САЩ планирали ядрени удари срещу нас, мишените били 16

Разсекретиха документи от времето на Студената война
23 дек 2015 20:55,
440
САЩ планирали ядрени удари срещу нас, мишените били 16
Снимка: BTV

16 обекта у нас са били цели на евентуална американска ядрена атака, в случай на война срещу СССР. Това разкриват разсекретени документи от времето на Студената война, съобщава BTV.

Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г., когато очевидно се е очаквало да започне ядрена война.

Три от целите са били в София. В останалите български градове обектите на атака са по един. Сред големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич - по онова време Толбухин, Ямбол и Карлово.

Два от обектите в София са кварталите "Враждебна" и "Божурище". "Враждебна" е официалното име на летище "София" и до днес. А в Божурище по онова време имаше военно летище. Такива има и ли е имало в Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово.

Още един факт, който разкриват разсекретените документи - американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места, но не и в България.

Набелязаните обекти, където се е планирало да унищожат местоното население, са обозначени с абревиатурата - designated ground zeros - "предназначени да бъдат Кота Нула", с други думи да бъдат изравнени със земята, буквално. На унищожение, например, е подлежало населението на целия Източен Берлин - тогава столица на ГДР. Само там целите на САЩ били 91.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 8 години
на война като на война. политиката е мръсно нещо и е трудно да бъде разбрана. сега очаквам американците да изкарат секретен документ от втората световна. сигурно и китай има някъв документ за датата когато сме планирали атака по китайската стена преди хиляди години.
204
1
 
16
 
! Отговори
!!! преди 8 години
До този който е дал минус на 299да те удари приятелска американска ядрена бомба!
203
9
 
30
 
! Отговори
вън преди 8 години
Да се изгони посланика на САЩ!!! ИЗВИНИСЕ БЕ! Това ли са ни стратегическите партньори? България никога не е планирала удари по тази краварска страна.
202
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 292 17 и 14 за москва и питер защо добавяш още по една цифра пак ли без аналогваш
201
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до КИС КИС малко ти е мъжкото достойнство България хич не е малка страна КОЛКОТО една трета от Германия е или една -160 от русия от 220 държави 102 по площ
200
4
 
17
 
! Отговори
янев преди 8 години
Добре че руснаците не разсекретяват колко са били в а....ка целите че иначе и кокошките им ще спрът яйца да снасят .
199
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 293 ама Кайзера Влезе в питер то и столицата си за това преместихте в москва
198
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега сигурно са повече но вече ще се казва прятелски огън
197
1
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
А защо Варна и Бургас не ?
196
5
 
13
 
! Отговори
КИС КИС преди 8 години
ЦЕЛИ 16!А БРЕ,АДИОТИ ЗА ЕДНА ПЕДЯ БЪЛГАРИЯ Е НУЖНА САМО ЕДНА ЯДРЕНА БОМБИЧКА!
195
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същите разсекретени документи показват, че броят на атомните бомби, които е трябвало да бъдат хвърлени над Москва е 179, а над Санкт Петербург - 145.
194
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 294 пушки викаш То и БГ изнася за половин милиард А ИНДИЯ Е НА КАЛАШНИЦИ АРСЕНАЛ не на иш маш ХА ХА ХА пп нащо рпг поне стреля Бунтовниците в сирия бая асадисти и исиловци са затрили с него а руското се ползва само като тояга от упор
193
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пенсионер а ти какво очакваш да каже егати кочинатаа ли човека е дипломат
192
1
 
9
 
! Отговори
до 292 преди 8 години
много си умен. русия изнася оръжие за 7 милиарда долара сега Индия иска да закупи за 4 милиарда. Защо не купят от тебе или от Сопот РПГ където стрелят с обратен откат и убиха двама американци на стрелбището в Анево
191
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
любопитно ми е сега, колко са целите на путин в България, и ако си мисли да ги порази с $20-30млн. за медиите, сметката ще му излезе грешна!
190
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПУТИН руски труппп това ще е резултата то пък в русия много едини поне 90 народа с кеф ще се отърват от олигархията в Кремъл
189
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 290 точно суровинен придатък е КАКВО ПРОИЗВЕЖДА русия 85% от икономиката и е износ на суровини в суров вид акана БАНАНОВА Държава дето дори неможе да се изхрани сама
188
0
 
0
 
! Отговори
до 277 от пенсионер преди 8 години
умен си, и правилно си определил разстоянието до Москва но на времето беше дошъл в Москва един президент от великите сили и каза : По добре на гости тука отколкото като победител защото не се знае как ще свърши. А разстоянието до Владивосток не помня колко беше...
187
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 283Русия- суровинен придатък? :))))) Хич не се очудвам друже, на познанията ти за проституцията... :))))))
186
6
 
22
 
! Отговори
ПУТИН преди 8 години
Нека 10 наемника от така наречения алианс НАТО се изправят срещу един руснак,защитаващ родината си.Познай какъв ще е резултатът.НАТО далеч не са толкова единни,колкото се пише.ИСПАНИЯ,ИТАЛИЯ,ГЪРЦИЯ,ЧЕХИЯ са осъдили свалянето на руския СУ-24.Защото са реалисти и правителствата им са честни пред народите си.