Две версии, една истина: Къде е свален Су-24?

Турската и руската карти са доста различни, кой е прав?
Обновена: 25 ное 2015 08:45 | 25 ное 2015 08:36, Александър Попов
266

Русия: Нашият самолет не е пресичал турската граница! Снимка: Военно министерство на Русия
Турция е свалила руският Су-24 по правилата! Снимка: Reuters

Общо гласували: 1347
Русия: Нашият самолет не е пресичал турската граница!
83%
Турция е свалила руският Су-24 по правилата!
17%

Сваленият руски самолет от турските военновъздушни сили внесе смут в отношенията между Русия и Турция. Мнозина коментатори предрекоха, че напрежението ще ескалира далеч повече дори след атентатите в Париж от 13 ноември.

От Русия и Турция разпространиха карти от инцидента, като всеки защитава своята истина. А каква е вашата?

Русия: Нашият самолет не е пресичал турската граница!

Генералният щаб на руската армия заяви, че руските радарни данни са показали, че турските военни самолети са нарушили сирийското въздушно пространство при свалянето на руския Су-24.

"Според точни данни от обективното наблюдение нашият самолет не е пресичал турската граница", каза началникът на Главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской. По думите му самолетът е бил поразен от ракета с близък радиус на действие с термично насочване на бойната глава.

"Не са регистрирани никакви опити от страна на турския самолет да се свърже или да установи визуален контакт с нашия екипаж чрез средствата за обективен контрол", посочи още Рудской.

Турция е свалила руският Су-24 по правилата!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна е твърд, че Турция е атакувала единият от двата руски самолета, нахлули във въздушното й пространство, "както е по правилата". По думите му всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници.

"Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати днешния инцидент", добави президентът.

Генералният щаб на Турция от своя страна твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на републиката и в рамките на правилата два самолета Ф-16 на Турция са оказали съпротива на въпросния самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия винаги лъже. Така че е безсмислено изобщо да се обръща внимание на руските бръщолевения.
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До -10Може да са му малки топките , но му е голям мозъка и знае , че при война в 21 век Нато , Русия , ще е последната за СВЕТА .а все още на Марс има само сонди и ти ще живееш благодарение на малките топки на П ...И щатите и руснаците имат оръжия да сринат света точно за 5 минути и да превърнат Земята в Марс
90
3
 
