Тежък зимен смог покри Пекин, стоенето на открито е опасно

Въздухът е 20 пъти по-мръсен от допустимото
21
Тежък зимен смог покри Пекин, стоенето на открито е опасно
Снимка: Reuters

Пекин бе покрит днес от най-тежкия зимен смог. Замърсяването на въздуха достигна равнища, които са близо 20 пъти над стандартите за безопасност на Световната здравна организация, сочат американски данни, цитирани от ДПА.

Властите в китайската столица предупредиха за "сериозно замърсяване" и посъветваха 20-те й милиона жители да не стоят на открито.

Концентрацията на фини прахови частици - частиците по-малки от 2,5 микрометра - достигна днес към обяд местно време стойности от 434 микрограма на куб. метра. Тези стойности са в най-високия диапазон на скалата за измерване и се определят като "опасни", сочи индексът на американското посолство за чистота на въздуха.

СЗО препоръчва максималното излагане на фини прахови частици на ден да не е над 25 микрограма на куб. метра.
Частиците крият сериозна опасност за здравето, тъй като могат да проникнат дълбоко в белите дробове. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Пекинвъздухсмог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
биров преди 8 години
Затова китайците се опитват да си променят икономиката,от производство,да преминат към банкиране,както запада.Но на запада това не му харесва.Съюза между Русия и Китай е неизбежен.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2Или не познаваш Китай, или не познаваш комунизма. Много вероятно е да не познаваш и двете, но те нямат нищо общо помежду си.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8Ако трябва да бъдем точни ............ при соца кремиковци така цапаше както и днес.А най-хубавото се случи когато го затвориха и въздуха наистина беше доста чист.Друг въпрос е че средата стана отвратителна в последните десетина години откакто Тиквоний заграби властта с помоща на провинциалистите. Повечето от които се домъкнаха тук.Изкараха някое евро по света като слуги и хоп ..........стаха "граждани" ама от селски тип!
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешо 10А кюмбето бай Генчо дето ти пуши в носа не се ли брои за смог или теб е смок?
10
1
 
4
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Цената да догонват Америка...даам. Не само в градовете им е така, с природата им нещата не са много по-различни.
9
1
 
8
 
! Отговори
Раджа преди 8 години
Тук в Делхи е същото
8
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Всички селяни рязко станаха граждани. Тука е същото всеки иска в София. Аз пък съм си на село, няма смог няма нищо.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това и нашите комунисти го правиха - зорлем да се урбанизираме, нахакаха милиони по панелките и гнусните пролетарски квартали по неестествен начин и сега се чудим що има такива дисбаланси в разпределението на населението."Да, ама през 1990-та София беше около милион. А сега е 2млн, пък комузма отдавна си отиде. Май-май при демокрацията дисбалансът е много по-зле, отколкото по време на комунизма.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гадна работа.Да нахакаш 20 милиона ня няколко десетки квадратни километра....Пълна идиотщина.Това и нашите комунисти го правиха - зорлем да се урбанизираме, нахакаха милиони по панелките и гнусните пролетарски квартали по неестествен начин и сега се чудим що има такива дисбаланси в разпределението на населението.
5
3
 
9
 
! Отговори
Всеки си знае преди 8 години
Всеки сам си решава съдбата. Щом са навити да навити да жертват собствения си живот, за да могат да задоволяват нуждите на американци и западноевропейци (пък и нашите нужди).
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да са мислили преди да се множат като ***
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германците нали са хамсалаци както винаги - да им подарят най-новите си технологии за електро автомобили :)
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дааа, и тук на дневен ред стои въпросът - как да инвестират 100 млрд долара, за да подобрят качеството на въздуха. А същият ефект ще бъде постигнат като китаиците оставят колите си вкъщи и започнат да бълват по-малко *** във въздуха, защото там замръсяването от колите е страшно. Или пък фабриките да спрат за 1 седмица да бълват тези колосални количества ***.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги хване ЕС да видите как ще изпозатворят всичко и до две години и риба в потоците и слънцето ще ги огрява.. на нас ЕС ни такова...помогна