САЩ планирали ядрени удари срещу нас, мишените били 16

Разсекретиха документи от времето на Студената война
23 дек 2015 20:55,
440
САЩ планирали ядрени удари срещу нас, мишените били 16
Снимка: BTV

16 обекта у нас са били цели на евентуална американска ядрена атака, в случай на война срещу СССР. Това разкриват разсекретени документи от времето на Студената война, съобщава BTV.

Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г., когато очевидно се е очаквало да започне ядрена война.

Три от целите са били в София. В останалите български градове обектите на атака са по един. Сред големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич - по онова време Толбухин, Ямбол и Карлово.

Два от обектите в София са кварталите "Враждебна" и "Божурище". "Враждебна" е официалното име на летище "София" и до днес. А в Божурище по онова време имаше военно летище. Такива има и ли е имало в Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово.

Още един факт, който разкриват разсекретените документи - американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места, но не и в България.

Набелязаните обекти, където се е планирало да унищожат местоното население, са обозначени с абревиатурата - designated ground zeros - "предназначени да бъдат Кота Нула", с други думи да бъдат изравнени със земята, буквално. На унищожение, например, е подлежало населението на целия Източен Берлин - тогава столица на ГДР. Само там целите на САЩ били 91.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Миглена АМА РУБЛИТЕ И ПИЦАТА СИ ГИ ВЗИМАШ НАЛИ ХА ХА ХА
164
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Помощ от РусияПО АЛФА НЕ СЕ ОПЛАКВАТ АМА ОТ ТОВА НЕ ИМ ТЕКВА ВОДАТА
163
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 247 ДА БЕ АСКЕРА ЩЕШЕ ДА НИ ОМЕТЕ ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ДОКАТО МОСКВА И *** ЩЯХА ДА СА ИЗПЪРЖЕНИ ЕГАТИ ГЪРБА
162
2
 
3
 
! Отговори
Помощ от Русия преди 8 години
243, гражданите на Донецк не се оплакват от липса на вода. Объркал си рейса. Проблемът е в главата - не в клозета.
161
0
 
7
 
! Отговори
дедо поп преди 8 години
Да *** све любители на войата !
160
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16 цели???? Нормално е, по онова време имаше Варшавски договор, България имаше сигурен гръб. Когато на турската граница се провеждаше учение на същия този Варшавски договор, бургиите пълнеха шалварите... Сега и една цел стига - София- и нещата приключват. Защото не ми е известно американците някога да са помагали на някого.
159
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОНЕЦ ОПАШКИ ЗА ХЛЯБ И НЯМА ВОДА --- РАКА НА ИСИЛ НЯМА ОПАШКИ И ВОДОПРОВОДА СИ РАБОТИ --- БЕЗ КОМЕНТАР САМО ФАКТИ
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До seТолкова ли е трудно да съобразиш сам без да чакаш някой да ти го напише след 25 г. Не е ли ясно, че всички пиндостански бази и центрове на българска територия са реални цели? Царя вкара базите, Боко-центровете. Питай ги защо превърнаха теб и децата ти в цели.
157
2
 
12
 
! Отговори
ОППА преди 8 години
НЕ Е ВЪЗМОЖНО ТОВА-ДОБРИТЕ ,ВЕЛИКИТЕ,УМНИ И ПРОЧИЕ ХАМЕРИКАНЦИ ДА ГОТВЯТ ЯДРЕН УДАР?!ЪПСУРТ!
156
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Помощ от Русия А КОГА ЩЕ ИМ ПРЕКАРАТЕ ВОДА В ДОНЕЦ ДОРИ ИСИЛ СИ ИМА ВОДОПРОВОД В РАКА ХА ХА ХА
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен236 АМИ СТИГА РЕВАХТЕ КАТО УЧЕНИЧКИ БЕ РУСНАЦИ НАЛИ ПРО ЗА НИЩО НЕ СТАВА ИМАТЕ СИ БЕЗ АНАЛОГОВИТЕ ЩАЙГИ РАДВАЙТЕ СЕ НЯМА НУЖДА ОТ ДВА РЕДА СОПОЛИ И СЪЛЗИ ВСЕКИ ПЪТ КАТО ЧУЕТЕ ЗА ПРО
154
2
 
12
 
! Отговори
se преди 8 години
Янките са единствените който са употребявали ядрено оръжие срещу цивилни.Е сега сме уж закриляни от янките та ще чакаме след 25 години списък да прочетем новите ни противници къда са се целили у нас.
153
1
 
7
 
! Отговори
Помощ от Русия преди 8 години
До МРАВКАТъй като за СПЩ се затруднявам да посоча дори едно добро нещо, ще се огранича пак с Русия.Тази сутрин руският МЧС изпрати в Донбас поредния, 48-ми, бял, хуманитарен конвой. Голяма част от руските Камаз-и са натоварени с новогодишни подаръци за най-малките.
152
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРО-то е един голям таралеж в гащите, да си го разполагат в САЩ като е толкова добро ко майната си търсят тука САЩ империята на злото.
151
2
 
15
 
! Отговори
До АНОНИМЕН преди 8 години
Приятею, рано започна смяната ти. Съжалявам, но избора е твой. Разбери, че колкото и да плюеш Русия ефект няма да има. Колкото и да хвалиш чичо Сам ефект няма да има. Българите все повече разбират каква е била и каква е истината, кой им е помагал и кой винаги ги е унижавал. Да, руснаците не са идеални, гледат си интереса. А ти какво очакваш - да стоят и чакат да ги поробят както останалите европейски народи ли? И въпреки това ние сме единствените, които сме им близки, които подкрепят и уважават.
150
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 230 НЕ НИ ПУКА РУСИЯ САМО ЩЕ ИМА НЯКОГА ЕВЕНТУАЛНО И МОЖЕ БИ НО НИКОГА НЯМА ТУК И СЕГА ВСИЧКО ИМ Е В БЪДЕЩЕ ПОЖЕЛАТЕЛНО ВРЕМЕ
149
1
 
9
 
! Отговори
до 217 преди 8 години
Докато могат ще ни ползват, а при тия сателити целите бързо се задават отново. Неслучайно ни съсипаха армията.
148
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво пък толкова се впечатлявате? И да е имало жертви, то това са щели да бъдат комунисти. А както ние много добре знаем, комунистите трябва само да се мразят.
147
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За туй пък през 2016 целите колко са Русия си има противоядрен щит а САЩ имат ПРО ще ловят уските ракети нейде във въздуха над Европа и над гравите на всичики ще се посипе един ядрен прашец със туй ПРО вместо да идат до целта си.
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега след като разсекретиха тия документи всички вече знаем че не сме мишена. Вие наистина ли смятате, че нас някой ни бръсне за нещо в САЩ даже и като съюзници САЩ ще се отърват от нас при пръв удобен случай oще повече с тая армия не сме им нужни. Според вас за кой им е притрябвало туй ядрено оръжие *** народ.