Путин постига, каквото си пожелае в Сирия. Но докога?

Русия е разклатена, а цената на петрола не позволяват този лукс
12 фев 2016 21:10,
228
Путин постига, каквото си пожелае в Сирия. Но докога?
Снимка: Reuters. архив

От гледна точка на Запада, руският президент Владимир Путин е изпаднал в дипломатическа немилост, пише BBC в редакционна статия.

Предприетата от него анексия на Крим и участието във военния конфликт в Източна Украйна разбиха модела на отношения в Европа, установен след края на студената война. Растящото руско военно присъствие и ученията край границите на НАТО вдъхват съвсем разбираеми опасения - дори у страни като Швеция, - че конфликт с Русия вече не бива да се приема за невъзможен.

Страните членки на НАТО без желание малко по малко увеличават военните си разходи, а САЩ правят стъпки за укрепване на присъствието си в Европа. Русия естествено заявява в отговор, че тъкмо разширяването на НАТО я кара да повишава бойната си готовност.

Говорим обаче за правителство, изпратило според общото мнение в Лондон агенти със задачата да ликвидират негов опонент, които са оставили в британската столица следи от радиоактивно вещество.

Затова е още по-любопитно как в отговор на руската подкрепа за президента Башар Асад Западът продължи да твърди, че потенциално има допирни точки с Русия.

Допреди седмица Русия бе смятана за съмишленик в каузата за постигане на мир в Сирия по дипломатически път, за важен глас при разглеждане на бъдещи мерки и решения. Ще видим дали този подход ще се запази и след настъплението на сирийската армия и съюзниците й срещу Алепо. Тъкмо руската авиация допринесе най-много, за да се промени съдбата на сирийското правителство. Тази операция практически съвпадна с поредния кръг от международни преговори и отрови дискусията, още преди тя да започне.

Руската "реалполитик"

Дошъл ли е моментът наочниците на Запада да паднат и най-после да излязат наяве същинските намерения на Русия?

В случая не говорим за морал, нито коя е вярната посока - тук нещата стоят страшно зле и от двете страни. Сирия е невероятно сложен проблем - не бива да бъде представяна коя да е страна като единствен виновник за продължаващата война. Говорим за т. нар. реалполитик, за реалната политика. И тук Москва даде на западните столици сериозен урок как се постигат поставените цели.

Западът смята, че конфликтът в Сирия няма военно решение, но Москва ефикасно доказва обратното. Тя избра страна, която би изгубила всичко в случай на поражение. Тази страна вече имаше сравнително силни съюзници - бойците от Хизбула и различни военизирани групировки, създадени от Иран и оглавявани от ирански командири.

Русия също вложи значителни ресурси, за да промени нещата. За твърде малко време бяха постигнати видими резултати на бойното поле. Москва си постави съвсем постижима цел - да подкрепи сирийското правителство и да му помогне да запази контрола върху по-голямата част от страната. Съответно Русия изпрати авиация срещу бунтовниците, подкрепяни от Турция, от страните край Персийския залив и от Запада - и тя печели победи.

Какъв контраст със западния подход към проблема, при който на всяка крачка виждаш проблеми и неясноти.

Западът подкрепя т. нар. умерени въстаници, но кои са те всъщност? Мнозина от тях по принуда се съюзиха с групировки, близки до Ал Каида. Да, Вашингтон и Ал Каида се озоваха на една и съща страна - това е противоречие номер едно. Естествено, днес за Запада е къде по-важна борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава".

Дали обаче това е приоритетна задача за регионалните му съюзници като Саудитска Арабия и Турция? Не, основна задача за тях е да укрепят стратегическите си позиции в Сирия, в идеалния вариант - отстранявайки президента Асад. ИД също е враг в очите им, но донякъде второстепенен - това е противоречие номер две.

Два анклава

Да не забравяме и кюрдския въпрос. Кюрдските бойци остават най-ефективни съюзници на Запада на полесражението. Турците обаче виждат в тях заплаха, а всяко нововъзникващо кюрдско образувание за тях е кошмар, който трябва да бъде избегнат на всяка цена. Ето и противоречие номер три.

