Русия строи две военни бази на Курилските острови

Ще бъдат изградени 392 сгради и съоръжения
1 дек 2015 15:44, Елка Василева
177
Русия строи две военни бази на Курилските острови
Сергей Шойгу и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия строи две военни градчета на островите Итуруп и Кунашир, което ще позволи да се повиши бойната готовност на войските на източните граници на страната, заяви министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Общо се планира да бъдат построени 392 сгради и съоръжения. Предвидено е използването само на съвременни типови конструкции за бързо монтиране, уточни той на съвещание чрез видеоконферентна връзка с ръководния състав на въоръжените сили.

По думите му това ще бъдат "гарнизони с развита инфраструктура - детски градини, училища, културно-развлекателни центрове и общежития". На двата острова вече е доставено необходимото количество строителни материали за осигуряване на непрекъсната работа през зимата, като на първо време усилията ще бъдат съсредоточени върху инженерната инфраструктура и основните сгради. Това ще позволи разполагането на личния състав и постъпващата техника и привеждането й в режим на бойно дежурство.

Присъствието на руски военни на Курилските острови с население от 19 000 жители е чувствителна тема за Япония, която има претенции към този архипелаг, анексиран от СССР в края на Втората световна война след капитулирането на японските военни, отбелязва АФП. Япония нарича тези острови Северни територии, а за Русия те са част от Сахалинска област в Далечния изток. Япония и Русия не са подписвали мирен договор и преговорите между тях си остават в "мъртва точка" след анексирането на полуостров Крим към Русия миналата година. Западът и Япония осъдиха тази стъпка на Москва.

В края на септември руският външен министър Сергей Лавров изключи какъвто и да било компромис по време на среща с японския си колега Фумио Кишида, като призова Токио да признае "историческата действителност".Малко преди това чужд самолет, за който се предполага, че е бил руски, прелетя през японското въздушно пространство и предизвика гнева на Токио.

През август визита на руския премиер Дмитрий Медведев на Курилските острови също разгневи японските власти. Тогава Медведев използва визитата, за да направи публично достояние указ за разширяване на руската територия с 50 000 квадратни километра в зоната по силата на решение на ООН. Япония протестира през март и срещу руски военни маневри в региона, в които участваха 500 военнослужещи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе недей лъжи бе соросче ! В китайско море хамерикански гемии в момента няма !не смеят да припарят там откак Пекин ими скръцна със зъби ...аахахахахахахаха
56
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
87 какво и е великото бе човек ? От нещо Велико бягат ли хората бе ? От милиардерите им до децата на политиците им до обикновените гастарбайтери играещи зелени карти за Америка ? Всички съседни държави на русия бягат от нея, без изключение, Евразийския съюз остана само в мляскането на троловете по форумите, преди него беше Брикс, кой бяга от собственото си добре бе човек ? Къде живее на Сергей Лавров дъщерята ? Защо не живее във великата русия ами е в Ню Йорк?
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Есть у русского человека враг, непримиримый, опасный враг, не будь которого он был бы исполином. Враг этот - лень. - Н. ГогольНе народ, а адский ***. - В.Розанов - русский философ, публицист и критик."Договор, подписанный с Россией, не стоит бумаги на которой написан". -- Отто фон Бисмарк
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Преди85 а помниш ли навремето как ссср бе "непобедим" ? А къде са сега ссср държавите и Варшавския договор ?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще стоят я, как няма да строят?В този регион Северна Корея представлява сериозна заплаха.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен77 историята се повтаря за 1905 и сега Афганистан в сирия
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Строят бази, за да пазят руските туристи, които ще ходят там на море вместо в Анталия :)))))Руснаците са много умни!!!
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен67 гледах по снн колко смешно сърдитите китайци 9 пъти се молеха на американския самолет да не лети над пясъчните острови, журналист на снн записваше всичко на живо, с ужасен китайски акцент на английски им се молеха ТОВА Е КИТАЙСКА ТЕРИТОРИЯ МОЛЯ НАПУСНЕТЕ и така 9 пъти , наскоро пак мина някакъв военен кораб и има още един планиран до края на тодината. Защо обаче българските проруски продажници са на страната на китай да блокирва корабоплаването, неуспешно за сега заради Щатите ?
49
8
 
4
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Поредното доказателство за отношението на импреска Русия към света-Наглост ,незачитане и груба сила.Разривът с Япония ще и коства много!Достъпът до технологии и машини от шогуните ще секне завинаги.По-лошото е че ще сложи край на Азиатско-Тихоокеанското Сътрудничество А там Япония има тежест.Това е истинския облик на Русия-безогледна и нагла!
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тамагочитата трябва да приемат историческите реалности - сега не сме 1905г.
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До odessaи вие ли сте северни народи :) Или толкова ви е акъла? Или щото няма ток? Ама кримнаш нали?
46
5
 
4
 
! Отговори
Хаяско преди 8 години
"В душе каждого русского, в отличие от европейца, живет хитрое злобное животное". Карл Густав Юнг
45
3
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 8 години
До АнонименАйде, пак за йона ще почваме, купувайте го сега докато е евтин, че Йоана поскъпна ли , на Китай икономическото чудо свършва, с други думи йоана никога няма да поскъпне че милиард гладни китайци кво ще ядат без работа ?
44
4
 
5
 
! Отговори
Striker преди 8 години
На това му се вика: На гол тумбак - чифте пищови!:))))
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те , Рамбо и Чък Норис бяхя изгонени със шутове от Китай и новите им острови , пък ти искаш Русия да спрат?ааахахахахахаха
42
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен59 американците имат бази по света защото държавите по света ги искат тези бази, руснаците никой не ги иска и имат една единствена в сирия заради която защитават Асад че съвсем беше последвал кадафи руския асад, а Асад падне ли руските бази по света стават точно 0
41
0
 
4
 
! Отговори
odessa преди 8 години
vsichki severni narodi nosiat uschanki. chalmi i fesove nossite kamilarite.
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 47Слава на Бойко Борисов, прекланяме се пред теб, биг чийф евроатлантически, че ни построи магистралите, да имаме магисрали, а не както в раша да караме новоте 15 годишни западни коли без пътища!ами слава, щото е построил нещо, аа разлика от местните червени ***, които един тротоар не успяха да построят. Факт.
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен48 айде де какво чакат ? Влака ли чакат ? И със сваления СУ какво чакате ? Извинение ? Айде де ? Нали брикс това онова ? А ?
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРовят, като са *** и се оставиха спестяванията им да бъдат окрадени от агентите на масква