Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни

Анкара получи 3 млрд. евро, сваляне на визите и ускоряване на преговорите за членство в ЕС
Обновена: 30 ное 2015 07:42 | 29 ное 2015 22:07,
437
Европа ще започне да връща имигранти на Турция от юни
Снимка: Reuters

Турция ще получи 3 млрд. евро, премахване на шенгенските визи, ускоряване на преговорите за членство и програма за легално изпращане на бежанци към Европа в замяна на спирането на имигрантските вълни към ЕС. Това стана ясно след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, завършила тази вечер в Брюксел.

Още по темата
От юни Анкара ще започне да прилага споразумението за реадмисия с Европа, което ще позволи на 28-те държави от ЕС да ѝ връщат незаконно влезли чужденци, които нямат право на хуманитарна закрила. От своя страна Жан-Клод Юнкер, по инициатива на Германия, ще предложи след 2 седмици програма, по която бежанци ще бъдат легално приемани в ЕС.

Тази програма ще бъде доброволна. 8 държави вече са изразили готовност да участват в нея, но Юнкер не потвърди и не отрече броя на хората, които ще бъдат обхванати от нея. Неофициално се говори за от 100 до 400 хиляди души годишно.

Още на 14 декември ще бъде отворена нова преговорна глава – за икономическата и монетарна политика, в преговорите за членство в ЕС на Турция, които са замразени от години. Два пъти годишно европейските лидери ще сядат на една маса с турските, за да обсъждат общи въпроси.

През март Европейската комисия ще даде оценка на готовността за свалянето на визи и от есента турските граждани ще могат да пътуват свободно в Европа.

Европейските лидери се съгласиха и да изплатят 3 млрд. евро на Турция за издръжката на над 2,5 млн. бежанци, които се намират в страната. С парите ще се даде възможност на бежанците да работят, а децата им да учат. Ще се укрепи охраната на границата и ще се засили борбата с трафикантите на хора. Как ще бъдат събрани парите остава да се уточни на 15 декември, когато европейските лидери ще се съберат отново в Брюксел. Председателят на Комисията Юнкер увери, че парите няма да са „празен чек“, а условията по използването им ще бъдат уточнени заедно. Брюксел ще контролира всеки месец как върви харченето им.

"Ние не очакваме Ердоган да пази границата ни. Това може и трябва да се прави от европейците, но очакваме промяна на играта за спиране на потока от бежанци“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата, която приключи за по-малко от 5 часа.

Турският премиер Давутоглу беше по-предпазлив. Той увери, че Анкара ще спазва ангажиментите си, но предупреди, че гаранции за спирането на бежанците няма.

"Що се отнася до Сирия, никой нищо не може да ви гарантира. Ако бомбардировките и терористичните атаки на "Ислямска държава“ продължат, никой не нищо не може да обещае. Но ви обещавам, че Турция ще изпълнява ангажиментите си по плана за действие и миграцията ще е повече легална отколкото нелегална“, заяви Давутоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Predi da padnat vizite,kyurdite da se otdelqt ot turcia ne iskam kyurdi da se jenqt s evropeyki
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чак се запрегръщали и разцелували с този хитрец
74
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България требе да се изчисти от комунистите, 71 години комунизъм ни съсипа, требе да се изчистиме от червените.
73
6
 
20
 
! Отговори
СУ 30 преди 8 години
Да ви е честит разпада на ЕС!!! и началото на третата световна война!!! ТО БИВА КЪСОГЛЕДСТВО НО ТАКОВА НЯМА В ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА!!!
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква "гениална" сделка са направили тези ***.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 114Ami te vsichki shte sa turci,predi da trugnat kum evropa te shte vzimat turski pasporti
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социализмът беше едно недоносче. Нямаше банани и портокали и не можехме да пътуваме на запат, а сега имаме банани и можем да ходим в Париж!
69
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам къде е духът на Караджата, но със сигурност костите му се въртят в гроба. Явно страдаме от стокхолмски синдром към Турция. Просто не е нормално да има защитници на Турция, просто турците са враг номер 1.
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С отпадането на визите турците вече са със същия статут в ЕС като българите, дори са по-добре въпреки че нямат разрешания за работа. Но след кампанията на запад срещу лошите българи които взимат работните места на местните никой не наема българи или много трудно, а турците от десетилетия имат големи общности там, лобита и са известни като добри гастарбайтери, на място там те по-лесно ще си намират работа сега от българите.
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кого ще връщате в Турция, ако всички се окажат турци и имат право да се мотаят из Европа свободно?
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ot Valeri Simeonovich do 2020 godina!Eiii golqm maitapchiq si bil be Kotio!
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ot 60 god nasam nikoy ne e posmql da svali ruski samolet,sigurno Putin oshte misli che sanuva,eh tozi Erdogan
64
3
 
11
 
! Отговори
Фесконтрол преди 8 години
Турция в ЕС? КОГАТО МИ ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ!!!
63
1
 
6
 
! Отговори
бсп и атака преди 8 години
Верно бе, Бсп и ХаТака кво ще правят? Що не си спретнат едно обединение - ПГВ - Партия "Гюл воеводи" ;)
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иван Грозни уби сина си. Петър Първи уби сина си. Тарас Булба уби сина си. Цялата страна следи с интерес отношенията между Путин и Медведев.
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бранителите на световния тероризъм ще стават членки на ЕС? От Индия до Мексико подкрепят Путин. Според коментари на англичани и американци във фейсбук Путин има по-вискок рейтинг от Обама и Камерън в САЩ и Великобритания.
60
4
 
16
 
! Отговори
2020 година преди 8 години
2020 година. Султанът, пардон, министър-председателят на България, Абдуллах Гюл, призовава нацията да бъде толерантна с българското малцинство!
59
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основен белег ,че идва война.Русия по никакъв начин не модернизира стадионите си за световното по футбол което трябваше да приеме през 2018.Започвайте да се готвите,търсете дупки за оцеляване,поглеждайте и правете планове,купете си противогази,запасете се с консерви,риба боб ,вода,дебели дрехи,фенери,батерии,най удачно е по селата там където има кладенци
58
1
 
20
 
! Отговори
без гадни номера преди 8 години
Тия балами от ЕС луди ли са да преговарят с варварска Турция? Ще изтрезнеят, когато турците започнат да им правят гадни номера. Изотзад.
57
9
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА ХА ХА ? преди 8 години
В ЦРУ обявили конкурс "Как евтино и безопасно да се унищожи Русия?"Победил проект от една точка:1. Не пречете на Путин.