11
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Дори да е нарупшил турската граница, руският самолет не е бил повече от 1 мин. в турското въздушно пространство. В това време незнайно как и със светкавична бързина турският самолет е бил на точното място. Друг е въпросът, как прелитащ самолет с ясен маршрут показващ липса на каквато и да било агресия, може да е заплаха за сигурността. Според мен самолета е свален преднамерено и това е поредният варварски акт от страна на турция
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До -10как ердоган си върши работата може да си пази небето и на км навътре , но не може да си опази сушата.За да стигнат стотиците хиляди до България , Гърция ......от къде минават , не минават ли през турска територия .От кога трябва да му се плаща на ердоган за да си пази границите и задълженията да си ги охранява . Друг въпрос е че трябва той като не си ги пази да се помогне на България и Гърция те да си ги пазят и той да се оправя както си иска ..
88
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Одисей 1131. Самолета се е връщал от задача като е бил не в бойна конфигурация а в конфигурация прелитане с крило на 16 градуса и максимална разпереност. Тоест вече не е носил бомби.2. Су-24М имат ГЛОНАС или руския ГПС може и да няма 50см точност на американския му аналог при условие че няма смущения но да покаже дали си нарушил въздушното пространство на Турция определено става.3. Турците да го свалят трябва:а) да са със скорост 1200км/ч понеб) да влезнат на сирийска територия за малко
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е говорител на Асад. Няма никаква разлика в позицията на двамата. За тях всички, които са срещу Асад са от ИД, защото това е най-наболялата тема.
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквам заблудена руска ракета да падне някъде в границите на Турция. Само дано не е Топол М
85
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е добре свалиха старото СУ-браво голямо геройство....Ама не искат днес да навлизат в Сирия и да бомбят кюрди...Или новия конвой с контрабанден петрол на сина на Ердоган утре кой ще го прикрива от въздуха...Жалки турски смешници...Бягат приНАТО още час след като направиха простотията-моле те НАТО ако мечока почне да ме шамаросва да ме спасиш...Жалки турски смешници...
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задава се страшна криза която неминуемо ще засегне и България. Създаването на 40 милионна кюрдска държава няма да мине без гражданска война в Турция и мащабна война в близкия изток. На този фон Европа и България без стратегия за национална сигурност и без решение за бежанците, а България и без армия, с продажна политическа класа, с мижави американски бази с неясно предназначение, и с народ отчаян от собственото си бездействие ...
83
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и тези 2 самолета да са пресекли Туркста граница, каквото Турските самолети редовно правят с Гръцката, за ЦЕЛИ 17 секунди, как тогава и на какво основание 5 минути са били предупреждавани. След като са пресякли границата по описаната траектория, следва прихващачите да са били зад тях, за да изстрелят ракетата. Ако са били зад него, значи са били в Сирия, на чужда територия. Те имали ли са право да нарушават чуждите граници? Няма да им се размине лесно тоя път, ама и други ще го отнесем.
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
надявайте се всичко да се размине , защото конфликт Русия , турция е началото на края ....Не виждам кои натовски страни ще нападнат Русия , като знаят , че ако бъде смазана и навряна в ъгъла с 10% от оръжията си може да унищожи половината Свят ..Как го виждате , натовски самолети да бомбардират Москва , а тя да не отвърне по всеки възможен начин , вкл и ядрен арсенал .Мащабите на такава война може да надминат милиарди загинали веднага , а останалите живи ще се мъчат преди да загинат
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Картите различни ,но интересите им са едни и същи.Користните взаимоотношения водят до войни.Умните се разбират,глупавите се бият.Мирът не е божи дар,не се печели с с военни средства,а с духовно издигане на човешкия род.Но както се казва,умният винаги отстъпва,затова над света властва глупостта.
80
0
 
4
 
! Отговори
Първолак преди 8 години
И аз си рисувам така по карти със син и чврвен фулмастер, но никой не го приема за сериозен документ.
79
1
 
11
 
! Отговори
Огнян преди 8 години
Туркия ке падне...
78
7
 
6
 
! Отговори
руски трoл преди 8 години
Нашите самолети са несваляеми, повтарям НЕСВАЛЯЕМИ!!! Не бе, това беше стара опорна точка. Нашите самолети са ПОЧТИ несваляеми. Да живее Жyжи, най-големия!
77
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според турската процедура, когато самолет доближи на по-малко от 12 мили турското въздушно пространство, зенитната отбрана започва да го предупреждава. Когато дистанцията стане пет мили, Турция вдига своите изтребители F-16 и се подготвя за прихващане, като продължава с предупрежденията. И ако самолетът, идващ от Сирия, все пак навлезе в турското въздушно пространство, тогава вече го свалят. Нещо неясно остана ли?
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До -10всеки си гледа интереса да , ама не може да се правиш на приятел на Европа , как им пазиш границите от Ислямска държава , да викаш аз съм парижанин и да закриляш и търгуваш с ислямска държава .Или си с ЕС и получаваш от там 3 млрд помощ от ЕС или си търгуваш с ислямска държава
75
0
 
1
 
! Отговори
От 103 преди 8 години
Обърках модела на самолета. Имах предвид МИГ-25, не Су-35.
74
1
 
8
 
! Отговори
мани ги картите преди 8 години
На клиповете в нета ясно се вижда катапултирането секунда след попадението на ракетата.Стрелбата по пилотите се води от Сирийска територия с калашников не повече от 800 метра от което следва,е самолета е свален над Сирия.
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От централата на КГБ: Самолетът е паднал на руска територия !