Ким Чен Ун лично дал заповед за изпитанието на бомбата

КНДР е отговорна ядрена държава, уверява Пхенян
6 яну 2016 09:44, Елка Василева
39
Ким Чен Ун лично дал заповед за изпитанието на бомбата
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Изпитанието на водородна бомба от Северна Корея днес е било извършено по заповед на лидера на страната Ким Чен Ун от 15 декември в качеството му на върховен главнокомандващ, съобщи държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

На 3 януари той е подписал лично и окончателната заповед за провеждането на теста.

Още по темата

В резултат на проведеното днес изпитание на водородна бомба "КНДР излезе на по-високо равнище на развитие на ядрените сили", са казва в декларация на правителството, разпространена от КЦТА. В нея се посочва, че то е било извършено "изключително с цел самоотбрана за надеждна защита на суверенитета на страната и на жизнените права на нацията в условията на засилващ се ядрен шантаж и заплахи от страна на оглавяваните от САЩ враждебни на КНДР сили".

В декларацията се отправя рязка критика към САЩ, които провеждат спрямо Пхенян курс на "политическа изолация, икономическа блокада и военен натиск единствено защото в народната република съществува различна идеологическа и социална система".

В документа се подчертава още, че заради агресивната политика на Вашингтон "Корейският полуостров се превърна в гореща точка, където по всяко време може да избухне ядрена война". Затова решението на КНДР "да си осигури достъп до водородна бомба е законно право на суверенна държава с цел да си осигури самоотбрана", се казва в документа.

При това се отбелязва, че КНДР е "отговорна ядрена държава", която ще употреби ядрено оръжие само в случай, че възникне "непосредствена заплаха" за нейния суверенитет.

Пхенян освен това уверява, че "няма намерение да предава ядрени технологии на на трети страни" и "няма да се откаже от своята ядрена програма, докато САЩ провеждат враждебна политика спрямо народната република".

В КНДР смятат, че в света е "настъпило такова сложно време, когато всеки трябва да защитава своята съдба, опирайки се изключително на собствените сили".

Тълпи севернокорейци, облечени в дебели зимни палта, се събраха въпреки студа пред огромен видеоекран край гарата в Пхенян, за да приветстват и да снимат с мобилните си телефони как държавната телевизия обявява извършването на ядрен опит от страната, предаде Асошиейтед прес.

Някои вдигаха ръце и аплодираха. Мнозина се усмихваха и се поздравяваха.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
Ние сме хуманисти!! Под мъдрото ръководство на другаря Методиев и водача на биологична единица/ овчаря/ Ненчев нашата армия по бойна мощ гордо се равнява до такива титани като Сомалия и Горна Волта. Всъщност не е точно така, ние си нямаме в момента и един летящ самолет, те може да имат по десетина. Браво на корейците.Само така се отговаря на краварите.
23
2
 
4
 
! Отговори
Браян преди 8 години
Сега тези спешни заседания и срещи за какво са? Затова че Северна Корея като идеологически враг на нетолерантния запад минава в друго ниво, сега Северна Корея не може да бъде нападана защото има сериозни ядрени възможности и представлява заплаха. Сега за нея "няма военно решение" и ще трябва да я оставят на мира и да изоставят плановете за нападение които имаха. Въпреки че там е една комунистическа диктатура се справят добре и то сами.
22
2
 
6
 
! Отговори
Браян преди 8 години
Всичко което се казва в севернокорейското обръщение е вярно вкючително това че сащ враждуват с всяка страна която или не използват или има държавно устройство и система различна от тяхната. Толерантността с която проглушават ушите не се отнася наистина до различните защото видно е че сащ са абсолютно нетолерантни към всеки различен от тях а само към неолибералните доктрини които изповядват и към сексуално извратени, малцинста и *** емигранти.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този изглежда като питомно прасе, а нашят Д.Елян, като рошав глиган.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшно е ако има кой да му се радва,а такива като него дал Господ в изобилие особено в страна като нашата
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какви мобилни телефони, какви 5 лева?!
18
1
 
12
 
! Отговори
:) смайли преди 8 години
Янките скочиха ли вече в параноята?
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПитащЯвно медиите ни дават новините за паралелен свят, не за нашия!
16
3
 
29
 
! Отговори
Питащ преди 8 години
Относно гладът на Северна Корея. Някой ще ми обясни ли как така при уж такъв глад демографската им крива е само нагоре. От 1961-2003 са си удвоили населението от 11 на 23 милиона. Как това става с глад а ?
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смейте му се смейте на тиквата, *** както излиза той ще се смее последен!
14
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уж жалка страна пък с водородна бомба!А ние такъв векик народ - и собствен пистолет си нямаме!
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито на Ким Чен Ун, а и на САЩ, където сега са настанали тежък смут и лека паника.
12
0
 
28
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
САЩ не се интересуват от "демократизирането" на държави, които не са богати на природни ресурси. Демокрацията е точно като комунизма - мит.
11
3
 
22
 
! Отговори
Judge Dredd преди 8 години
До 1:Не съм комунист и никога не съм бил.Но да ти е известно,че според... ще ги нарека "стандарти",въпреки,че не е правилно,една държава се смята за бедна ако между 20 и 40% от населението ѝ живее в бедност.Показателят "Бедност" за България е 68%.По показател "Свобода" сме били дори след Северна Корея.Не твърдя за достоверност на данните по вторият показател!Но в Нигерия и Конго минималната заплата е по-висока, отколкото в България... Приятели от Перу преди години ми казаха, че там е около 400?
10
25
 
5
 
! Отговори
Val преди 8 години
Сигурен съм ,че ако наистина имат такава бомба, тя е разработена от руски или американски специалисти. Жълтурите нямат толкова мозък.
9
3
 
21
 
! Отговори
маке преди 8 години
да пием за Северна Корея
8
20
 
9
 
! Отговори
75 преди 8 години
Имат ли достатъчно вестници да запалят бомбата?
7
7
 
26
 
! Отговори
мъкааа преди 8 години
Бедните гладни корейци - ядрена сила. Просперираща България, член на НАТО и ЕС ще има 37 000 армия. Какъв прогрес, какво развитие.
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние и се подиграваме:В КНДР смятат, че в света е "настъпило такова сложно време, когато всеки трябва да защитава своята съдба, опирайки се изключително на собствените сили".
5
11
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Възхищавам се на Путин, но той е прекалено цивилизован и разумен, за да унищожи империята на злото - САЩ.Виж за Прасчо, не съм убеден ... :)