В сравнение с това животът на президента Путин е далеч по-прост. Често казват, че той е по-облагодетелстван от западните лидери - няма защо да се тревожи за общественото мнение.
Така например гибелта на руския пътнически самолет в Египет практически не предизвика протестна вълна във връзка с правителствената политика, каквато би могло да видим на Запад, ако се разбие западен самолет.

Нека обаче помислим логично. Отразява ли западната политика общественото мнение?

Обществото изглежда също тъй озадачено, както и политиците, които го представляват.
Наистина, как трябва човек да реагира, когато бежанци загиват в морето сред ужасяващи страдания, когато неконтролируеми конфликти избухват на места, твърде отдалечени и същевременно страхотно близки?

А в Сирия Путин не само цели да реши военните задачи, които си е поставил. Успее ли той, Сирия може да бъде превърната в два анклава - крайбрежна част, управлявана от сирийското правителство, и цялата останала територия, контролирана от ИД.

Путин печели - но докога? И какъв избор има Западът днес?

Путин демонстрира, че Русия остава сила, с която всеки трябва да се съобразява в Близкия изток, докато в Америка царят раздори и нестабилност. Путин показа, че Русия разполага с ограничени, но все пак внушителни експедиционни сили, че успешно изпробва най-нова руска военна техника. Тъй че засега Путин един вид печели играта. Основният въпрос очевидно е докога.

Положението на самата Русия е доста разклатено. А цените на петрола стоят ниски и не се знае дали президентът може да си позволи това поведение в духа на съветската епоха. И не бива да се заблуждаваме - сирийският мирен процес е мъртвороден. Военните действия ще продължат и т. нар. умерени сили ще останат в капан между правителствените войски и ИД. Кюрдският въпрос редовно ще изплува на повърхността. А бежанският поток към Западна Европа няма да спре.

Като равносметка ще отбележим, че Путин знае какво иска. И засега успява да постигне желаното.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
9
 
4
 
! Отговори
по-далеко преди 8 години
Русия е Затвор за Народите. Важно е ще имаме ли смелостта да укрепваме връзките с Башкирия и Татарстан! Виждаме как се опитват да наложат свой човек в ООН. Дано правителството тогава не е Сирищниковци и Тройната ламя. Следващите избори ще са много важни!
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина ли тогава са се сблъскали две стоманени лавини?Е, майтап да става. Една комунистическа лъвина излапала стария дръглив евр-фашистки ***. Е, после реванш в епоса на нибелунгите и порно-романите..."Запорожец" срещу "БМВ". Смех, браточка! Отварям втората "Пшеничная" с конфети, наздраве!
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7-0DA VQRNO imalo e jertvi ot vsqko semeystvo ,no edno golqmo no,jertvite koito sa delo na STALIN nqkude kum 22 miliona sa bili poveche ot jertvite vav voynata,rusnaci sa izbivali rusnaci
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До това е положениетоНакрая ще има вътрешни кървави бунтове в РФ, ако този масов убиец я кара така, това е положението, което още някои не виждат как се очертава -- така си го пише това нисше същество, гаранция!
47
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия положението същи не е розово, след някоя друга година нищо чудно малките републики да започнат да се отцепват от Русия.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво цензурираха ж.ур.налята но целий свет? Преди три месеца, заедно с руските бомбери, в Сирия се появиха стари комунистически корейски танкове-таралясници Т-60 с лазерни далекомери и оптични датчици-защита срещу ПТУРС. После ....Газ джапанки, към Еврогейския рай!
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,ПОКА НАШИ ГОЛОДНыЕ ДЕТИ В ОЖИДАНИЕ ХЛЕБА, А ЖЕНЩИНы ТОМЯТСЯ В ТЮРМАХ АСАДА... Масовият убиец Путин не бомби идилци (малко уж за парлама) а мирните хора .. болници, училища ... жилищни квартали.Дори путинците помагат технически на идилците в завзетите в Сирия рафинерии да бачкат и дават петрол на Асад.ВЯРА НА ПУТИН СЕ ВИДЯ КОЛКО МОЖА ДА ИМА НОРМАЛНОТО ЧОВЕЧЕСТВО -- И ДНЕС СТРЕЛЯ В ДОНБАС.Но по съдба му се пише нещо като виселица за престъпления против човечеството, така че ... подождем!
44
8
 
