Русия срещу НАТО: Прикрихте Анкара!

"Това не е първият израз на двойни стандарти"
1 дек 2015 07:51,
87
 Русия срещу НАТО: Прикрихте Анкара!
Снимка: архив Reuters

НАТО осигури политическо прикритие на Анкара в инцидента с унищожаването на руски самолет Су-24 в Сирия от турски самолети и носи отговорност за него, заяви постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

Той направи изявлението си в коментар на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че "Русия и НАТО са обсъдили инцидента със самолета Су-24".

Руският постоянен представител потвърди, че наистина е разговарял с първия заместник на генералния секретар Алекзандър Вършбоу за инцидента със Су-24. ”Подчертах, че НАТО, като не даде принципна оценка на това противоправно действие, прикри политически Анкара, страна член на Алианса, и затова носи отговорност за инцидента. За пореден път виждаме, че съображенията за политическа целесъобразност вземат връх над обективността и просто над здравия разум", каза Грушко, цитиран от БТА.

Грушко обясни и че това не е първият случай, в който НАТО показва двойни стандарти в подкрепа на атлантическата солидарност. Той даде за пример практиката на НАТО, в съответствие с която при друг случай на предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство, към руския самолет се е приближил турски изтребител, идентифицирал го е и го е съпроводил до излизане от турското въздушно пространство.

"В случая с инцидента на 24 ноември, даже ако приемем на доверие с нищо неподкрепената версия за нарушаване на въздушното пространство на Турция, тези натовски правила не бяха спазени. Според изявленията на Анкара пилотите даже не са знаели, чий самолет е нарушил въздушното пространство. В НАТО предпочитат да не се задълбочават над въпроса как и на какво основание е било взето решение за изстрелването на ракета за сваляне на самолета, намиращ се във въздушното пространство на Сирия и не представляващ никаква заплаха за Турция. Ясно е защо", добави руският постоянен представител.

По-рано Столтенберг съобщи за срещата между Грушко и неговият заместник Вършбоу и обяви необходимостта от понижаване на напрежението и нуждата от преки контакти между Москва и Анкара. "Страните трябва да решат заедно как да оценят тази ситуация и как да избягват инциденти в бъдеще", подчерта Столтенберг. Той добави, че данните на НАТО за инцидента съвпадат с оценката на Турция за нарушаване на въздушното й пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
до 57 фак преди 8 години
На Кадафи е оказана помощ да вземе властта, както и на Мубарак.Те са подкрепяни,до момента в който са решили ,че са независими и силни.Моля ,четете повечко,не е толкова трудно и информацията може да се намери ,ако човек се интересува...
22
0
 
7
 
! Отговори
VB преди 8 години
Турция играе своя собствена игра. НАТО станаха на ***, че участват в нея.Ако НАТО искаха да бъдат обективни щяха да излезат с анализ всеки къде е сбъркал при свалято на въпросният самолет - минал за секунди през турското въздушно пространство и свален/ударен в Сирия.
21
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво реват тези руски *** при положение, че летат във въздушното пространство на друга страна без разрешение МНОГОКРАТНО!
20
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин не е прав затова не иска да се среща с Ердоган в 4 очи като държавник и като мъж
19
2
 
15
 
! Отговори
факт преди 8 години
Какво ,,прикриха''..направо изръчкаха Ердоган да свали самолета и му вкараха таралеж в гащите. Помислете за всички марионетни лидери,васали на САЩ и тяхната съдба-Кадфи, Мубарак, Садам и още много от Африка и Ю. Америка...Това се надявам да стигне и нашите *** .И Ердоган го чака динена ***.Догодина ще се чуе-август. Запомнете това!!!
18
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боли ли, боли май много "скъпи" съветски братя и сестри. Когато сваляхте граждански самолети над Владивосток и Украйна, май не болеше толкова.
17
4
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Знаете ли колко пъти турски бойни самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство? 50!! Нещо Столтенберг се прави на разсеян за това. Двоен стандарт от най-чиста проба!
16
7
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
ЕС е картел, в който едни са господарите, а други слугите.. Има и придворни клоуни като нашата Росица. Що се отнася до Русия - тя ще постигне своето, защото е голяма, богата и най-важното - независима страна!
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беззъбата руска мечка още плаче на умряло :) Отивайте да си събирате тенекийте и стига ревахте. Като не уважавате границите на държавите ще си събирате труповете и ще ги награждавате посмъртно. Смешната Русия може само да лае, докато и свалят боклуцитее от небето.
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не бе, остана вас да прикрият, егати наглите копчета. Ошамариха ли ви турците - ошамариха ви, показаха ли ви, е изобщо не им дреме колко големи мускули помпате и колко си мислите, че сте велики - показаха ви. Айде сега тихо да се срамувате в ъгъла, че вече се излагате като второкласници...пияни гарги, които си мислят, че са орли....
13
3
 
3
 
! Отговори
odessa преди 8 години
indjev vyv momenta podnebesnata imperia zastana do rusia
12
10
 
6
 
! Отговори
Шнур за рашките преди 8 години
Рассия потъва. Ше си сипа от кеф!
11
3
 
1
 
! Отговори
дан преди 8 години
До до 3 ЦРУ...........НЕКАДЪРНИ........ИЛИ МАФИЯ..................ОБЯВИХА ВОЙНА С ИРАК..............И КВО СТАНА
10
4
 
0
 
! Отговори
odessa преди 8 години
az jivea vyv hamburg i si izkarvam parite sys fizicheski trud.
9
4
 
1
 
! Отговори
odessa преди 8 години
sega lysnahte vsichki bylgarofobi.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия от 80 г все фалира, но ви разби през Втората световна война и сега треперите от нейното оръжие.Откъде дойде кризата 2008 г., нали сте много стабилни в САШ?
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ванга е беше дар свише бе , какво имаш против нея?
6
5
 
26
 
! Отговори
Стига вече!!! преди 8 години
Престанете да плюете руснаците и Путин! Нещата се обърнаха и лошите руснаци вече са добри, защото сме в навечерието на тотална война между исляма и християнствоти и Русия е тази която ще ни спаси от турския ятаган, а не САЩ! И аз бях много против Путин и съм писал доста срещу него след анексията на Крим, но сега ситуацията е коренно различна и сме заплашени от неоосманизма на Турция! Самата Ванга го казва, че спасението на БГ е в Русия, преди не вярвах, но ето че настъпват такива събития, че све
5
4
 
19
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Путин затрий я тази турция че вечно ще създава проблеми
4
5
 
23
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Извинете, "какво" сложихте в сутрешното си кафе?. Или ви държи от снощният нарко-гей купон?.