Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС

"Ню Йорк таймс": Изникват обаче въпроси за ендшпила на Русия
24 фев 2016 22:18, Елка Василева
311
Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Частичното примирие, което успяха да договорят Русия и САЩ в Сирия, беше върхът на нещо като тройно външнополитическо постижение за руския президент Владимир Путин в момент, когато Кремъл си извоюва водеща роля в Близкия изток, положението в Украйна се заплита, а в Европейския съюз се появяват пукнатини, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че това може да бележи кулминационна точка за Путин, продължават да изникват въпроси за ендшпила на Русия в трите направления.

В Сирия Москва постигна главната си цел - да подкрепи правителството на президента Башар Асад, който отдавна е водещия арабски съюзник на Кремъл. Крайните й цели обаче остават неясни, не на последно място - елегантно излизане от сложния конфликт.

В Украйна Русия остава открито ангажирана с прилагането на постигнатото преди година мирно споразумение. Подновяването на боевете в подкрепяните от нея отцепнически райони обаче предполага, че тя се стреми още повече да дестабилизира правителството в Киев, което вече е обхванато от вътрешни борби.

В Европа Путин иска да задълбочи разцепленията в ЕС, като се надява да разруши консенсуса сред 28-те държави от общността за икономическите санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Напоследък Кремъл задвижва своята пропагандна машина с цел да злепостави германския канцлер Ангела Меркел, смятана от Москва за главна фигура в конфронтацията с Русия.

Тези постижения са насочени най-вече към руската публика и отчасти целят да отклонят вниманието на населението от задълбочаващите се икономически проблеми у дома, коментира вестникът.

Когато Русия започна военновъздушната си операция в Сирия през септември, се смяташе, че Москва има пет главни цели: да пресече подтикваните отвън усилия за смяна на режима; да осуети плановете на Вашингтон да изолира Москва; да докаже, че Русия е по-стабилен съюзник от САЩ; да демонстрира новите руски оръжия; и да представи нов външнополитически спектакъл на руската публика, отегчена от войната в съседна Украйна, изтъква изданието.

Всички тези цели са постигнати до известна степен, което кара някои да призовават Русия да се върне у дома. Работата в Сирия обаче още не е свършена, а до голяма степен се смята, че разходите за операцията там, възлизащи на около 3 милиона долара на ден, са по силите на Русия.

Според анализатори Москва иска да остане достатъчно дълго, за да наглежда прехода към ново правителство в Сирия, да гарантира, че Дамаск ще остане приятелски настроена столица, и да покаже, че политически преход може да бъде постигнат с преговори, а не със смяна на режима, посочва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Merkel..I tn. I cialata evrogeiska pastmina sa marionetki. . Kukli ka konci
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така, резултатът който нашичките соро.соидчета така и не разбраха е, че русия и сащ вече си поделиха бл. Изток, разчертаха си зоните на влияние, а турците са пратени директно в канала. Колкото до украйна никой вече не се интересува от нея. За русия беше важен Крим, западът няма не гори от желание да налива милиарди, за да я възстановява. Бъдещето на украйна е бавна и мъчителна смърт до момента, в който потропат на руската врата. Само че и русия вече няма желание да се занимава с нея
41
4
 
1
 
! Отговори
ДИДО преди 8 години
Леле как се е оял....Браво на Путин - ранъта прави борбъта....майната му на народа....
40
0
 
4
 
! Отговори
до 90 осман преди 8 години
Абе къв а тоа несвързан коментар, да не е си са надрусал с нещо?.
39
1
 
5
 
! Отговори
до 80 преди 8 години
Да не сте си взели двойна вечерна "евроатлантичаеска доза"?
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е велик - даде урок и запуши устите на всичкш ЩороЩоиди - включително и на нашите, начело с Присадената коса, Помашкия чехъл и Банкянската тиква.Направи ги за 2 стотинки, при това без да каже дума. Вкамени ги с мълчание, както се казва.
37
15
 
