Мирните преговори за Сирия: Лъч на надежда?

Западният печат: Вероятно ще продължават да се водят леки и изолирани боеве
12 фев 2016 11:27,
20
Мирните преговори за Сирия: Лъч на надежда?
Снимка: БТА

Световните сили се споразумяха за "спиране на военните действия" и разширяване на хуманитарната помощ в Сирия след маратонски преговори, пише "Индипендънт". Това е лъч на надеждата за сирийците, защото има съгласие за спиране до седмица на военните действия в цялата страна, отбелязва вестникът.

Още по темата

"Вашингтон пост" е по-скептичен. Очаква се, но изобщо няма гаранции, че подписалите споразумението ще съумеят да убедят наместниците си и съюзниците си на терена, включително сирийския президент Башар Асад и стотиците опозиционни групи, биещи се срещу него, да зачитат договореностите, коментира вестникът.

Изданието допълва, че вероятно ще продължат да се водят леки и изолирани боеве, но все пак споразумението би трябвало да доведе до неизползване на тежко въоръжение, включително танкове и противотанкови ракети. САЩ и партньорите им ще запазят сегашното ниво на оборудване и обучение на опозицията, за да не се окажат бунтовниците в неизгодно положение, в случай че спирането на военните действия се провали. Русия вероятно ще продължи да помага на сирийското правителство, отбелязва още "Вашингтон пост".

"Ню Йорк таймс" коментира, че ако бъде изпълнено споразумението, постигнато от Международната група за подкрепа на Сирия, то ще бъде първото устойчиво и официално обявено спиране на боевете в тази страна от започването на гражданската война през 2011 г.

Вестникът допълва, че има много основания за съмнения дали наистина ще се стигне до реални действия в хуманитарната област или значимо спиране на огъня, както и дали ще бъде постигната целта за прекратяване на конфликта, но новината за споразумението е първият път, в който се появява надежда, че насилието може да спре.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че договореностите дават шанс на Русия да помогне на режима на Асад да продължи енергично офанзивата си, която е разширила влиянието на Кремъл в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До Анонимен 17Спокойствие - гдедай днешната прескоференция Лавров & Керри - от 42 минута" Лавров:Смяна на "режима" няма да стане, въпреки "безпокойството" на Кери Алеппо ще штурмуват, защото там са террористи
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За миг си представете ако на мястото на Путин беше Жириновски, какъв щеше да е сега светът?.
10
4
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Така ли си мислиш, че Русия и Сирия ще спрат? Жестоко се лъжеш, просто дават време на краварчетата да се осъзнаят и да се прикрепат към победния марш в последния момент. Не че им е за първи път, в Нормандия се изсипаха чак в края на Втората световна война, че както Червената армия беше тръгнала щеше да стигне и до Ламанша....Нищо ново под слънцето....Смешници...
9
1
 
7
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До Анонимен 11Лавров: "Мы довольны, что удалось договориться ПО ПРИНЦИПАМ оказания гуманитарной помощи.....Мы будем продолжать борьбу на всей территории Сирии со ВСЕМИ организациями, которые в ООН признаны террористическими" На руски това значи, че ИДИЛ, Нусра и всякакви Джейш-ал-Ислам, Джанд-ал-Шам, Джейш-ал-Халеб и сие - няма да се чустват самотни и изоставени - ВКС, сирийската армия, иранските и други паломници - всички заедно ще продължат да ги .....
8
5
 
8
 
! Отговори
454 преди 8 години
голяма глупост от страна на руснаците, само дават времи на СА и Турция да организират някоя простотия, и САЩ благодушно да си подкрепи като съюзници - б.о.й му е майката после ще се приговаря
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи ИДИЛ победиха, щом Сирия и Русия спират военните действия.
6
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами явно Алепо се оказа голям залък за преглъщане,па какво остава за Ракка.По добре сега птколкото пълно фиаско.
5
16
 
4
 
! Отговори
Реплика преди 8 години
Руските "космически" войски побиха ли вече знамето на джамията в Рака !
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А така..спират огъня без една пушка да гръмне срещу ИД.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Император Клавдий: Всичко трябва да се промени така, че да си остане същото !
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои точно военни действия ще спрат?Тези срещу терористите ли, защото там има само терористи, подкрепяни от САЩ, Турция и други и правителствени войски, подкрепяни от Русия и Хизбула. За какво спиране на военните действия са се договорили?
1
2
 
28
 
! Отговори
Одисей Шопов-Страндж преди 8 години
САЩ безусловно капитулираха! И думичка за Асад не обелват вече.