Най-топлата 2015 г. – рекорд след рекорд

Причините са глобалното затопляне и явлението Ел Ниньо
25 ное 2015 20:45,
14
Най-топлата 2015 г. – рекорд след рекорд
Снимка: Архив Reuters

2015 година вероятно ще стане най-топлата, откакто се водят метеорологични наблюдения, а 2011-2015 - най топлият 5-годишен период, се казва в доклада, публикуван днес в Женева от Световната метеорологична организация към ООН, цитиран от световните агенции.

В документа се отбелязва, че глобалната средна повърхностна температура през 2015 година ще отчете най-високи стойности, откакто се водят наблюдения. Това се дължи както на глобалното затопляне, причинено от човешката дейност, така и на силната проява на явлението Ел Ниньо.

Световната метеорологична организация направи своята прогноза без да изчака до края на годината, тъй като е било толкова топло през 2015-а, че през оставащите няколко седмици е невъзможно да има такова застудяване, което да промени рекордните стойности.

Учените припомниха, че за периода 2011-2015-а са били наблюдавани редица екстремни природни явления, най-вече топлинни вълни, причинени от климатичните промени.

Предварителната оценка, отчитаща данните от месец януари до месец октомври, показва, че глобалната средна повърхностна температура през 2015 година е превишавала с 0,73 градуса по Целзий средните стойности от 1960-1990 година, която е съставлявала 14 градуса.

Средното затопляне през тази година е било с един градус по-високо в сравнение с доиндустриалния период 1880-1899 г.

"Състоянието на глобалния климат през 2015 година ще влезе в историята поради няколко причини", каза генералният секретар на Световната метеорологична организация Мишел Жаро.

"Нивото на парниковите газове в атмосферата достигнаха нови максимални нива, а глобалната средна концентрация на въглероден двуокис през пролетта на тази година за пръв път превиши в северното полукълбо прага на 400-те частици на милион."

Жаро изтъкна, че това са лоши новини за планетата. Към тях трябва да се добави и мощното явление Ел Ниньо, което набира все по-голяма сила. Заради неговото въздействие месец октомври беше изключително топъл. Очаква се влиянието на Ел Ниньо върху глобалното затопляне да се запази и през 2016 година.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко е че има толкова коментари с невежи люде но ако не знаеш защо има рекордни жеги и после рекордни студове си заслужаваш мизерния живот който следва ... Предстоят много тежки години и много от простолюдието за щастие ще изчезне!!!
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено - американците променят света с ХААРП.
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яко, значи да очакваме високи сметки от топлофикация и статистика, че е най-студената зима от 1500 години насам!
6
4
 
42
 
! Отговори
Горо преди 8 години
Нищо вярно няма в това. Чисто математически е НЕВЪЗМОЖНО парникови газове ОТ ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ да променят климата, защото най-много парникови газове се образуват от гниенето и от световния океан. Комично е, че цял свят вярва на глупост, според която 0.2% от общото количество CO2, идващи от човешка дейност са толкова специални, че да променят климата! Защо не споменават, че 2015 отбелязва и най-високата соларна активност откакто има изследвания?
5
1
 
35
 
! Отговори
ной преди 8 години
ние променихме климата,климата ще промени нас,дано не дойде скоро това време,но неминуемо ще дойде
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимени от планктона в океана....
3
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм се чудил, как не намалял Застрашително кислорода който дишаме! При положение, че всички до един го изгаряме всекидневно с колите си, печкити, заводите, тецовете, пожарите и много други! Вярно е, че той се възпроизвежда от горите, но като се има предвид поголовната сеч на горите в световен мащаб!
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте пари на Ал Гор и ще се опрай климата. Ако не се оправи, значи трябват повече милярди.
1
6
 
36
 
! Отговори
Handel преди 8 години
Айде стига сте лъгали. У нас може и да е топло, но от обратната страна на кълбото падат рекордни снегове.