Съд в Германия реши: Не връщайте бежанците в България

У нас оставали на улицата, нямали шанс за интеграция
95
Съд в Германия реши: Не връщайте бежанците в България
Снимка: Reuters, архив

Германски съд постанови, че България и Унгария не са "сигурни страни" за бежанците. Затова те не трябва да бъдат връщани там. Двете страни допускали "системни нарушения спрямо бежанците" и престоят им там бил "опасен", пише DW.

Досега бежанците от кризисни региони, подали молба за убежище в Германия, можеха да бъдат връщани в България и Унгария, ако те са били регистрирани там за първи път на територията на ЕС.

В края на миналата седмица обаче Административният съд в Саарлуис, провинция Саарланд, постанови, че България и Унгария не са "сигурни трети страни" за бежанците. Следователно тези от тях, които на път за Германия са се регистрирали за първи път на територията на ЕС в България или в Унгария, няма да да бъдат връщани обратно в тези две страни, съобщават няколко германски издания.

"В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване. Те нямат шанс за работа, а българското правителство не полага никакви усилия за интеграцията на тези хора. Затова и в тези страни те няма как да излязат от безизходицата, в която се намират", се казва в решението на съда. То обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано.

До делото се стигнало, след като сирийска гражданка, чиято молба за убежище в Германия била отхвърлена, подала жалба в съда. Тя и ливанският й съпруг пристигнали в Германия през България и според Дъблинското споразумение, би трявало да бъдат върнати обратно в България. Това обаче няма да се случи, тъй като сега съдиите са преценили, че България не е "сигурна трета страна" за бежанците.

Според вестник "Саарбрюкер Цайтунг", в провинция Саарланд има 16 подобни случая, които могат да бъдат повлияни от съдебното решение.

Същото важи и по отношение на Унгария. "Саарбрюкер Цайтунг" дава пример с един сирийски бежанец, който трябвало да бъде върнат обратно в Унгария. След решението на Административния съд в Саарлуис обаче, процедурата по неговото екстрадиране е спряна. В мотивите си, съдиите посочват "системните пропуски" на унгарските власти при изпълнението на процедурите за предоставяне на убежище. В решението на съда се казва още: "Съществува опасност от нечовешко и унизително отношение към екстрадираните обратно в Унгария бежанци".

Съдиите се позовават на решението на унгарското правителство да не приема повече бежанци обратно по Дъблинското споразумение, тъй като страната е изчерпала капацитетите си.

Решението на съда породи критики от страна на управляващия Християндемократически Съюз (ХДС). Заместник-председателят на фракцията на ХДС в парламента на Саарланд Роланд Тайс припомни, че други германски съдилища са определили България за "сигурна трета страна" и бежанците могат да бъдат връщани в нея.

"Макар и в България на бежанците да не им е лесно, Германия просто няма как да приеме всички, които биват преследвани в родината си. Който бяга от война, има право на закрила в Европа, но не всеки има право да ползва социалните придобивки в Германия", е цитиран да казва Тайс пред "Саабрюкер Цайтунг".

Досега Германия не можеше да връща бежанци на Гърция заради множеството неуредици в процедурите за предоставяне на убежище в страната. Още през 2009 германският Конституционен съд спря на това основание връщането в Гърция на един бежанец от Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 8 години
до 82Мохамедански ми приятелю запомни едно !Българинът няма да изчезне никога .
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СНОЩИ ГЛЕДАХТЕ ЛИ АЛФИЧКА- СИДЕРЕНКО БЕШЕ ЯКО НАТОВАРИЛ С БЕЛО ТА ЗАВАЛЯШЕ И ЦИТИРАМ- ЕВРОПА КАЗВА "ТРЯБВА ДА СЕ ДАВАТ НА ПРИШЪЛЦИТЕ 3-5 ЖЕНИ НА ДЕН ЗА ИЗНАСИЛВАНЕ, А НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА ДАВАМЕ НА ПРИШЪЛЦИТЕ ЖЕНИ ЗА ИЗНАСИЛВАНЕ- ЗАТОВА ГЕРМАНСКИЯТ СЪД НИ ОПРЕДЕЛЯ КАТО НЕБЛАГОНАДЕЖДНИ"- ВЕЛИКО НАЛИ, ВЕЛИК ЛИДЕР, ВЕЛИК ВЕЛИКАН ТИТАН, ВЕЛИКИ МИСЛИ, ВЕЛИКИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ- АФЕРИМ, МАШАЛА, ОЧЕНЬ ХАРАШО- ТОЙ Е ВЕЛИК, ТОЙ Е НЕЗАМЕНИМ- ХАЙЛ.
55
1
 
