ЕС дава на Африка ?1,8 млрд.за миграционната криза

Предлага се и достъп до визи и намаляване на таксите за мигранти
Обновена: 12 ное 2015 07:11 | 11 ное 2015 22:40, Анисия Иванова
17
ЕС дава на Африка ?1,8 млрд.за миграционната криза
Снимка: архив, Reuters

ЕС ще отпусне на срещата на върха във Валета целеви фонд за подпомагане на страните от Африка за справяне с миграционната криза в размер на 1,8 милиарда евро, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.

Тази сума обаче е малка за преодоляване на миграционната криза, предупреди той.

В план за действие за справяне с миграционната криза, който ще бъде одобрен от европейските и африканските лидери на срещата на върха в Малта утре и който е видял Ройтерс, ЕС предлага на африканците редица помощи в това число и облекчаване на достъпа до визи и намаляване на таксите за мигранти, изпращащи пари в брой в родните си страни в замяна на ангажимент от африканските лидери да помогнат за намаляване на миграционния поток към ЕС.

Документът съдържа 17 страници и установява дузина инициативи. Предстои неговото финализиране тази вечер по време на преговори между европейските и африканските лидери, събрали се във Валета.

В плана ще има ангажимент за сключване на повече спразумения между европейски и африкански страни за ускоряване на връщането на незаконни африкански мигранти от Еворпа в техните родни страни. Европейските правителства трябва да предложат на сътрудничещите им африкански страни по-лесен достъп до визи за хората, пътуващи за Европа, в това число и по работа.

Броят на африканските студенти и университетски преподаватели, участващи в програми на ЕС за образователен обмен, ще бъде удвоен идната година в сравнение с нивото от 2014 г., се посочва още в плана за действие.

Планът обещава на американските правителства да намалят данъците върху сумите, които африкански мигранти пращат у дома. Сега те са 10 или повече процента, но според плана те ще бъдат намалени под 3 процента до 2030 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е не може да си живееш мирно и да си плащаш редовно наема и хазяина ти да ти доведе 4-5 получовека в апартамента и да ти каже: Тея ще живеят тука, а ти ще им плащаш сметките. Това е рецепта за война - целта на тези, които командват ЕС.
7
0
 
1
 
! Отговори
АА преди 8 години
А НАЙ МНОГО С ТИЯ ПАРИ ДА ПЛАТЯТ НА ОЩЕ И ДА ГИ НАТИРЯТ КЪМ ЕВРОПА.НИКАКВИ ПАРИ , А БРЮКСЕЛСКИТЕ ЗЕЛКИ ДА ГИ СПРАТ ОЩЕ НА ПРИСТАНИЩАТА ПРЕДИ ДА СА СЕ ЮРНАЛИ.
6
0
 
0
 
! Отговори
Legalen Emigrant преди 8 години
Otlichen hod! Da imat pari da si platiat biletite na kanaldzhiite...
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ги гушнат тия пари правителствата и нищо няма да стане. Това са никакви пари.
4
3
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
При това положение трябва да разучим къде е вратата с надпис "ИЗХОД" от ЕС!Дали ще е бързо бягство или плавен преход-не се знае,но трябва да сме подготвени и за такъв сценарий!Не сме длъжни да се жертваме за тях....
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все повече се говори за целенасочено организирана емигрантска атака на Европа
2
9
 
3
 
! Отговори
пътник преди 8 години
Европа потъва, добре че имам билет са САЩ.
1
2
 
7
 
! Отговори
Накара преди 8 години
Колко от тези парички ще прилапам зависи от леля Меркелица. Ще я опъна хубаво на задна и ще я клатя до зори. После ще ми дрссне едно чекче с доста нули и може си ходи на пенсия. Ноооо майонезата трябва да се изгълта. Инак я давам на пазара за употребявани и безполезни онодени женски.