"Триумф" срещу "Пейтриът" - кой ще надделее?

Страните, в които има С-300ПС или С-300ПМ, могат да живеят спокойно
23 дек 2015 19:13, Елка Василева
509
"Триумф" срещу "Пейтриът" - кой ще надделее?
Снимка: архив, Reuters

САЩ разработват планове за глобален удар, залагайки на балистични ракети, прецизни оръжия и стратегическа авиация. Междувременно Москва се кани да снабди своите въоръжени сили и армиите на свои съюзнички със зенитни ракетни комплекси (ЗРК) С-400 "Триумф", способни да поразяват всички сегашни и перспективни средства за въздушнокосмически атаки, пише Владимир Мухин в "Независимая газета".

Въоръжавайки руските войски с модела "Триумф", Москва е разработила и бизнес план за износ на такива системи в чужбина. Става дума за милиарди долари, твърде необходими днес на федералния бюджет. Според военнодипломатически източници на "Независимая газета" сред основните теми, разисквани по време на започналото вчера официално посещение в Русия на индийския премиер Нарендра Моди, ще бъде сключването на договор, предвиждащ на Индия да бъдат доставени пет полка (10 дивизиона) ЗРК С-400.

Сделката е много вероятна, тъй като миналата седмица бе одобрена от индийската комисия по покупките за отбраната начело с ресорния министър Манохар Парикар. Както информират индийски медии, стойността на сделката може да достигне към 390 милиарда рупии (близо 5,8 милиарда долара). Някои руски медии впрочем посочват по-скромни цифри - около 2,5 милиарда долара.

При всяко положение продажбите на руски средства за ПВО и ПРО в чужбина много скоро ще представляват голям дял от военнотехническото сътрудничество на Русия с Индия и други страни. През 2014 г. оръжейният бизнес с Индия достигна почти една трета от общия обем на руското военнотехническо сътрудничество с партньори от чужбина - 4,7 милиарда долара.

Политиката на Москва в продажбите на С-400 по-рано бе различна. Доскоро върху сделките с тези ЗРК, насочени навън, тегнеше ембарго, докато с тях не бъде въоръжена руската армия. До 2020 г. се предвижда във въоръжените сили на Русия да бъдат изпратени 56 дивизиона С-400. Засега обаче Въздушнокосмическите сили са развърнали едва 25 дивизиона "Триумф". Шест от тях бяха разположени около Москва, но един дивизион бе предислоциран в Сирия и сега е в руската въздушна база Хмеймим в Латакия.

Военнополитическото ръководство на Русия явно разбира, че е от значение да разполага системи "Триумф" не само на собствена територия, но и в други региони от света - от една страна, там, където има приятелски държави, от друга - там, където са изградени военни бази на САЩ и са разположени американски средства за нанасяне на глобален удар.

Индия ще е вече третата страна, на която може в най-близко време да бъдат доставени ЗРК С-400. До момента, пишат медиите, три-четири полка такива комплекси (около 8 дивизиона) са развърнати вече в Алжир. Дали това е станало с покупки и договори, не се посочва официално. Експертите обаче смятат за твърде възможно противоракетите да са разположени в Северна Африка. Знае се още, че три полка (шест дивизиона) "Триумф" ще бъдат доставени през 2017 г. на Китай. Сделката е за над 3 милиарда долара. Чуждестранни медии писаха неведнъж, че С-400 може да купят също Иран, Египет, Сърбия и Куба.

Както информира тези дни австрийското електронно издание Contra Magazin, предишната версия на тази руска система за ПВО - С-300, е на въоръжение в много страни, например в Египет, Индия, Венецуела и Северна Корея. Според изданието, ако в света бъде създадена модерна мрежа за ПВО на базата на руски С-300 и "Триумф", САЩ и съюзниците им не ще могат да нанасят ефективни въздушни удари в много региони, ако използват обикновени изтребители, безпилотни самолети и ракети.

Например, щом купят С-400, Иран и Индия ще поемат контрола над голям дял от въздушното пространство над Пакистан и Афганистан. "Едната мисъл за това хвърля в ужас Пентагона", пише Contra Magazin. Според анализ на австралийския изследователски център "Еър пауър Острелиа", публикуван през февруари 2009 г., С-400 далеч надминава американските системи за ПВО "Пейтриът".

