Две версии, една истина: Къде е свален Су-24?

Турската и руската карти са доста различни, кой е прав?
Обновена: 25 ное 2015 08:45 | 25 ное 2015 08:36, Александър Попов
266

Русия: Нашият самолет не е пресичал турската граница! Снимка: Военно министерство на Русия
Турция е свалила руският Су-24 по правилата! Снимка: Reuters

Общо гласували: 1347
Русия: Нашият самолет не е пресичал турската граница!
83%
Турция е свалила руският Су-24 по правилата!
17%

Сваленият руски самолет от турските военновъздушни сили внесе смут в отношенията между Русия и Турция. Мнозина коментатори предрекоха, че напрежението ще ескалира далеч повече дори след атентатите в Париж от 13 ноември.

От Русия и Турция разпространиха карти от инцидента, като всеки защитава своята истина. А каква е вашата?

Русия: Нашият самолет не е пресичал турската граница!

Генералният щаб на руската армия заяви, че руските радарни данни са показали, че турските военни самолети са нарушили сирийското въздушно пространство при свалянето на руския Су-24.

"Според точни данни от обективното наблюдение нашият самолет не е пресичал турската граница", каза началникът на Главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской. По думите му самолетът е бил поразен от ракета с близък радиус на действие с термично насочване на бойната глава.

"Не са регистрирани никакви опити от страна на турския самолет да се свърже или да установи визуален контакт с нашия екипаж чрез средствата за обективен контрол", посочи още Рудской.

Турция е свалила руският Су-24 по правилата!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна е твърд, че Турция е атакувала единият от двата руски самолета, нахлули във въздушното й пространство, "както е по правилата". По думите му всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници.

"Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати днешния инцидент", добави президентът.

Генералният щаб на Турция от своя страна твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на републиката и в рамките на правилата два самолета Ф-16 на Турция са оказали съпротива на въпросния самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ненужно ескалиране на напрежението.Не знам...дори и да е преминал в турция,не го е направил да атакува.Все си мисля че беше пресилено свален...
111
1
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
В цялата работа има едно хубаво за нас нещо-Няма да бъдем дадени на Турция като компенсация за изгубения Кюрдистан!Ами хич не е малко!А отмъщение ще има,ама след години,като му дойде времето-Турция ще бъде подхлъзната за много важни за нея неща,а даже може и да загуби Проливите и европейската си част!
110
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ясно..... и Руснаците в Сирия са по молба на Сирийската държава нападната от терористи!- - - - - - ХА, ХА, ХА, ХА, ...... Това значи ли че както 95 % от българите мразят Тиквата и партията му, и той се обърне към Москва за помощ, ония трябва да дойдат тук и да ни бомбандират ???????
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Россия прекращает газовые поставки на Украину. Об этом сообщил глава Газпрома Алексей Миллер, передает RNS.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиЯ ни разясни, каква е процедурата при въоръжен конфликт по границата. Някаква буферна зона няма ли, след която да се вдига тревога? Едно е да прелиташ по границата на съюзническа страна, друго е до границата да прелитат тежко въоръжени самолети на страна, с която нямаш тесни военни отношения или координация.
107
1
 
1
 
! Отговори
корнет оболекский преди 8 години
за чий .. ни е чуждата земя?
106
4
 
7
 
! Отговори
сс преди 8 години
Кой има интерес?--След редовните прелитания на руски самолети над Турция, макар и за малко, на турците им е писнало и са решили да покажат, че не им харесва. В противен случай изглеждат слаби като само изпращат ноти и протестни писма. Сега руските пилоти може и да внимават малко повече като летят в района.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие тук какво,детски игрички ли си играете.Кой крив,кой прав.Две световни сили влизат в пряк сблъсък.Застрашен е световния мир,а ние тук,ала-бала портокала.
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 134Аз пък друго се питам руснаците са там от 2 месеца , ама какво правят коалиционните сили , които от 2 години се борят яж с терористите а единствения резултат постигнат е 5 мнл напуснали региона , половината от които налазили Европа .Русия ли предизвика революциите в Либия ,Египет,Ирак,Сирия .....Кой освободи тези страни от диктаторите им които им осигуряваха по добър живот от нашия .Не случайно в Либия работеха хиляди българи за хиляди долари... а сега разруха и демокрация
103
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 8 години
До Анонименпази боже да са мнозинство......нали не го искаш наистина,а само се правиш на интересен
102
2
 
