Неуловимите ислямисти, заподозрени за ада на А321

"Провинция Синай" наброява няколкостотин бойци
Обновена: 6 ное 2015 20:39 | 6 ное 2015 20:31, Елка Василева
31
Неуловимите ислямисти, заподозрени за ада на А321
Снимка: Reuters

Подразделението на "Ислямска държава", заподозряно в свалянето на руски самолет в Египет, се изплъзва на службите по сигурността, действайки чрез тайни клетки по идея на лидер, изкарвал прехраната си с внос на дрехи, казват представители на египетското разузнаване.

Западни представители все по-често обвиняват в нападения групировката "Провинция Синай" (бивша "Ансар Бейт ал Макдис"), съсредоточила се върху убийства на египетски войници и полицаи, откакто след масови протести през 2013 г. военните свалиха президента Мохамед Морси от движението "Мюсюлмански братя", пишат Майкъл Джорджи и Ахмед Мохамед Хасан от Ройтерс.

Още по темата

Ако се открият убедителни доказателства, че тя е атакувала самолета, това незабавно ще изстреля групировката на върха на джихадистката йерархия с един от най-кървавите актове, откакто през 2001 г. Ал Кайда разби самолети в сградите на Световния търговски център в Ню Йорк.

Ако бомба е взривила еърбъса А321 във въздуха, това ще обори твърденията на египетските власти, че са поставили под контрол екстремистите, извършили предизвикателни нападения срещу висши правителствени служители и западни мишени.

Експерти по сигурността и разследващи заявиха, че е малко вероятно самолетът да е бил поразен отвън, както и екстремистите от Синай да разполагат с ракети, способни да ударят самолет на височина над 9000 метра.

„Провинция Синай" отчасти е продукт на усилията на Египет да унищожи екстремизма, застрашаващ от десетилетия най-населената арабска държава, казват източници от разузнаването.

Според трима висши представители, които следят отблизо базираните в Синай екстремисти, много действащите там бойци са избягали в Сирия, след като Морси беше свален и тогавашният главнокомандващ въоръжените сили Абдел Фатах ас Сиси хвърли силите за сигурност срещу ислямистите - както радикалните, така и умерените.

Главатарят на "Провинция Синай" - 42-годишен бивш вносител на дрехи, известен с псевдонима Абу Осама ал Масри - е следвал в "Ал Азхар", хилядолетния египетски център за ислямски науки, подкрепящ управлението, отбелязват представителите.

Подобно на други, учили в известния с умереността си център, той обаче се радикализирал и се обучил за въоръжени действия в Синай, а когато след свалянето на Морси силите за сигурност подложиха на репресии ислямистите, той и още 20-ина негови последователи заминали за Сирия, посочват те.

Те станаха експерти

Там Ал Масри и останалите бойци натрупали опит, който щял да им бъде полезен при евентуалното им връщане в Синай, а след като "Ислямска държава" влязла в контакт с тях, възприели нейната цел за установяване на халифат в мюсюлманския свят.
Те изглежда са били хипнотизирани от загадъчният лидер на "Ислямска държава" в Ирак Абу Бакр ал Багдади, казват източниците.

ИД изпрати с кораб оръжие и пари от Ирак в съседна Либия, където екстремистите намериха благодатна почва в хаоса, възникнал след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г., каза друг представител на разузнаването.

После слабо охраняваната граница дала възможност на поддръжниците на Багдади да пътуват до Синай, в другия край на Египет, за да доставят товарите за другарите на ислямистките бойци, допълват те.

"Други екстремисти ги обучили какво да правят, за не бъдат залавяни, научили се да стрелят точно и да сглобяват бомби", каза един от източниците от разузнаването, пожелал анонимност. "Те станали експерти", допълва той.

Уил Маккантс, директор на Центъра за близкоизточна политика към вашингтонския институт "Брукингс", отбеляза, че не се знае много за връзките между клона на ИД в Синай и централното ръководство на организацията. Египетската групировка обаче, подобно на други подразделения, изглежда се ползва със значителна автономия.
Заради държавните репресии срещу "Мюсюлмански братя" и други ислямисти синайският клон на ИД получи значителна местна подкрепа, което позволява на бойците й да се крият и действат, смесвайки се с обикновените хора, каза той.

Неуловими

Представители на службите за сигурност казват, че при управлението на Морси бойци от Ал Кайда, включително такива, пътували чак до Афганистан, са имали пълна свобода на действие в Синай.

Те наброявали около 4000 души и били ядрото на "Провинция Синай", която преди да обяви подкрепата си за "Ислямска държава" миналата година, се казваше "Ансар Бейт ал Макдис", посочват източниците.

При репресиите на Ас Сиси (който днес е президент) над ислямистите много екстремисти бяха избити, хвърлени в затвора или избягаха в страни като Сирия и Либия.

"Провинция Синай" днес се състои само от няколкостотин бойци, разпределени в групи от по 5 до 7 души, които имат малко връзки помежду си, за да се намали шансът да бъдат заловени, обясняват представителите.

"Те са много потайни. Отделните клетки не знаят за останалите", казва един от източниците от разузнаването. "Броят на бойците е малък, но и един екстремист е достатъчен, за да извърши самоубийствен бомбен атентат", отбелязва друг.
Миналата година представители на службите за сигурност съобщиха, че Ал Масри и неколцина други лидери са убити.

По-късно той се появи във видеозапис, за да докаже, че е жив, и отново потвърди предаността си към Багдади. На записа Ал Масри е коленичил до оръжия, за които казва, че са иззети от 30 убити при нападение египетски войници. На заден план се вижда бронетранспортьор в пламъци.