9
 
! Отговори
това е положението преди 8 години
За Путин е важно в Близкия Исток да има война. Това държи цените на нефта високи. Отклонява вниманието от Украйна и Крим. Сплотява общественото мнение в Русия. Така че засега печели както и да погледнем. Още Сталин беше казал на Мао: По-лесно е да разрушиш отколкото да построиш. Затова великите личности са разрушавали. Така Мао превърна Китай в комунистически. Така Съветската Армия унищожи България. Просто войната трябва да се докара до главите на Руснаците. Тогава ще седнат на масата на прегово
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Растящото руско военно присъствие и ученията край границите на НАТО"???Изумително нагла интерпретация на факта, че НАТО е допълзяло до самите граници на Русия, а последната провежда учения В СВОИТЕ ГРАНИЦИ (за разлика от НАТО!!! - например що щат американски кораби и самолети в Черно Море, обхождайки границите на руските териториални води, или в Охотско море и т.н.??)
42
4
 
8
 
! Отговори
Мнеие преди 8 години
Това, което никой не взема предвид е, че руснаците (както и ние за съжаление) са свикнали да живеят в криза и да живеят заради патриотизма. Докато презадоволения материално запад не може да направи такива саможертви. Когато "имаш" има какво да губиш, а когато нямаш - нямаш. Това е тънкия момент, който се губи на запада. За съжаление и ние живеем в недоимък. Аз лично предпочитам западния модел, а не източния - предпочитам да съм презадоволен, а не да живее с гол патриотизъм.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мислех си, че днес ще минем без величието на Путин, ново няма празно!
40
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 60 Най-известният фрагмент от операция Цитадела става разигралото се танково сражение при Прохоровка на 12 юли 1943 г. Наистина ли тогава са се сблъскали две стоманени лавини?- Някои твърдят, че в тази битка взимат участие 850 съветски и 800 немски танкове. Прохоровка, където уж са унищожени 400 танка на Вермахта, се счита за гробище за немските танкови сили. Но, всъщност в този бой са взели участие 186 немски и 672 съветски танка. При това Червената армия губи 235 танка, а немската войска- само три!
39
5
 
3
 
! Отговори
Истината преди 8 години
До azКу-ку си! Не се ли виждаш -- нисше кръволочно същество.Тип масов убиец като *** и асадчо!
38
0
 
5
 
! Отговори
180 преди 8 години
Може би да махнем запетаята от заглавието ли?
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Като равносметка ще отбележим, че Путин знае какво иска."---Ами, то Марийчето можеше и само с това изречение да мине, без другите "анализи".А иначе, те на коча м*дете се клатят, клатят ...
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не е побеждавал Русия....препратка към обсадата на Ленинград....Русите оцеляват в невъзможни ситуации и тръгват в атака до пълна победа....най-голямата танкова битка в историята при Курск....Т-34 -четворките попиляват на бойното поле пантери и леопарди....и сега ще е същото,ако се стигне до военен конфликт
35
13
 
3
 
! Отговори
Буш преди 8 години
Абе що не съм аз, ами Онго Бонго. Ще ми говорите вие на мене..Путин се ежи, щото никой не му се ежи. Как ще свие перките ако види че насреща му има достатъчно по-луд от него. А я такъв ;)
34
0
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Аз отдавна съм те забелязал в тил, такъв един грациозен, нежен.....
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 52Вместо "патриотизъм' предпочитам да си нахраня детето.......и да му е топло. Щото с-400 къща не храни.
32
3
 
18
 
! Отговори
От Сирия преди 8 години
Сирия гласува за Русия! Сирия гласува за Путин! Победа или смерт- ние нямаме друг избор. Моля, подкрепете нашата борба!