5
 
! Отговори
ОСМАН преди 8 години
Троен успех дудук.още ердофан не е раздал стингърите и си свиха перките.великая русь .много бързо им паднаха батериите....
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя перла? Тази, която беше буфера с НАТО? Ами буфер пак има, но Украйна вече няма. Няма промишленост, няма Крим, няма значение като транзитна страна за газта...Има разруха, прескъпи комунални услуги и дългове, дългове...А после неизбежната инфлация и всички следващи красоти от нашите последни 26 години. Демокрация и пазарен капитализъм с толерантност. Ще си отживеят тепърва.
35
1
 
10
 
! Отговори
до ястреб преди 8 години
При тази гражданска война в ТУРЦИЯ не знам след колко месеца тя ще се разпадне на 2 или 4 части .Нямат шанс да победят кюрдите /подкрепяни от РУСИЯ и САЩ/.....Само не знаем имената на новите държави . но имената им няма да започват с буквата Т..А колкото до ЕС и НАТО вече са в историята...За миналата година само ДОЙЧЕ БАНК има 5.9 милиарда загуба...в ЕЛЗАС /Франция / за да си изтеглиш пари кеш от банката чакаме....1/една /седмица....ако и това не е криза. ЩЕ БЯГАМЕ В РУСИЯ...
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой ще затъне в "блатото"? Русия, която си утилизира старите оръжия и тества новите, с загуба на трима души от личния състав на армията?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, за сега четенето на турски се отлага, затова и ще бъдем "повечето за Русия"
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че от всички играчи в сирийската авантюра най губещи се ще излязат турците. Тръгнаха с голяма кошница и сега им я пълнят. Ама с лакомия и мераци за величие до тук се стига. Бабаитлък, наглост, непочтенност, изнудване. Ако мине...е, не мина!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този сайт още ли се води български, ще има ли скоро опция за четене на новините на руски? Те така или иначе са повечето за Русия.
30
4
 
15
 
! Отговори
до 59 преди 8 години
"Изглежда само русофилите още не са разбрали, че Путин капитулира в Сирия"Значи според тебе Ню Йорк Таймс са русофили, които не са разбрали, че Путин е капитулирал? Ей добре, че си ти, форумният анализатор да кажеш как стоят нещата.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на нефта, заложена в руския бюджет в момента е 35 долара за барел. Та, докато се чудеха как да им навредят, стана като сламката в чуждото око и гредата в своето. Нали не сте забравили, че не ползваме само местна информация?
28
1
 
11
 
! Отговори
от котето слон преди 8 години
ЦРУ вчера официално обяви, че разширява подкрепата за бунтовниците, които се бият с Асад!За какво да говорим повече?Целият свят иска с Ислямска държава да се приключи, САЩ ги подкрепят, Турция директно си ги внася и въоражава и лекува, а Германия и Белгия ги приемат, като лъжат народите си че са клети сирийки с по 5 деца, порязан ахилес и едно око!Турция, т.е. НАТО е ИД и това трябва да ви погнусява всяка вечер и сутрин ако имате по капчица мозък!
27
5
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Колкото и да ви е тъжно Русия славно се завръща като сериозен фактор на световната сцена, а ние.. Не ми се мисли какво ни чака с тия некадърници, които ни водят право под кривата круша :-(
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвам, че обикновените украинци мразят руснаците. Въобще, омразата е едно лошо чувство.
25
5
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 8 години
Абе престанете най-сетне с тоя нефт бе!!!! Че руснаците си живееха и когато барела беше по 10$!!!Седнал да плаши руснаците, дето през блокадата са живяли с по 125 грама хляб на ден!!! Ей, ашколоуууу, това не си ти или нашего брата, дето и главица ще преклони и на чужди з....... ще си даде!
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин - барак 1:0, Путин - Меркел 1:0, Путин - И.д 1:0, ... Ердоган, Украйна...- има ли други клиенти- неГейм, сет, мач путин