Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС

"Ню Йорк таймс": Изникват обаче въпроси за ендшпила на Русия
24 фев 2016 22:18, Елка Василева
311
Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Частичното примирие, което успяха да договорят Русия и САЩ в Сирия, беше върхът на нещо като тройно външнополитическо постижение за руския президент Владимир Путин в момент, когато Кремъл си извоюва водеща роля в Близкия изток, положението в Украйна се заплита, а в Европейския съюз се появяват пукнатини, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че това може да бележи кулминационна точка за Путин, продължават да изникват въпроси за ендшпила на Русия в трите направления.

В Сирия Москва постигна главната си цел - да подкрепи правителството на президента Башар Асад, който отдавна е водещия арабски съюзник на Кремъл. Крайните й цели обаче остават неясни, не на последно място - елегантно излизане от сложния конфликт.

В Украйна Русия остава открито ангажирана с прилагането на постигнатото преди година мирно споразумение. Подновяването на боевете в подкрепяните от нея отцепнически райони обаче предполага, че тя се стреми още повече да дестабилизира правителството в Киев, което вече е обхванато от вътрешни борби.

В Европа Путин иска да задълбочи разцепленията в ЕС, като се надява да разруши консенсуса сред 28-те държави от общността за икономическите санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Напоследък Кремъл задвижва своята пропагандна машина с цел да злепостави германския канцлер Ангела Меркел, смятана от Москва за главна фигура в конфронтацията с Русия.

Тези постижения са насочени най-вече към руската публика и отчасти целят да отклонят вниманието на населението от задълбочаващите се икономически проблеми у дома, коментира вестникът.

Когато Русия започна военновъздушната си операция в Сирия през септември, се смяташе, че Москва има пет главни цели: да пресече подтикваните отвън усилия за смяна на режима; да осуети плановете на Вашингтон да изолира Москва; да докаже, че Русия е по-стабилен съюзник от САЩ; да демонстрира новите руски оръжия; и да представи нов външнополитически спектакъл на руската публика, отегчена от войната в съседна Украйна, изтъква изданието.

Всички тези цели са постигнати до известна степен, което кара някои да призовават Русия да се върне у дома. Работата в Сирия обаче още не е свършена, а до голяма степен се смята, че разходите за операцията там, възлизащи на около 3 милиона долара на ден, са по силите на Русия.

Според анализатори Москва иска да остане достатъчно дълго, за да наглежда прехода към ново правителство в Сирия, да гарантира, че Дамаск ще остане приятелски настроена столица, и да покаже, че политически преход може да бъде постигнат с преговори, а не със смяна на режима, посочва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КАКВО СТАВА замини и ти та да станат 8 души вземи и волен и Догана инжинер е човека за по Кръгло
22
5
 
20
 
! Отговори
за какво говорим преди 8 години
Вече не дразни, не досажда, а направо погнусява подправените и предразсъдливи статии поръчани от западния,терористичен, натовски, генерал-шпионски елит за Путин и Русия.За какъв успех говорите?До момента британска ракета един главорез не е утрепала!Американско-турската т.нар. коалиция освен да бомбардира сирийската правителствена армия и да взривява болници и лекари в Афганистан по погрешка друго не правят!Вчера ЦРУ официално обяви, че засилва подкрепата на бунтовниците, които се бият с Асад
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4 статии за путин наведнъж, бравос..
20
2
 
3
 
! Отговори
38 преди 8 години
напусни батенце :)
19
7
 
4
 
! Отговори
М преди 8 години
Вихри се яко хибридната война! Сайтовете не спират да ни навират Жужи в лицето.
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28 ко ми я хвалиш руската *** голяма е точно 159 към 1 по площ спрямо БГ а по стандарт са като нас в москва и питер като румънците
17
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велика славянска страна! Велик славянски народ! Славянски братя!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Божил 1.76 % в същност
15
9
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Анонимен 21 - Абе той и СССР все побеждаваше,ама нещо не го виждам вече на картата...
14
12
 
4
 
! Отговори
МАД МАКС преди 8 години
след като руските *** 6 пъти до сега пробиха Котела в който са сирийската армия и руските и инструктори при подръжката на военно космическите руски сили Днес на пътя горят 2 танка т 90 а исил показват клип с пленена екипировка Ратник Като нищо може да излезе вярно и твърдението че са от избити руснаци- лично мнение най вероятно сирийци от спец наз Тигър -Шосето Дамаск Алепо е прекъснато вече на ДВЕ места КОТЕЛА е ДВОЕН
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Покажи им кой е шефа Володя!
12
13
 
3
 
! Отговори
Ala Bala преди 8 години
Ах каква гадна и самодоволна усмивка блести на лицето му.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7 ТИ КЪДЕ ГО ВИДЯ ТОЗИ КОТЕЛ БЕ???? Леле, недоносчета....В ютуба има вече кадри как хората от северна Сирия се връщат по къщите си....Дават го един завалия, държи ключове, взел си ключовете, да си влезе в къщи, а то в дома му даже врати няма...ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ ИЗБЯТАЛИ, СЕГА СЕ ВРЪЩАТ, защото терористите вече са фъснали...А ти, с твоя птичи мозък, слушай глупостите на краварските (и другите!!!!) измишльотини!!!
10
16
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Тая снимка или е след последната ботоксна процедура или Пу са го жилили стършели...
9
1
 
3
 
! Отговори
do Qstreb Pasha преди 8 години
sas jajda te chakat rubladjite za da nauchat oshte neshto ot teb ne che ne znaqt no prosto ne mogatkuhi leiiki
8
2
 
23
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
"Ню....."-то били рубладжии!!!??? Вах, уби ***...А Русия се разпада от 1000 години. Тя може да се трансформира в разни образования, но си остава РУСКА!!!!.... А колкото до СССР, той поне живя по-дълго, отколкото това недоносче "ес"!!!! хи-хи...
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кога Русия е във война с Украйна?Това ако беше истина, хохлите щеше да драпат към Германия заедно със арабските т.нар. бежанци.Иначе са прави, че Русия е по-надежден съюзник. Освен това САЩ, а не Русия имат интерес отношенията с ЕС да не са добри.Като цяло глупости на търкалета, подправени с щипка истини!
6
12
 
2
 
! Отговори
Dogan преди 8 години
Значи тамън извоюва водещата роля и веднага искат примирие? Вместо да продължат още малко и да получат заслужените плодове на победата? Така ше да е! Дето викаше един московец - Вервайте!
5
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
такъв успех че сирийската армия и руските и инструктори при подръжката на Руските военно космически сили са в КОТЕЛ най големия през последните 40 години ха ха ха
4
1
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ендшпила е такъв:Бяло-синьо-червено знаме над Капитолия(Вашингтон)!Ха-ха,майтап бе,со.ро.со.***!Макар че има и малко истина в това(не буквална).