5
 
! Отговори
Баси Държавата преди 8 години
До Анонимен 115Много съм съгласен с теб,но късогледството и егоизма на нашите политици е безграничен.Тези симптоми ги има от поне 5 години и хопата в служибте ,които ги следят тези работи ги знаят ,но никои не обърща внимание на анализите,а и никои от правителството не осъзнава опасноса за България,а тя е огромна.изпускаме питомното,а после пак ще гоним дивото-войната е на парга ни.
101
0
 
5
 
! Отговори
cc преди 8 години
Една голяма грешка и то основно политическа.Самолета са го свалили защото са го видели да се насочва към тази малка издатина на Турция и не е показал никакво намерение да се отклони от траекторията. Предупреждавали са го още преди да влезе над Турско (ако въобще е влязъл) и са го свалили след като е преминал (пак ако въобще е влизал). Турските самолети са вдигнати още като са видели траекторията на руския, преди предполагаемото навлизане
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До gtfНяма и една минута. Има писмо от турците до ООН, в което се обясняват за случилото се. Там ясно са написали, че само 17 секунди СУ-то е нарушило въздушното им пространство. А според руснаците даже не го е нарушил, но това е в процес на изясняване.Явно са чакали да наруши или да е близо до границата, за да го смъкнат. Пита се, КОЙ има интерес от това или е грешка?!
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ли би имал какво повече да губи от една евентуална война .Бедните руснаци , които търпят санкции и им се говори наставнически или богатите американци и европейци които си мислят , че са богопомазани и трябва да държат 90 % от богатството и ресурсите.Няма дълго време да успеят да задържат разни африканци и латиноси в пустините а те да се радват от оазисите.
98
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах клипа как кюрдите стрелят по падащия пилот с парашута и се запитах - и кюрдите ли мразят току така руските самолети и руснаците ???? И за кой ли път вече стигнах до извода - а чии го крепят руснаците там ???? Те собствена страна нямат ли си ????
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Играта е да бъде свален Ердоган от власт. Той подтискаше турските военни, които по конституция са гарант за светската същност на Р. Турция. За който не знае - по закон Генералният щаб на турската армия може да замести правителството в случай на застрашаване на държавата. Ето такова застрашаване е про-османистката и про-ислямистка политика на Ердоган. Сега военните му отмъщават, като го насадиха на пачи яйца пред цял свят и това си личи от колебливата позиция на НАТО по случая.Ердоган е дотук!
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тези турци щели да пазят българското небе! Николай Ненчев да та който та хване ...
95
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 105Това НИКЪДЕ по света го няма и НЯМА КАК ДА ГО ИМА В ТУРЦИЯ. Предупреждение почва чак СЛЕД нарушение на границата.Аз съм разузнавач самолет. Летя на 5 км от Турска територия по успореден курс в международно въздушно пространство или в въздушното пространство на чужда страна.Според турците:"Ох недей бе доближаваш ми до границата ми брей. махай се брей, Ще сана мноого лоша брей"Говорите пълни простоти
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 126При гласуването винаги мнозинство имат чалгарите!
93
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО МОМЕНТА ГЛАСУВАЛИ 85% ЗАСТАВАТ ЗАД РУСИЯ, И ЕДВА ЖАЛКИТЕ 15% СА ЗАД ТУРЦИЯ. ГЛАСУВАНЕТО ГОВОРИ ДОСТАТЪЧНО ЯСНО КАКВО Е МНЕНИЕТО И ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ПОВЕЧЕ КОМЕНТАРИ /ОТ ИВО ИНДЖЕВЦИ/ НЕ СА НУЖНИ/