Смърт и страх в сърцето на Европа - кой е организаторът?

Едно нещо е ясно: покой в Европа вече няма да има
Обновена: 15 ное 2015 06:48 | 14 ное 2015 12:21, Елка Василева
144
Смърт и страх в сърцето на Европа - кой е организаторът?
Снимка: Reuters

Тринайсти ноември 2015 г. стана най-кървавата страница в историята на Франция през 21 век. При серията планирани терористични нападения на терористи в Париж загинаха 128 души, 180 бяха ранени, от които 99 са в критично състояние. Властите обявиха извънредно положение в страната и затвориха границите.

Световните лидери изразяват съболезнования на народа на Франция и заявяват готовност да обединят усилията в борбата с международния тероризъм. Правителствата засилват мерките за сигурност около посолствата на Франция и препоръчват на гражданите да се въздържат от пътуване в Париж или поне да не излизат по улиците на града.

Френските силовици, преброявайки загиналите нападатели, се опитват да заловят останалите живи. Пресата междувременно прави догадки кой е организаторът на терористичните актове, пише Утро.ru.

Всичко това, за нещастие, вече се е случвало – и то неведнъж. В САЩ след трагедията 9/11, в Испания след взривовете в Мадрид на 11 март 2004 г., в Лондон след атаките на терористи през юли 2005 г….

В самата Франция, в същия този Париж, преди по-малко от година братята терористи Саид и Шериф Куаши разстреляха 12 души в редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо“, а два дни по-късно техният помощник Амеди Кулибали взе заложници в магазин за кашерни храни в 20-ти район, убивайки четирима от тях.

На 11 януари тази година на мълчаливия Марш на единството в памет на загиналите в Париж излязоха над един милион души, сред които и ръководителите на редица европейски държави.

За организатор на клането в редакцията на "Шарли ебдо“ беше посочена "Ал Кайда“ - лидерът на Айман ал Зауахири лично бил издал заповедта "да бъдат наказани неверниците“ за обидните карикатури на пророка Мохамед.

Радикалните ислямисти многократно поискаха Франция "да прекрати агресията срещу мюсюлманите“, в противен случай заплашиха с нови терористични актове.

Франция участва в коалицията начело със САЩ, която от миналата година нанася удари по позиции на Ислямска държава. На 13 септември френските ВВС, които преди това действаха само в Ирак, започнаха бомбардировки на ислямистите в Сирия.

Британски медии пишат, че вчерашната нощ на ужасите в Париж може би е отговорът на екстремистите за евентуалната смърт на Джон Джихадиста – главния палач на ИД. В четвъртък прессекретарят на Пентагона съобщи, че "с вероятност от 99%“ Джон Джихадиста е бил убит при удар на американските ВВС по позиции на ИД.

ИД вече пое отговорност за терористичните актове в Париж, наричайки ги "вендета за Сирия“. Според някои експерти обаче нивото на координация на извършителите сочи по-скоро към Ал Кайда.

Във всеки случай плашещото е това, че стрелбата и вземането на заложници в центъра на Париж станаха при засилени мерки за сигурност. Във връзка с подготовката на срещата на върха на ООН за климатичните промени, която трябва да започне в Париж на 30 ноември, вече беше възстановен временно граничният контрол, което е обичайна практика за страните от Шенген при големи международни прояви. Това означава, че терористите, най-вероятно, са влезли в страната преди това.

През октомври, в пика на миграционната криза, с която се сблъсква Европа, се чуваха предупреждения, че с потока бежанци от Сирия, Либия и Ирак в европейските държави са проникнали близо 4 000 терористи от ИД, които във всеки момент може да преминат към действие.

Американската разузнавателно-аналитична компания Stratfor отбелязва, че заплахата от терористични атаки в Европа е перманентна.

И сега е важно да се определи дали парижките терористични актове са били "домашни“ или нападателите са се обучавали и са получавали помощ от чужбина.

