Турският посланик у нас: Съжаляваме за инцидента!

Коментарите не са върху реалната ситуация, смята той
Обновена: 27 ное 2015 18:46 | 27 ное 2015 18:46, Анисия Иванова
80
Турският посланик у нас: Съжаляваме за инцидента!
Снимка: БТА

Турция съжалява за трагичния инцидент на 24 ноември, когато на турско-сирийската граница бе свален самолет с неизвестна към онзи момент принадлежност, заяви на пресконференция днес посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче.

Посланикът определи инцидента като "нежелан" и изрази надежда, че Турция и Русия, като приятелски страни с дългогодишни отношения, имат силата да преодолеят ефекта от това събитие.

Още по темата

Посланикът представи днес пред журналисти подробности около инцидента, тъй като след станалото в българските медии са се появили много коментари по случая, но по думите му те не се основават на реалната ситуация.

Русия и Турция са съседи, които имат приятелски и многопластови отношения, подчерта посланик Сюлейман Гьокче. Той посочи, че станалото не е насочено срещу Русия и че Турция няма намерение да ескалира ситуацията.

Посланикът подчерта, че в страната му има правила за реакция, които са били създадени заради заплахите по турско-сирийската граница през последните години. По думите му правилата за реакция са били обяснени на всички заинтересовани страни, включително на Русия.

Турция не е отговорна за този трагичен инцидент, каза посланикът и допълни, че Анкара е реагирала при нарушение на нейното въздушно пространство съгласно правилата си за реакция. Посланикът каза, че в момента на свалянето на самолета не е било възможно да бъде установена неговата националност, а турската страна е разбрала, че самолетът е руски едва след изявленията на руски официални лица.

Посланикът информира, че два самолета са нарушили турското въздушно пространство на 24 ноември сутринта и са получили 10 предупреждения в интервал от 5 минути да се насочат на юг. От самолетите е било поискано да се идентифицират. Сюлейман Гьокче каза, че типът на самолетите е бил известен, но не и тяхната принадлежност. Единият от самолетите се е върнал, но вторият е продължил и е бил свален. По думите на посланика самолетът е паднал на сирийска територия, а отломки от него са паднали на турска територия и са ранили двама турски граждани.

Като подчерта, че турското въздушно пространство е и въздушно пространство на НАТО, посланикът отбеляза, че радарните следи на самолетите са били потвърдени и от съюзници в НАТО. Посланикът подчерта, че НАТО е изразила силна солидарност с Турция по повод инцидента на извънредна среща вечерта на 24 ноември и че информацията от съюзниците в НАТО съвпада с турските данни.

Посланикът припомни, че военната операция на Русия в Сирия започна на 30 септември, а на 3 октомври бе извършено първото нарушение на турското въздушно пространство. Сюлейман Гьокче каза, че на следващия ден също е имало нарушение и затова Съветът на НАТО на 5 октомври е обсъдил тази ситуация и е направил изявление, с което Русия е била предупредена за нарушенията с напомнянето, че турското въздушно пространство е пространство и на НАТО.

По думите на посланика през октомври са били проведени много срещи между представители на турските и руските власти на всички нива - политическо, военно и дипломатическо, по време на които е било получено уверение, че Русия няма да нарушава турското въздушно пространство и се е извинила. Били са отворени канали за комуникация между двете страни с цел избягване на евентуални инциденти. Посланикът каза, че тези комуникационни канали са били отворени и на 24 ноември.

Сюлейман Гьокче каза, че Турция е предупредила, че при повторно нарушение на турското въздушно пространство ще реагира и това е било много добре известно на Русия. Турция многократно е изразявала позицията, че ще се придържа към своите правила за реакция, каза посланикът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това за правилата на НАТО по границите е така, обаче Турция пак може самоволно да си действа, но после получава шумен шамар по врата и те му го плеснаха на Ердоган още същата вечер от Съвета на НАТО. САЩ такива автоголове не си пукат, те са по-хитри от Ердоган
29
1
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Гръцкото въздушно пространство стотици пъти е било нарушавано от турски самолети.Въпреки протестните ноти от гръцка страна,реакция йок от Турция.А изявленията на посланника са ала бала.Радарните системи засичат от къде е излетял самолета,къде е бомбил и пътечката по която се завръща.Истината е,че турски инструктори са били бомбени в района на джихадистите.Изявленията на турския посланник са голям" кьор фишек"....
28
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
33 Алчността е на Путин, Ергоган обаче е корав камък и ще обърне руската кола- Кавказ е турско говорящ, ако ще се изразяваме с руските афоризми, за претенции!
27
14
 
