Могат ли САЩ да сложат край на жестокостта с оръжие?

"Ню Йорк таймс": Безконтролните продажби на оръжия с нови върхове
3 дек 2015 20:41, Елка Василева
45
Могат ли САЩ да сложат край на жестокостта с оръжие?
Снимка: Reuters

Насилието с огнестрелни оръжия в Америка този път се премести в Сан Бернардино, Калифорния, където вчера бяха убити най-малко 14 и ранени 17 души. В хаоса се откроиха добре познати сцени - тела на носилки, плачещи невинни хора, свити под бюра, изстрели и спецчасти, струпани във военна зона с цивилни жертви, пише в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Следният въпрос добива все по-голямо значение с всяка нова сцена на кръвопролитие: Дали е отвъд възможностите на правителството и политиците да сложат наистина край на тези жестокости? След всеки такъв случай политическите лидери не предлагат нищо повече от изтъркани фрази, докато страната очаква вцепенена следващото масово убийство, пише американският ежедневник.

Клането в Сан Бернардино се случи, докато страната още се опитваше да се съвземе след станалото в Колорадо Спрингс, където загинаха трима и бяха ранени девет души.

Въпреки това продажбите на оръжие не спират да растат - по време на "черния петък" миналата седмица бе ударен нов рекорд. Тези, които отхвърлят идеята за контрол над оръжията, ще кажат всичко, само и само да избегнат засягането на темата за увеличаващия се "цивилен" арсенал.

Председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Пол Райън отвърна на убийството в клиниката за аборти в Колорадо Спрингс с призив за по-добри грижи за психическото състояние на агресивните хора, пише "Ню Йорк таймс".

Това е познатата линия, следвана от републиканските политици след всяко клане, сякаш безпрепятственият достъп до мощни оръжия - който те и оръжейното лоби направиха възможен - не е фактор в тази национална катастрофа, отбелязва вестникът.

Без твърди действия престъпниците ще продължават да тероризират хората и масовите убийства и щети ще продължат, пише в заключение "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 години
Че какво ме интересува какво става САЩ! Па да си се стрелят колкото си щат хамериканците! - Те нали са най-добрите майстори в това. Освен това са, колкото по-големи вътешни проблеми имат те - толкова по-малко военни и всякакви други проблеми ще има в останалия свят !
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стрелците са стреляли със незаконно оръжие. А в Калифорния са сравнително ограничаващи законите за притежание/закупуване на оръжие.Въобще стандартна агентурна дейност на NYT.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 33Сравняваш хора който имат за цел да се снабдят с оръжие и да извършат "атентат" със такива, който на момента са изпаднали в някаква лудост и по стечение на обстоятелствата съвсем законно си разполагат с доста оръжие.Ако тези от Калифорния приемрно трябва да търсят да си купят незаконно оръжие щеше да им отнеме време и вероятно щяха да свършат в затвора!!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе си добре, а и статистика си измисли.Всички тези неща стават само в болният ти мозък и нямат нищо общо с истината. Ако искаш истината сравни броят на подобни престрелки в Америка и друга страна от EU по избор, може и с Канада понеже са съседи.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** която толкова мрази оръжията, да вземе да каже джихадистите в Париж от америка ли си купиха нелегалните автомати и как един човек без оръжие може да се предпази от такива. Защото всички масови убийства - до едно в САЩ стават само на ТЕРИТОРИИ на които е ЗАБРАНЕНО НОСЕНЕТО на ОРЪЖИЕ! Там където хората могат да си носят оръжията - масови убийства няма. Обаче все ще дойде видов ден. Ще влезе джихадист или луд в някоя редакция пълна с толерасти като *** и ще ги избие до крак.
26
0
 
2
 
! Отговори
axaxaxax преди 8 години
the purge The new reality in America.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При условие че краварите са най-големия купувач на старо съветско оръжие.... странно какво ли толкова правят с него?!?
24
0
 
3
 
! Отговори
бла-бла преди 8 години
Глупости.Оръжейното лоби е наднационално и командва правителства ,както и служби ..По друг начин трябва да се бори
23
0
 
5
 
! Отговори
Скитник преди 8 години
А може ли България да се пребори с корупцията?
22
0
 
9
 
! Отговори
оръжейно лоби преди 8 години
Отговорът е НЕ , не могат , а най-вече не искат !
21
2
 
12
 
! Отговори
Поправка преди 8 години
Това не е "насилие с огнестрелни оръжия" а джихад-изтребване на т.нар. "Неверници" от мюсулманите. Всякакви безумни изказвания с цел да се прикрие това е за наказателна отговорност. Иначе и вашите глави ще отрежат.
20
2
 
6
 
! Отговори
Бой Джордж преди 8 години
До Западналевропеец: Не аз ще крещя Бой Джордж а ти като ме видиш! Айде сега не бъди ступид ами земи си легни изпий хапчетата и не се услушвай а ако усетиш мокро и смърдящо изотзад значи си се изпуснал насън бетър ден мийтинг уит ми
19
6
 
13
 
! Отговори
Predskazatel преди 8 години
В населението на САЩ има толкова много и мощно огнестрелни оръжия, че просто бедна Ви е фантазията какво предстои. Бедни срещу богати, черни срещу бели, мексиканци и имигранти срещу по-стари американци. Когато дойде дефолта, защото само с печатане на пари икономика не се прави и фалират обществените фондове и започнат бунтовете? Страхотна какафония и пукавица ще настане, така ми се струва като гледам накъде отиват нещата.
18
5
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До Бой ДжорджА ти ще крещиш ли "Бой Джордж"?
17
2
 
7
 
! Отговори
Бой Джордж преди 8 години
Ако си мъж а не ВА.Гина излез пред блок номер 9 и крещи аз съм западноевропеец и ще видиш какво посмешище ще предизвикаш.
16
9
 
4
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До 19И между другото, ОТ ВАРНА СЪМ!!!
15
2
 
5
 
! Отговори
Бой Джордж преди 8 години
Пале си ти западналевропеец от Софето. Пале недорасло да се мери с мен
14
7
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До 19Честито, благодарение на коментара си сега началноците ти ще ти дадат купа с борш!!! ДА ТИ Е СЛАДКО :-D
13
4
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До Бой ДжойПоследното изр. го бях написал с ГЛАВНИ букви и на един ред отдолу, но нищо. Като цяло си се справил. :-)
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички америконофилозоофили са лузъри нискоинтелигентни, неграмотни с нулев умствен потенциал