Украйна пред технократско правителство

Оставката на премиера Арсений Яценюк е смятана за "неизбежна"
10 мар 2016 18:58, Бойчо Попов
85
Украйна пред технократско правителство
снимка: Ройтерс

Близък съюзник на украинския президент Петро Порошенко коментира за POLITICO, че държавният глава планира да убеди министър-председателя на страната Арсений Яценюк да подаде оставка през следващите няколко дни.

След това целта ще бъде изключително непопулярния напоследък Яценюк да бъде заменен с ориентирано към реформи "технократско" правителство, потенциално водено от сегашния финансов министър Наталия Яреско, казва Юрий Лушенко, лидер на парламентарната група на Порошенко.

Лушенко допълва, че смята оставката на Яценюк за „неизбежна“. 

„Първо, той вече няма подкрепата на обществото“, казва Лушенко. „Второ, вече няма подкрепата на парламента. Трето, вече няма подкрепата дори на външните ни партньори. И четвърто, реформите не се движат напред. Ще призовем за неговата отговорност като лидер на правителството и ще поискаме от него да напусне, така че страната да може да продължи по-ефективно по пътя към реформите, които той започна“.

Изявлението на Лушенко хвърля сериозни съмнения върху жизнеспособността на управляващата коалиция, в която президентска партия – Блокът на Петро Порошенко, и Народният фронт на Яценюк са сериозни партньори. Той каза още, че ако Яценюк остане, коалицията може формално да се запази, но фактически ще спре да функционира.

Коментарите му отбелязват последния завой в продължителната политическа криза, започнала с неуспешния опит за отстраняването на Яценюк с парламентарен вот на недоверие през миналия месец.

За да се сложи край на политическото боксуване, в пространството се носят няколко имена като заместници на Яценюк. Основното сред тях е Яреско, бивш фонд мениджър от Чикаго със смесен украински-американски произход, която се радва на добри отношения със западните правителства и институции, например Международния валутен фонд (МВФ) и директора му Кристин Лагард.

Според Лушенко, а и според други, Яценюк пръв е предложил Яреско за свой заместник преди две седмици. Първоначално тя категорично е отхвърлила предложението.

С времето обаче, и отчасти заради подкрепа от Запада, тя е променила мнението си и обмисля поемането на поста при определени условия.

Твърди се, че Яреско е поискала пълен контрол върху министерските назначения и, по-важното, върху назначенията в държавните компании, които се смятат за ключов източник на корупция и приходи за различни икономически групи. Тя е заявила, че ще изисква пълна подкрепа от коалицията по програмата ѝ за реформи.

„Мисля, че промени убежденията си заради целостта на идеята, да покаже, че можем да преодолеем политическата криза по чисто демократичен начин“, казва Светлана Залишчук, депутат от партията на Порошенко. „Технократско правителство би било много важно – никога в историята на Украйна не сме имали правителство, което не е лоялно на една или друга група“.

В правителството на Яреско обаче има потенциални недостатъци. Въпреки добрите си отношения със Запада тя има малък опит със скритите борби в украинската политика. Нещо повече, липсата ѝ на връзки с която и да е политическа партия означава, че няма да може да разчита на стабилно парламентарно мнозинство.

Макар все още да не е официална потенциалната ѝ кандидатура вече се сблъсква с проблеми.

Яценюк обаче явно има колебания относно предаването на поста си. В сряда той заяви, че предпочита да реформира коалицията и да остане министър-председател.

Причините за промяната във вижданията му не са ясни. Политическите наблюдатели обмислят какво може да предложи Порошнеко на Яценюк в замяна на оставката му, което ще запази неговият Народен фронт част от коалицията и в подкрепа на ново правителство.

В същото време Владимир Гройсман, председател на парламента и член на партията на Порошенко, излезе напред като друг потенциален кандидат за премиерския пост.

Гройсман, който е в много по-голяма степен обвързан с политиката от Яреско, може също да срещне съпротива, тъй като назначението му може да се разгледа като опит на Порошенко да консолидира властта.

Част от подкрепата за Гройсман явно идва от президентската администрация, а самият Порошенко не е посочил кой предпочита за министър-председател.

Липсата на решителност по това кой трябва да води правителството засилва хаоса в Киев. Коалицията се разцепи, след като от нея излязоха две по-малки партии след фиаското с вота на недоверие миналия месец.Hidden Field

Самото правителство е разкъсвано от разногласия. Високопоставени министри и официални лица подават оставки, остро критикувайки Яценюк и осъждайки всепроникващата корупция и липса на ефективност.

Порошенко и Яценюк също изглежда безвъзвратно са в противоречие. Малко преди вота на недоверие президентът призова министър-председателя да се оттегли.

Междувременно войната с подкрепяните от Москва бунтовници в източната част на страната се изостря.

Общественото недоволство също расте, тъй като ключови реформи остават до голяма степен неизпълнени две години след прозападната революция.

А търпението на западните партньори на Украйна все повече се изпарява. Финансова подкрепа за милиарди долари остава в режим на изчакване докато институции като МВФ очаква украинците да наложат политически ред. Фондът вече предупреди, че може да сложи край на програмата си в подкрепа на Украйна, ако хаосът продължи.

Ако скоро не влязат пари обаче, официални лица твърдят, че само след няколко месеца Украйна може да се изправи пред финансова криза – и то в пика на продължителната икономическа рецесия.

Според Лушенко решението може да бъде реформирано правителство.

Въпреки че вътрешният кръг на Порошенко е разделен между подкрепа за технократско правителство с възможен лидер Яреско и по-политическа администрация, водена от Гройсман, Лушенко казва, че правителството на Яреско може да помогне за отключването на финансовата помощ от Запада.

"Настоявам, че ново, технократско правителство може да разчисти Авгиевите обори в правителството“, завършва той.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: Арсений Яценюк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
... Но высоких технологий, передовой науки ей уже не увидать никогда. