Кремъл: България да бъде свободна от каквото и да е иго!

София: Слуховете, че Ердоган е поканен у нас, са груба манипулация
3 мар 2016 14:01, Елка Василева
358
Кремъл: България да бъде свободна от каквото и да е иго!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

 В Кремъл не е получавана покана от България за президента на Русия Владимир Путин за празнуването на Деня на освобождението от османско иго, който се отбелязва днес, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че Кремъл с уважение се отнася към подобно решение на една суверенна страна. Това предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Не, досега ние в Кремъл не сме получавали каквато и да е покана на името на Путин, заяви пред журналисти Песков. Той предположи, че може би поканата върви по канала на външното министерство или че може би изобщо не е била отправяна.

В отговор на въпрос как Кремъл се отнася към отсъствието на покана от България, Песков каза: Това е суверенно решение на суверенна България.

Отнасяме се абсолютно нормално и с уважение и разбира се, искаме нашите български партньори действително да бъдат свободни от каквото и да е иго и да бъдат суверенни в своите действия и решения, така че те по никакъв начин да не навредят на интересите на страната, каза още Песков.

По-рано днес в руски медии се появиха информации, че България била поканила за празнуването на Деня на освобождението от османско иго президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, но не била поканила Путин, посочва ТАСС.

По този повод руската агенция цитира говорителката на българското министерство на външните работи Бетина Жотева. Пред ТАСС Жотева пояснява, че на официалните мероприятия взимат участие ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София, и допълва, че всички слухове за покана, отправена към президента на Турция, са груба манипулация и не отговарят на действителността.

Жотева уточнява, че ръководители на чужди страни не са били канени на официалните мероприятия по случай отбелязването на 138-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго.

Руският вестник „Комсомолская правда“ публикува коментар под заглавие "Ех, братушки, къде ви е съвестта?"  В него пише, че в деня на освобождението от османското иго България е предпочела да празнува с потомците на поробителите, а освободителите не е пожелала да покани.

"Впрочем нас като цяло престанаха да ни канят в България – през 2003 година бе последният път, в който Владимир Путин бе поканен в този паметен ден на Шипка", пише изданието.

"Това решение е напълно в съответствие с политиката на днешните български власти. Българският външен министър Даниел Митов дори официално определи Русия и „Ислямска държава“ като основните външни заплахи за ЕС. София горещо подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия и предателски се отказа от договореното вече полагане на тръбите от газопровода „Южен поток“, който можеше да донесе на страната милиарди долари. Но в Брюксел наредиха, а София раболепно отдаде чест", се казва в коментара на „Комсомолская правда“.

"Защо обаче поканиха именно Ердоган? При всички положения той е потомък на бившите поробители на България. Може би като знак на помирение? Не, това е чиста политика. В София казват, че България и Турция сега са съюзници в НАТО, имат общи интереси, а отношенията им са по-силни отколкото тези с Русия. Неслучайно българските власти не казаха и една дума срещу Анкара за сваления руски самолет. Напротив, дори подкрепиха лъжливата турска версия за инцидента", се казва в коментара.

"В интерес на истината, трябва да отбележим, че не цялото българското общество е съгласно с тази политика на властите. Дали ще имат хората сила да изразят недоволството си публично, ще узнаем на 3 март", обобщава авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
6
 
37
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Русия каза това, което ние не смеем да кажем, от страх и малодушие, от позорен страх и позорно малодушие."Българите да са свободни от всякакво иго!"Обаче, ако чакаме пак друг да ни освобождава от всякакво иго, и първо основно, от игото на нашите офшорни алчници-- управници, суги на чужди интереси, които не зачитат ни човек ни българин, срам за нас, срам, срам и срамСвободата нека а не ни е дар. Трябва да си я извоюваме.Ако е останал дух и чест у нас, българите.
160
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всички русофили горещо препоръчвам да отидат да живеят в Русия. На туркофилите Турция е близо бързо ще се преместят.Да живее България.
159
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До обективенПри условие, че не бяха задръстени обикновените пътища с турски тирове- магистрала нямаше да ми трябваи с руски тирове да бяха задръстени все тая - на теб ти трябва мегданя, да фукаш пред момите с дядовата каручка.
158
6
 
45
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Винаги е имало разлика между обикновените хора и тези които ги управляват. Докато при едните всичко се касае до повече власт, повече пари и повече роби, то другите могат само да страдат, да бъдат убивани или ранявани по бойните полета.Затова!Дълбок поклон пред паметта на убитите и ранените бългаски и руски войници във войната срещу ислямските убийци. Дълбока и сърдечна благодарност на всички Братушки, които безкористно и с чисто сърце и обич са победили вековните Османски поробители.
157
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
малия нема ли да го прибират към Хага?
156
29
 
9
 
! Отговори
българин преди 8 години
3-и март е рождения ден на цар Окупатор. Но тъй като Путин няма връзка с тази дата ще го поканим на имения му ден-8-и март..ха.ха
155
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ, ЧЕ КАТО ИЗЛЕЗНАТ ТРОЛОВЕТЕ ОТ РАБОТНО ВРЕМЕ, ЛАЙКОВЕТЕ СЕ НОРМАЛИЗИРАТ ХАХАХАХАХАХА А ПРЕДИ ТОВА ВСИЧКИ ЗА ПУТИН ХАХАХАХАХАХАХАХХА
154
4
 
18
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Е като живееш в София и не си се разкарал по провинцията - ясно, че ще е така! Сигурно на демокрацията дължим добре развитата(с асфалтирани улици) пътната инфраструктура в България и в малките населени места и до взевъзможни хижи в планините и т.н. Голямо чудо- магистрала и 100лв винетка! При условие, че не бяха задръстени обикновените пътища с турски тирове- магистрала нямаше да ми трябва!
153
9
 
38
 
! Отговори
От България преди 8 години
НАЙ ГОЛЯМАТА ГРЕШКА СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО Е ЧЕ СА НАПРАВИЛИ ТОВА КАЛНО ШОПСКО СЕЛО-СОФИЯ...НАСЕЛЕНО С КАРУЦАРИ..ХИТРИ АНДРЕШКОВЦИ И ЧОБАНИ ОТ ОВЧА КУПЕЛ ЗА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ!
152
4
 
22
 
! Отговори
Бълагия най-стар... преди 8 години
Защо с Турците се съюзи за газта??? България ще почне да вкарва газ отвсякъде и тогава ЩЕ ПАДНЕ ЛИ НЕГОВАТА ЦЕНА??? Като не ти отърва КГБ агент такъв, тръгвай си, Русия ни е братушка, НАЙ-БЛИЗКАТА НИ СТРАНА но олигарсите в нея НЕ!!!!!!
151
12
 
3
 
! Отговори
муспи преди 8 години
До АнонименНе говори за заплати когато си под робство, защото могат да ти намалят и тази малката, а убивай евреи!
150
21
 
13
 
! Отговори
Бълагия най-стар... преди 8 години
Ооо да питам Путин, защо най-скъпият газ за България??? Така ли ни обичат братушките??? Кога по 7 милиарда НА ГОДИНА както в ЕС??? Къде е Златният ни резерв??? Все въпроси хахахахахахаха
149
14
 
8
 
! Отговори
БГ преди 8 години
до 205, Много си заблуден! Ясно е, че се краде по Еврофондовете, не случайно при БСП, 2 пъти НАПРАВО ГИ СПРЯХА!!! Ама има резултати, магистрали, метро, зали.... Да не мислиш, че по време на Русия не се е крадяло??? Много си наивен, ама много!!! Точно тези изнесоха държавата ни, тези, които работеха с Русия? След 45г., какъв беше резултата? Варбург, дупки по улиците и нищо, 1 магистрала нямахме, 1 метро за 100г. !!! ПЪЛЕН РЕЗИЛ!!!!!!!!!!!
148
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
205- ЕВТИНИТЕ РОБИ ЗА ЗАПАДА КАЗВАШ- ЗАПЛАТА НА МЛАДШИ СЪДИЯ У НАС 1760 ЛЕВА, МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В ГЕРМАНИЯ- 1470 ЕВРО ЗА НЕГРАМОТЕН , НЕУК, СМОТАН И МЪРЗЕЛИВ- Е КОЙ Е СЕГА РОБ, АБЕ ХУБАВО ВИ СПУСКАТ ОПОРНИТЕ ТОЧКИ, АМА ДАЛИ СИ ВЯРВАТЕ И ВИЕ.
147
14
 
7
 
! Отговори
xerox преди 8 години
Ами ние правим опити да се освободим от сто-годишното руско иго на татаро-викинските сатрапи, ама нещо все не става.
146
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О,дорогой Путин ! Как да се освободиме от българското иго - най-страшното ? - алчни,завистливи,злобни,лоши,прости,предатели " не народ,а ***".Поклон и Вечна памет на Ботев , Левски и хилядите геройски загинали!
145
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснаците и днес по тяхното тв нищо не казаха за българия , за тях сме дупка която плаща най скъпия газ 500$ , бензин на лукойл мошениците , но вече работи икономиката и изнасяме за запада и нищо не ни свързва ......минаха 90 -те години когато ни шантажираха и затвориха техните пазари
144
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОКУ ЩО ТЕТКИТЕ ОТ ТВ АЛФА ОБЯВИХА, ЧЕ ПРЕДИ 26 Г РУСИЯ Е СТРОИЛА ЦЯЛАТА НИ ИНДУСТРИЯ, БЕЗ ДА ДАДЕМ ЛЕВ- С ДРУГИ ДУМИ- ПОДАРЪК СЛЕД ПОДАРЪК И СЕ ПИТАМ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ИМ ПОТЪРСИ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТИЯ *** ЛЪЖИ. ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ ПОСТРОЕНО И ПОДАРЕНО, А НАШИТЕ МАГАЗИНИ БЯХА ТОТАЛНО ПРАЗНИ, НО ПЪК СЕГА ПЛАЩАМЕ НАЙ СКЪП ГАЗ, НО СЕ ПИТАМ ЗАЩО И СЕГА НЕ СТРОЯТ БЕЗ ПАРИ- ХА ДЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ.
143
3
 
9
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Всяка година получаваме 5-7 милиарда от ЕС, Ципрас поиска едни 5 миларда от Русия, ПОЛУЧИ ЛИ ГИ МИ Е Е ВЪПРОСА? ХХАХАХАХАХАХАХА................ВСЯКА ГОДИНА !!!!!!!!!!!!!
142
8
 
13
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Путин като почне да дава по 7 милиарда на година, тогава да се обажда!!! ЕС ги дава, затова имаме, МАГИСТРАЛА (100г. я чакахме, защо чак сега стана, задайте си този въпрос), МЕТРО( 100г. навсякъде в Европа има, ние чак сега), Спортни зали( София, Пловдив, Ботевград....)........... изобщо заприличахме на ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, А НИЕ СМЕ НАЙ-СТАРАТА ТАКАВА!!! Естествено, че Русия ни е най-близката държава... Но Путин не е Русия и тук някои хора(***), трябва да го разберат! Путин е КГБ!