Атентаторите в Париж комуникирали с Playstation?

IP-базираните гласови системи са по-трудни за следене
Обновена: 15 ное 2015 22:55 | 15 ное 2015 21:50, Александър Попов
11
Атентаторите в Париж комуникирали с Playstation?
Снимка: Reuters

Атентаторите от Париж вероятно са използвали за комуникация помежду си в навечерието на терористичните актове игралната конзола Playstation 4. Според експерти тя е по-трудно проследима от други електронни средства за комуникация.

Както пише американското икономическо списание Forbes, белгийският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Ямбон е застъпил именно тази теза. Според него PS4 се използва от терористи на „Ислямска държава“, за да се уговарят помежду си.

"Playstation 4" е още по-трудно проследима от Whatsapp“, е заявил Ямбон.

Игралната конзола на Sony според Forbes е по-добре пригодена от електронните писма или услугите за съобщения на  големите социални медии за относително защитени електронни комуникации, тъй като техните комуникационни средства са с по-опростена структура.

В случая с PlayStation 4 изглежда вероятно простата гласова комуникация да работи добре. Все още за следователите е по-трудно да следят IP-базирани гласови системи, в сравнение с традиционните мобилни телефони.

През 2010 г. ФБР настоя за достъп до всякакъв вид интернет комуникации, включително чат системите на игрите. Федералната комисия по комуникациите не осигури достъп за ФБР, но правителствената агенция създаде свои собствени платформи за записване на комуникациите за преследване на престъпници в организирани чатове, след като възникнаха опасения, че педофили се опитват да привлекат деца чрез Xbox Live. Повечето конзоли днес са оборудвани с инструменти, които позваляват почти всичко, което прави потребителят на своето устройство, да се записва при желание.

Въпросът е, че терористите могат просто да бъдат в една чат стая на PSN без да се опасяват, че някой може да ги подслушва поради затруднения достъп на властите до тези форми на комуникация. Остава неясно какъв точно достъп е получило в частност американското правителство до места като PSN и Xbox Live за последните няколко години, но какъвто и да е, вероятно е далеч от способността му да проследи по-традиционни форми на комуникация, като например мобилни телефони и компютри.

По последни данни PSN има около 110 милиона потребители, 65 млн. от тях активни, което прави този канал доста голяма платформа за комуникация. Докато правителствените агенции често могат да съставят профили на заподозрени терористи въз основа на тяхната интернет активност или историята на комуникациите им, е много по-трудно да се прави профил на някого въз основа на ползваната конзола, ако тази информация всъщност е достъпна.

Малко потребители ще посещават екстремистки сайтове в уеб браузъра на PSN например или ще се хвалят с бъдещи атаки в обществени чатове за игра. Няма и конкретна колекция от игри, която наистина може да повиши „подозренията" за възможни терористични връзки в една епоха, в която игра  като  Call of Duty е най-продаваното заглавие на годината, при това всяка година.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Атентаторите в Париж комуникирали с Playstation"100% са комуникирали там,като са играли някоя игра....а сега се ще открия топлата вода и ще ви кажа под сурдинка че "има вероятност" да съществуват далеч по защитени и неуловими протоколи.
8
1
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
По същество всички интернет гласови комуникации са уж кодирани но на практика на тези места където подслушват разполагат с възможност за декодиране и там не се интересуват от кражби на геймърски акаунти а ат далеч по важни неща.
7
8
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Разсмиваш ме... Само това мога да ти кажа... Знаеш ли що за компания е Сони и до колко е замесена с масоните... Сони пикчърс и т.н.. Друже, наивността ти е направо детинска
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От три думи няма как да те засече системата но плямпачите просто нямат шанс.. Ако сте терорист или престъпник забравете за gsm и гласови комуникации. Световният комунизъм ще се появи от съвсем неочаквано за всички място. ХА ХА ха ха
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И все пак тази система има нужда от дадено време да засече, и поне един сигурно идентифициран разговор, а те тези много ги знят кои са - сигурно всички са с карти купени от един. Като нашите - в една къща 5000 регистрирани. Пуснахме ги в къщата си сега ще ги следим . Някой от тях са 2-ро , 3-то поколение, гледани на социално помощи и сугурно и един ден не са работили. За новопристигналите приятели на Меркел да не говорим....
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"IP-базираните гласови системи са по-трудни за следене"...Напълно невярно. Всеки един от вас когато веднъж е говорил по GSM-а си вече има уникален профил подобен на пръстовите отпечатъци. Има програми които могат да разпознаят гласа ти дори да говориш от друг телефон или по интернет базирано приложение. Няма значение какво устройство ( gsm, скайп, вайбър, плейстейшън или друго) използвате защото компютъра може да ви разпознае. Не знам до колко в Бг е интегрирана тази система но в USA е така
3
1
 
14
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
всички геймъри са терористи!
2
2
 
24
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Не е вярно. Не спят. Тормозят всички останали потребители. Просто щото така е най-лесно, вместо да си размърдат мозъците.
1
2
 
16
 
! Отговори
gd преди 8 години
И какво правят тези следователи.. Само спят. После мисе обясняват защо пак са проспали събитието. Покъсаха ни от по..дслушване, тук не мога да си напиша думата... а всеки ден тр..уп след тру..п. Н е сме гла сували за това в е..с