити да си правят каквото искат?
49
0
 
54
 
! Отговори
тт преди 8 години
Коментар-52 е мой.Знам ,че не е хубаво човек да злорадства,ама просто не можах да се въздържа...
48
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радвам се да прочета, че умните французи виждат нещата от живота.Това не ви е кино и пуканки, разглезени хора.Научете се да живеете с новите си братя.И понеже им давате много помощи те ще бягат към вас ;)
47
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, не се учудвайте на такива погроми ...Това е в поведението на този етнос.Интегрирайте ги, нали много знаехте да приказвате, а ?!
46
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та туй си е терористичен акт уж срещу отказ на власт да ги пусне,пропусне,имаше такъв на запад-Кале що ги не пропуснали без пропуски и какво сториха-ограбиха населението естествено не без стрес,страх,резултата е същия-ограбване под формата на разруха,палеж,които бяха и при първия,страх,стрес от насилие,грабеж,даже препречване на път от железопътния транспорт,само туй вече е параграф с алинея,затуй всите участници на алеята в пандиза да усетят,че такива пенизи не вървят,иначе власт на меки китки.
45
0
 
46
 
! Отговори
. преди 8 години
A sega gi integriraite profesori
44
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Френския хелзински комитет интервюирал ромите и истината излязла на яве - полицията направила погромите!
43
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 35 секунда от клипа е увеличено търсенето на сода каустик на територията на Франция.Има ВЕЧНИ ценности за всеки етнос.Вари го, печи го *** си е ***.Българите пък вече сами си слагаме звездичките.Естествено Възраждането стартира във Франция, и USA а скоро и по нашите земи. Иначе вилнееКолко предвидливо ние пък нямаме армия на границите и полиция по улиците.
42
0
 
54
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Започва ли се. очаквах чак напролет,като дойдат и другите майки с деца.
41
0
 
103
 
! Отговори
Романец преди 8 години
А така сега искам французите спешно да евроинтегрират ромите! Да започнат работа незабавно Български Хелзински Комитет, Хюманс Райтс Уоч, Амнести Интернешанъл и всички организации да защитят правата на ромите срещу геноцида им от местните френски власти. Да им се осигурят апартаменти жилища и социални помощи за изхранване на чаветата. Да ползват предимство при здравно и социално осигуряване понеже са малцинство. В противен случай ще докладваме в Хага за нарушаване правата на ромите!
40
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Силно ме съмнява, че това са ромите, по-скоро са "бедните и изстрадали бежанци, търсещи закрила и сигурност"
39
0
 
96
 
! Отговори
tt преди 8 години
Възмутен съм от реакцията на френските власти.Къде остана толерантността им към малцинствените групи???Явно имат големи пропуски в обществената интеграция на малцинствата-нещо недопустимо в съвременна Европа.Затова предлагам:-Франция незабавно да се изключи от шенгенското пространство.-представители на БГ правозащитни организации незабавно да заминат за Франция,където да разяснят какви права имат ромите,мечките и т.н.
38
0
 
92
 
! Отговори
АнтиБХК преди 8 години
"Не по-малко от стотина души, въоръжени с арматурни железа, завзеха гарата, разрушиха един ресторант и нанесоха щети на обекти от градската собственост. Бъдете толерантни!Покажете разбиране към особненностите на етноса!Като гледам много добре са ги интегрирали франетата двулични!
37
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека сега министърът ни на външните работи да излезне и да им даде на франсетата една лекция по хуманност и човешки права! Така както те го правеха от страни. Аз се радвам, че това се случва във Франция, защото *** политици не разбират от логика и от определени вид етноси. Трябва да им опре яйцето отзад, че да разберат, че някои неща се решават със сила!!! Нека се наслаждават на римляните. Много е лесно иначе отстрани да се лае! Поздрави на набитите командоси от България, смешници!
36
0
 
90
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Явно са си техни,иначе щяха да ги пишат българи или румънци.
35
0
 
91
 
! Отговори
cici преди 8 години
Моля Ви,не закачайте милите роми.Това е част от тяхната култура.
34
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им е честито на франсетата...