Племенен водач в Синай каза за Ройтерс, че напоследък е забелязал подкрепящи "Ислямска държава" бойци да се движат с нови автомобили "Тойота ланд крузър". Някои от тях имали компютри "Епъл". "Те изглежда стават все по-амбициозни", отбеляза той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМного подробно се анализира и втълпява нещо. Цели се заблуда. Версията е лазер- космос............................................Пий си редовно хапчетата. САЩ нямат никакъв интерес да свалят самолета.
19
1
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименСАЩ ги въоръжава. .и насочва към Европа
18
0
 
3
 
! Отговори
Очаквайте преди 8 години
Българските новини да съобщат за резултата от :ЧЕРНИТЕ КУТИИНа самолета !
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
23.Те нхендриха преди 14 години няколко самолета в Ню Йорк .Американците се стреснаха отново сега и засилват сигурността на летищата си и искат същото от другите държави и самолетни компании за самолети летящи за САЩ ?Брюксел изпрати кучета да душат бомби ! Бруксел трябва да души из Европа също , на хендриха се с мъже " бежанци"?
16
6
 
3
 
! Отговори
АМ преди 8 години
Ало dnes.bg,имате ли някакъв контрол върху коментарите (за + и -) защото явно се вижда че са силно манипулирани от русофилски ***!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
17.Тойоти са в Ирак и Либия !
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нахендрят им го на "братушките". Те си помислиха, че ще уплашат арабите. Забравили са уроците от ВСВ. Само с бомби не става.
13
3
 
1
 
! Отговори
Бомбата преди 8 години
До 18 . ДА Русия измесе следните данни :От разследването на Черните Кутии следствието заключи, че БОМБА в самолета е предизвикала катастрофата !Хайде големите разузнавачи от М6да кажат къде е поставена точно бомбата и от кого ?Нали имат засечени доказателства !
12
3
 
4
 
! Отговори
фен преди 8 години
Статията трябваше да се озаглави "Съвременните достижения на западната демокрация"
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тотално болни мозъци, че и клетки изнамериха....,ми да речем че и Русия приеме пропагандираната теза за бомба, този атентат си има поръчител(всички знаем кой е)....значи и тоз който го е поръчал, трябва да се е готви за ответна мярка?!?
10
1
 
9
 
! Отговори
? ? преди 8 години
Е как са толкова невидими и ги дават с бели Тойоти ?Точно имаше запитване към фирмата Тойота , от къде И.Д имат техните коли ? и се потули ...Английското разузнаване като толкова ги при хващат , защо не го обяснят ? ? Имат снимки . Е както дадоха снимки на самолета ..
9
8
 
22
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Фашингтон постоянно ***, че руснаците не бомбардирали ИД. Американците 2(две!!!) години "нанасят въздушни удари"(май крадат керосин) и главорезите не са опитали да изстрелят един куршум по тях, а към руснаците, след 1(един!!!) месец полети, имат голям терористичен акт! И кой не удрял ИД? Руснаците ли?
8
4
 
15
 
! Отговори
Демокраси сравнения преди 8 години
"Така САЩ отцепиха Косово,запалиха войната в Македония с помощта на спонсорирани,снабдявани от САЩ с оръжие "демократични революционери",които си бяха внесени терористи талибани,албанци и местни шиптъри."Когато след "демократично" избиване на македонски полицаи от "терористи-демократи",македонските спецчасти локализираха "демократите терористи",веднага се появяваше американски военен хеликоптер охраняващ позициите на терористите и македонската армия спираше.По спомени на един македонец"
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава бомбардирайте ИД наред, където и да паднат бомбите, все ще нацелят виновни!На ислямистите непрекъснато трябва да им се повтаря: "Да би мирно седяло, не би чудо видяло!"
6
9
 
31
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
Защо ми се струва,че САЩ имат и ресурса и интереса,самолета да бъде свален със взрив във фюзелажа!!!
5
7
 
18
 
! Отговори
Евреопитек преди 8 години
Богатите сирийци прехвърлиха бизнеса си в Египет.Цехове, машини, финанси.Те бяха про-Асад настроени-в Сирия бяха основата на средната и богата класа.От друга страна държава(културата, историята,нямат нищо общо с местното население-нещо като елини и гърци)Египет е свърталище на партизанстващи ***.Чудесна почва за гореописаното.Апропо СИНАЙ не е ли мечтана ИЗРАЕЛСКА стратегическа територия?Каква тишина кънти сред ЕВРЕИТЕ в момента.Опа грешка. Шарли ебдо виж и си сложи звезда !
4
4
 
25
 
! Отговори
Без коментар преди 8 години
"Поредната реклама на ИДИЛ в така наречените "западни и прозападни независими медии по света и у нас".Журналисти изкарващи кървави пари на гърба на жертвите на терористите от ИДИЛ и другите терористични НПО-та създавани и финансирани от "всяка демократична цветна революция в Близкия Изток и Украйна" засега."Независими медии" отразяващи "тиимбилдинга на сенатор Маккейн с терористите на Багдади от ИДИЛ през 2013 в Европа" като "най-висш акт на свобода и демокрация"...И мълчащи за КУНДУЗ..."
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя е точната истина ?
2
3
 
44
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо правите реклама на главорезите от ИД? Кой ви плаща за това?
1
6
 
28
 
! Отговори
Xexe преди 8 години
Крайно време е Израел да подпука както трябва цялата гнусна арабска *** в района!