0
 
! Отговори
дедо Васо преди 8 години
Руснака сам си е виновен,защо не си съпровожда самолета с изтребител, много спокойно взеха да го дават.От друга страна ако турския пилот се окаже че е радикален ислямист,не виждам как ще го признаят това и може поради това до го увъртат,всеки ден нови обяснения.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган не се извинява, този се извинява. Шизофренията е на всички нива явно...
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох, не знам само ако Гърция реагира на всекидневните ви нарушения, сигурно за 5 дни няма да остане и един турски самолет, щото всеки ден нарушавате по много пъти, а сте нагли и на това отгоре
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ Е ИНЦИДЕНТ, А ПРОВОКАЦИЯ!!! И да не се крият зад нато, защото с нищо няма да им помогнат! Лошото е, че колкото и да е луд и своеобразен ердоганчо, има много данни, че НЕ САМ Е ВЗЕМАЛ ТОВА РЕШЕНИЕ! Знае се чии ушички стърчат отзад! Само един факт, всички специалисти, запознати с натовските правила, казват, че НАТОВСКИ САМОЛЕТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВДИГНЕ И ДА СТРЕЛЯ БЕЗ онези оттатъка да знаят!!! Е, сега да си се разбират сами! Но да престанат с лъжите.
23
1
 
13
 
! Отговори
От Русия- с любов преди 8 години
Защо ви обвиняват Ердоган днес? Само, че той изполни нареждане на Чичо Сам! България също ще се извърша всяка заповед на САЩ, нали? Не е тя? Окаяни роби, изгубени души, и нищо друго! О, братя - българи.... Какво се е случило с вас?
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпреки че официалната реакция на НАТО за инцидента с руския СУ-24 беше неутрална, много глави на военни ведомства на страните от Алианса сериозно се разтревожиха от действията на Анкара. Това заяви бившият служител на ЦРУ и на Държавния департамент на САЩ Лари Джонсън в интервю за RT.
21
4
 
6
 
! Отговори
Dubli преди 8 години
Посланикът каза, че в момента на свалянето на самолета не е било възможно да бъде установена неговата националност, а турската страна е разбрала, че самолетът е руски едва след изявленията на руски официални лица....zurnalistceta s HD kameri trugnali za gubi i zapocnali da snimat oblacite bas v tozi moment na tocnoto miasto...Spored dannite na radarite ot ruska strana-2 turski f-ki sa barazirali...krugceta bas v tozi raion ot turskata strana, PRICAKVAIKI ruskia samolet...Na DUMI li da viarvame??
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сюлейман Гьокче що не покаже в HD падналите отломки и ранените граждани?Също както и чакалите с включени камери опертори падането на руския самолет, трябва даима нещо доказуемо :)
19
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съжалявали, ***. Докато подкрепяха ИДИЛ и унищожиха половин Сирия не съжаляваха.Руснаците да посадят няколко тополи в Истанбул и Анкара и да кажат после, че съжаляват.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сюлейман Гьокче що не каже защо записите за предупреждение не са предадени за анлиз? И копе от тях е отказано на Русия?Защо само турците виждат двойно? Втори самолет не е видян до границата?
17
2
 
26
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Ген. Михов: " Аз съм изненадан, че от Турция не са действали по единствения правилен начин в тази ситуация. Първият техен изтребител трябваше да мине пред руския самолет и да му издаде команда да завие и да го последва към турско летище, където след приземяването да се иска обяснение защо е нарушил въздушното пространство. Вторият турски изтребител пък трябваше да е зад самолета и да е готов за действия, ако командата не бъде изпълнена
16
1
 
29
 
! Отговори
Петър | преди 8 години
Къде сти вееее? Петата ли шестата икономика в света. Ф-е-сове?къде стииии?и баклавата ви няма да има кой да купува.
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е поредната турска опашата лъжа. В този турски сайт, в който се тиражират турски лъжи и се изтриват всички антитурски коментари след края на дискусията, широко се прокламираше следното- СКОРО ВЕЛИКА ТУРЦИЯ ЩЕ СВАЛИ РУСКИ САМОЛЕТ.Митаджии, Аллах да ви съди, според делата!
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е свалила руския бомбардировач за 17 секунди. Освен това Су-24 не е осъществявал враждебни действия. Това твърди Марк Галеоти в статия, публикувана в британския в. Гардиън"."А фактът, че турците са свалили бомбардировача толкова бързо, ни навежда силно на мисълта, че те са причаквали летателен апарат на Москва да се приближи достатъчно", допълва той.
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да *** дано, фесове миризливи! Веднъж да ви затрият измислената ви скалъпена държава, империя ми искали отново да стават. А нашите евроатлантически продажни плъхове да си избият мисълта от главата, че българският народ някога ще застане на страната на подлите еничари срещу руснаците. По-скоро швестера Роско ще увисне на някой стълб, както се прави с националните предатели.
12
2
 
24
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Много подсмърчане, много нещо. Ама късно е либе за китка, гответе си лубриканти, че тоя път ще боли.
11
1
 
25
 
! Отговори
ИД преди 8 години
Ислямска държава е изградила вече мрежа в Турция. Ердоган води самоубийствена политика. Мисли ли, че главорезите ще му кажат Браво и ще го потупат по рамото?