"Многоканалните зенитноракетни системи са панацея срещу всички проблеми с ПВО. Затова първият въпрос на американците е дали в една или друга страна има комплекси С-300ПС или С-300ПМ, дали Русия е доставяла такива. Страните, разполагащи с тях, могат да живеят спокойно. Ако пък липсват такива системи, американците могат всеки момент да ги ударят, защото няма как да им се отвърне", подчертава Александър Растяпин, доцент в една от катедрите на Военната академия за въздушнокосмическа отбрана "Г. К. Жуков".

Офицерът говори за С-300. А системата "Триумф" стои десеторно по-високо по тактико-технически данни. Според открита информация Русия е приключила изпитанията на нова ракета с увеличен обсег за ЗРК С-400. С нея комплексът ще може да поразява аеродинамични цели в радиус от близо 400 километра.

Може да бъдат използвани ракети от няколко типа с различна стартова маса и обсег, което дава възможност за изграждане на ешелонирана отбрана.

Очаква се Русия скоро да разшири мощностите, задействани в производството на С-400, щом построи два нови завода - "Авитек" в Кировска област и машиностроителния завод в Нижни Новгород. Те вече са почти готови; двете предприятия ще произвеждат такива ЗРК и за руските въоръжени сили, и за износ в чужбина.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби баш си е 120мм на Пантерата 88 мм брониран лист и още 35 допълнителна броня само ти и вики ру казва друго
195
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 277Зависи от поколенията но обикновено противотанковите средства изпреварват защитата и това е така на всякъде по светаАко са от едно и също поколение освен ако не монтираш на танка някоя засукана чистак нова защитна система дето струва милиони и не го охраняваш с взвод пехотинци Танка си е една ТЛЪСТА МИШЕНА макар и смъртоносно опасна
194
1
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
До БобиТи взе нобелова награда за глупост Ан-30 на 10000 метра!!!!И все пак да ти кажа че "невероятната "С-400 се появява сааамо 20 години след "пейтриъта".Дерзайте другари!!!
193
1
 
2
 
! Отговори
КРИГ преди 8 години
До Боби стига глупости при положение че гърмят 900 руски танка НА МЕСЕЦ а най често задържат и бойното поле след това - а и само танкове да бяха топове камиони самолети-просто да ги претопят и няма проблем с легирането пак ще вадиш вода от 9 кладенци колко е без аналогова руската железария
192
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 272Пантерата има 80мм броня под 55 градуса или грубо 150-160мм ефективна фронтална броняот страни 60мм под 30 градуса или ефективни 90ммПроблемът при немците 1945 година че има липсват легиращи вещества за броните и те стават изключително крехки. Практика е било да обстрелят рашките пантера с осколъчно фугасен снаряд ако танка се спаси с бягство значи е от новите с не легирана броня. Така и така скоро или горивото ще му свърши или ще се счупи няма нужда да се бият с него.
191
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мауса 240мм на 480 мм направо с ядрено трябва да го гърмят ХА ХА ХА
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен, заради другаря Путин, петрола ще го направят без пари :)
189
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokospa 268Коко не се прави на ЕКСПЕРТ а погледни картата вземи размерности и ще видиш че въпросните цели са на 30 км от границата. За твое сведение един АН-30 летящ на 10000м височина може оптически да разузнава над 100км от ляво и дясно на полета си. Един Ту-95Р летящ на височина 15000м покрива 200км ивица от брега на САЩ като лети над международни води и това е техника от преди 25 години че и повече.Високо летящ дрон(15-20000м) покрива цяла България за 30 мин ако лети по Южната граница
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 262 по твоите сметки 120 мм на Пантера става 240 мм за кралския да не говори 180на 360 мм щото и те са под същия наклон като т 34 армата пасти да яде
187
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Летят си, ама предварително са осведомили руснаците. Израелците не са *** като турците.
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Румбо а за болен какво ще кажеш
185
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До КРИГ 261Колега няма КАЛПАВА техника има такава с недостатъци които са разкрити и такава с максимално намалени открити недостатъци Семейството Т-44/45/54/55/62 има един недостатък в дясно до шофьора се намира почти целия боекомплект. Ако там или в предната дясна част на танка има пробив боекомплекта детонира. Т-55Мххх имат допълнителна броня точно там но докато 100мм СССР танково оръдие до 1960 няма равно от появата на L7 105 мм Англииско оръдие нещата се обръщат(за пръв път има ЕЖЕКТОР)
184
0
 