8
 
! Отговори
ааа преди 8 години
По незнайни причини Господ ни пази за сега.Моля се и за напред да е така.
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представете си хипотетично два три милиона млади здрави европейци да нахлуят в ОАЕ.Да осерът Дубай и да поискат спешно да им се построи катедрала църква и стриптииз бар щото имат нужди,да разголят някоя с бурка така от любопитство да видят какво се крие от долу.Е това трябва да си представят ония с чаршафите.Ако европейците решат,че в Дубай ще се чувстват по добре,ако започнат размирици в ЕС и хората потърсят защита и сигурност при богатите емири.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искрено се надявам да сме запазили достойнството си и когато пришълец наруши редът извърши престъпление или посегне на българка да бъде справедливо наказван като го пратят в спешното отделение.След това всички ще искат или обратно или при Меркел.Две починали от студ,един застрелян и отношението на хората и полицията в България са добра атестация в днешно време.Нека последваме примера на хората от Мурманск,където от 50 талибана половината бяха в болница другите бити в полицията.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80%от пришълците са физически здрави мъже на възраст от 20 до 35 г.изключително опасни и оксотели.НПО редовно ни показва обаче снимки на жени и деца.Един кадър на жена паднала с детето си върху релсите и надвесени върху нея унгарски полицаи обиколи световните медии.Истинският запис беше пуснат по руска тв.Там мъжът виждайки репортери хвърля жена си и детето си на релсите и когато унгарските полицаи се навеждат да ги вдигнат соросоиите снимат.
51
0
 
6
 
! Отговори
BG преди 8 години
Някой знае ли името на съдията ? Заслужава човека да го му изпратим по една каса бира :)))Данке шон, хер съдия :))))
50
2
 
9
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
Не знам защо, но винаги са ми били симпатични унгарците!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесна съдебна система.
48
0
 
16
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Нека на практика се направи това, нека Германия, Франция и другите либертариански държави да приемат всичкото богатство от емигранти и р0мляни, от различни и вълнуващи хора, езици и култури и да създадат образеца за мултикултурно общество. Нека ние в България изостаналите и тесногръди българи ксенофоби да бъдем наказани като не бъдем включени в този велик проект на мултикултурализма и така накрая да станат видни резултатите и разликата между мултикултурализма и националната държава.
47
0
 
14
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Ние в България сме наистина много изостанали и не можем да интегрираме емигранти и р0мляни, затова ние ще пратим на вас това богатство от хора, езици и култури което ние не оценяваме защото сме си едни екстремисти, расисти и ксеноф0би. Вземете това богатство което ви даваме безплатно богати либерални страни които се гордеете с масонските си ценности за "свобода, равенство, братство" и бъдете щастливи. Вземете ги и дайте пример на света как се прави интеграция според ценностите на не0либерализма.
46
0
 
11
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Нека богатите либертариански държави като Германия и Франция които изповядват масонските ценности на равенство, интеграция, мултикултурализъм да приемат всички тези емигранти и р0мляни и да покажат на целия свят как ги интегрират - да бъдат за пример защото както римляните (истинските) са казали "думите инструктират, примера води!" Нека се присъединят към този велик експеримент и либералите от БГ като Плевнелиев за да помагат а нас назадничавите шовинисти и изостанали националисти да оставят.
45
0
 
10
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Искрено съжалявам, че сега липстват национално отговорни български лидери които биха могли да използват подходящия момент и да решат р0млянския въпрос който от много години тежи на България и се задълбочава. Това е изключителна възможност р0мляните да бъдат изпратени на по-добро за тях място сред либерално настроени хора които ги приемат такива каквито са и където ще получават щедри социални помощи а не да стоят сред българи които са шовинисти и националисти и не ги приемат.
44
0
 
10
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Само заради слугинажа на Бойко и за това, че не се гледа националния интерес бежанците се регистрират тук - Гърция ги пропуска към вътрешността на континента към който и без това са се устремили без регистрация така после не могат да и ги върнат. Ние трябва да използваме възможността р0мляните да бъдат присъединени към бежанския поток,да си късат паспортите и да се представят за емигранти така хем няма да тежат на БГ хем ще ползват щедрата германска социална система и ще ги чакат с "добре дошли"
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"....престоят им там бил "опасен", пише DW. "За пръв път и дойче веле да напише нещо приятно и умно.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В държава член на ЕС и НАТО,където и бежанците не желаят да пребивават е пределно ясно как се действа и спрямо народа й!Няма и не е имало такъв робски и глупав народ,който да се оставя да го управляват такива негодници...
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако може да решат същото за римляните,бразилците и талибаните ни ще е супер!
40
0
 
13
 
! Отговори
булгар преди 8 години
3 пъти ура за немския съд!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е да , ако решат да изнасилят някого в България, ще му се случи случкаНе сме сигурни, че ще си траем като швабите
38
0
 
22
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Дръжте си ги дам другари и не ни ги връщайте НИКОГА. Интегрирайте си ги както си искате.