САЩ и Северна Европа – магнит за мигрантите

Хората от южното полукълбо все повече мигрират на Запад
Обновена: 25 ное 2015 11:55 | 25 ное 2015 11:52, Виктория Тошкова
14
САЩ и Северна Европа – магнит за мигрантите
Графика: MarketWatch

Хората в по-бедните страни от южното полукълбо все повече мигрират към по-богатите страни, най-вече в северните части на света, в търсене на по-добро икономическо бъдеще, коментира MarketWatch. Новата тенденция се е ускорила от началото на 90-те години, показва ново проучване на Международния валутен фонд (МВФ).

Не е изненадващо, че Австралия, Канада, САЩ и Северна Европа са се превърнали в магнити за имигрантите. Страните от Персийския залив и дори Казахстан, малката, но богата на ресурси страна в централна Азия, обаче също са популярни дестинации.

По същия начин броят на хората, бягащи към други страни заради войни или репресии се е увеличил до най-високото си ниво от началото на 90-те години и вероятно ще нарасне още повече.

Въпреки че повечето мигранти, които сменят страната си по хуманитарни причини, се насочват основно към съседните страни, все по-голяма част от тях търсят убежище в мирни северни страни. Пример за това е приливът към Европа от хора от Сирия и други разкъсвани от войни части на Близкия изток.

Броят на всички мигранти – без значение дали причините за миграцията са икономически или хуманитарни, се е утроил от 1960 г., казва МВФ. А делът на добре образованите мигранти се е удвоил, изостряйки проблема с „изтичането на мозъци“ в по-слабо развитите страни.

По-високото ниво на имиграция обаче е довело и до ответна реакция от страна на гражданите на по-богатите страни, които вярват, че новодошлите свалят нивата на заплащане и отнемат работните им места. Имиграцията е и един от най-обсъжданите въпроси в САЩ в навечерието на президентските избори през 2016 г.

Още подобни графики можете да разгледате в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: миграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много ми дреме за бедните безродни . "мигранти"... колко сериозно звучи, а всъщност са предимно маймуни от страни, в които още нямат тоалетни в домовете. гнусна дума е това "мигранти".
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Животните винаги отиват там където има храна.
10
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До АнонименУважаеми,това , което си написал противоречи на икономическата теория от учебниците по икономикс и следователно не е вярно. Няма да навлизам в подробности, можеш да се запознаеш при желание с теорията. Някои учебници имат по 16 издания, което говори много. Малко се чете в нашата държава и всеки мисли , че е специалист по всичко. По този начин гласовете на знаещите се губят в разводнената полемика по въпросите и в кайна сметка се свеждат нещата до една безсмислена говорилня.
9
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Мълчи бе
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имигрантите не свалят цената на труда. Работодателите го правят, като разберат, че си от Източна Европа или арабските държави. Всички немци са на ръководни постове, после идват старшите - пак немци, и накрая са всички останали. Това не е политика на мигрантите, а политика на държавата. Не трябва да се бъркат двете неща.
7
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Бе тоз австралиеца от Столипиново, много се засяга на географски признак. Сакън да не си помисли човек че не бленува за по-по-най...
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидни разбрахме че си в рая,айде бегай плувай!
5
2
 
3
 
! Отговори
oт Сидни Ав$тралия преди 8 години
Ето, пишете в търсачката и четете в този сайт: днес.бг ОИСР: Канбера е най-доброто място за живеенеНие сме 4-та ПОРЕДНА година на 1-во място в класацията за най добра страна за живеене, доходи 10% над американските, безплатна здравна система, пенсиона, Пишете в търсачката и четете в този сайт: днес.бг Австралия - най добрата страна за живеенеИзчислява се по BLI индекса за всяка държава- доходи МИНУС разходи и от остатъка се гледа колко неща можеш да си купиш по цените в съответната държава
4
2
 
2
 
! Отговори
oт Сидни Ав$тралия преди 8 години
хайде вижте най-развитите страни индекса human development index в търсачката и вижте на първо място са Норвегия и Ав$тралия, густо, най-развитите на Планетата, а аз бих добавил и че съм сред най райската част на Планетата. Поздрави
3
2
 
4
 
! Отговори
oт Сидни Ав$тралия преди 8 години
Ав$тралия е 3-тата най богата държава в света по НАЙ ВИСОК доход на БВПНЕ е най голямата икономика в света но е 3-тата най богата по Брутен Вътрешен Продукт НА Глава от Населението - 61 887$ среден доход в ОзВижте, напишете GDP per capita (демек БВП на глава от населението за година) и вижте данните в сайта на World Bаnk (Световната банкЪ)1-ва Норвегия2-ра Катар3-Макао, но НЕ се брои защото е част от Китай4-та Ав$тралия - $61,887 7-*** USA - $54,62914-та е прехвалената Германия - $47,627
2
0
 
7
 
! Отговори
... преди 8 години
"Хората от южното полукълбо все повече мигрират на Запад" - по вашата логика хората от Африка мигрират в Южна Америка,а пък латиноамериканците сигурно мигрират в Тихия океан.Все си мисля,че на север мигрират,не на запад.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да бе да ние сме зели повече бежанци от сащ