3
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Абе С-300,400 ама израелските дронове необезпокоявани се разхождат из небето на Сирия!!Онзи ден един! F-16I Sufa най-демонстративно отупа в Дамаск терористите от Хизбула при работещи ПЗРК...НЯМА идеална ПВО още по-повече руска.А рекламата иначе е велико нещо.Иииии доларите са ценни когато продаваш нали?
183
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До КРИГ 261Да центурионите нямат нощни мерници тогава но оръдията не са 90мм Точно за да ги изпробват англичаните на Евреите им е позволено да получат 105мм. Англичаните искат реванш за Фиаското с Канала.
182
2
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ами скоро ще разберем кое колко струва,кой ще победи(Голямата бензиностанция или Голямата печатница) и естествено,какво ще остане след това!Във всеки случай ние ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да останем настрана от тая дандания!Такива ***.оти като Плевела дето могат да ни забъркат в някоя каша,трябва да бъдат отстранени!
181
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 259ЕКСПЕРТЕ ВЗЕМИ СЕ ВЪРНИ В 8 клас ГЕОМЕТРИЯ ПРАВОЪГЪЛЕН РАВНОБЕДРЕН ТРИЪГЪЛНИК Два ъгъла по 45 градуса и един от 90при 0 градуса или ВЕРТИКАЛА имаш дебелина А при 45 имаш дебелина 2*Апри 60 градуса освен че е 3*А дебелината обикновено снарядите рекуширатВсички съвременни танкове имат челна броня от 45 през 60(Т-64/72/80/90, Локлерк и т.н.) до 70(Абрамс) това на корпуса на Купола зависи от допълнителната броня.
180
0
 
0
 
! Отговори
КРИГ преди 8 години
До Боби стига бе Боби баш на голаните центурионите са още от всв като оръдия нямат и нощен мерник враговете са в пъти повече НО попиляват т 62 Казва си думата калпавата ссср тактика и Добрата подготовка на Евреите
179
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 258Къде ще ходите бре? Вие сте ФАЛИРАЛИ. За ради влизането на зоната ЕДНОСТРАННО от ЕС за свободна търговия, защото ваши стоки в ЕС няма да отидат защото не са сертифицирани, Рашките ще спрат и останалата търговия заради мита и такси а и заради санкциите.Това икономически ще ви довърши е ЕС производителите ще изкупят за да фалират или изнесат останалите предприятия за да нямат евентуално конкуренция както направиха в България.М И З Е Р И Я тоя ви очаква не СЛАВА
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби по смали малко де 45 мм под 45градуса е 60мм пробвай с линия ако не вярваш пък и кой ти е казал че само под 45 градуса ще го ударят 88мм л 71 си го слагат на доста повечко машини от кралския Например слона ис 2 как е с бронята 120мм корпус 90 купол и той си заминава като кашон КОЙ гвардейски полкове ТАМ са на о ужас русофилски на Шърман Тежките полкове за пробив ами те не са гвардейски освен ДВА кумулативен под калибренен волфрамов а и обеднено уранов си има и 88мм
177
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До КРИГ и КРЕГИзраел ВИНАГИ е МОДЕРНИЗИРАЛ самолетите и друга техника ПОСТОЯННО. Може да се окаже така че само след 3 месеца Евреите да имат Самолети с два пъти по-високи характеристики по отношение на оръжие и електроника. При Арабо Еврейските войни Израел има две преимущества - АУАКС и СОБСТВЕНИ ВИСОКОТОЧНИ ОРЪЖИЯ. Експортните СССР/РФ разработки малко или много са "С К О П Е Н И " по отношение на характеристикиС-75(SA-2) ЗРК в СССР изпълнение - режими за стрелба по Бомбери, Изтребител, Балон