Какъвто и да е отговорът на този въпрос, едно нещо е ясно: покой в Европа няма да има.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 8 години
До борецаКак няма да виждат като икономиките им само на това се крепят на емигрантската работна сила, много наивници тук се заблуждават, че западнякът се скъсвал от работа, глупости, те и източна европа поробиха и им работят такива като нас за едната прехрана, но сега ще ядат попарата на исляма тарикатите. Те някога са глееедали сеир как Балканите падат под ятагана и какво са направили за братята си християни - нищо. Но като станало за тях напечено тогава вече бой на мюсюлманите пред Виена.
83
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 8 години
До АнонименТочно точно точно така.
82
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 8 години
До факти-само фактиДа я изберат мъдрите шваби да управлява Германия до живот. Такова съкровище не е за изпускане.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите имаме много хубави поговорки !Сещам се за няколко подходящи за случаяНе е луд които яде баницата а този които му я даваДа бе мирно стояло не би чудо видялоЕла вълчо изяш ме пък после дълбоко покрусени сълзи ...
80
0
 
1
 
! Отговори
С Русия в сърцето преди 8 години
Смешниците на оня американец милярдер пишат коментари в които казват,че Русия е създала ИД обаче не мислят ,че всеки с малко мозък ще си зададе въпроса - Защо и е на Русия някои които да продава петрол на по ниски цени !? От което да губи Русия милиарди
79
0
 
7
 
! Отговори
55 преди 8 години
Милиони хора по света вече прогледнаха с отговорите на въпросите:"Кой създаде Ал Кайда ,Ислямска държава и ...Кой им изкупува петрола и другите стоки?"
78
0
 
11
 
! Отговори
няма анонимни преди 8 години
Меркел лично да поднесе съболезнования на роднините на убитите при атентата!!!
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
false flagможе да се случи само със съдейсдтвието на правителството и неговите служби.
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дека се скътаха "великите" карикатуристи на Шарли Ебдо? Що не побликуват още някоя и друга карикатура срещу ИД и други страни? Правеха се на аслани,видяха се нас...ни...ра
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финансираха , заедно със САЩ години наред терористи, нарекоха ги "умерени", само за да свалят управлението в Сирия и да сложат поредната марионетка. Е докараха "умерените" до Париж ...много дабра политика
74
1
 
6
 
! Отговори
кубанская столица преди 8 години
Ну доста вече! Убивахте се половин час и забравихте. Спомениха ли французи така дълго за русския самолет?
73
5
 
2
 
! Отговори
демограф преди 8 години
Не търсете врагът там където той иска да го търсим. Така се прикрива по-добре. Бежанците също са жертви на тази диващина.Това, че между тях се промъкват и терористи не ги прави врагове. Между нас също има ***, но това не значи че всички сме ***.Между нас също има ***, но не всички сме ***. Някой сметна, че крушите са узрели и тръска клона на ЕС и НАТО. Нужен е обединен отговор на демократичния свят, обединяване на ЕС и сплотяване на НАТО.Разединени и разкъсвани сме мъртви. Всички.
72
3
 
9
 
! Отговори
Живко Марков преди 8 години
Организатор е Израел.
71
0
 
14
 
! Отговори
Краси преди 8 години
Най-добрата приятелка на дъщеря ми в Лондон е французойка. Казала , че французите са първо гневни, а после изплашени. И как няма да е така.Онези, които правят политиката стоят зад охранявани врати, возят се в бронирани автомобили, а ние хората на улицата, се оказваме жертви на фанатизирани ***. Бог да пази Европа щото политиците ни нямат идея срещу какво сме изправени ние.
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Организаторите са ООН, Меркел и Оланд.
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ангела Меркел .
68
1
 
20
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Това е само началото!БОГ ДА ПРОСТИ УБИТИТЕ!Не може да кажеш на всички елате при нас и после да се чудиш какво да правиш!На кого пречеше Садам,Кадафи,Асад,Мубарак на никой да бяха диктатори, но с тях можеше да се договориш и държаха нещата под контрол а сега какво хаос,смърт,беднотия!Най-вече беднотията захранва със желаещи за джихад само това тъпите *** политици не виждат защото пред очичките им само пачки с кинти се разхождат!Дори в тази миграция виждаха само евтина работна ръка!
67
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У нас истинските организатори на тероризма са управляващите ни след 1989г международно признати и политически организирани терористи и престъпници!Мравките с диаметър на главите 1мм не ходят на училище,но знаят,съобразяват и от ранна пролет събират зимнина и за тях няма кризи.Управляващите ни след 1989г са с диаметри на главите над 200 мм,ходили са на училище, но вече 26 год все сме в кризи.Извод: Или главите им са празни,или са терористи- унищожиха и държава,и народ!Кого и какво чакаме?
66
1
 
26
 
! Отговори
Честит преди 8 години
БОЖЕ, колко прав беше Тодор когато още през 80-те видя надигащата се заплаха и искаше да си сменят имената. Демокрация.... Пууууууууу....Да ви се.рам в устата денократско-американска
65
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То е ясно кой е атентатора. Този който купува петрола от ИД и този който им продава оръжия.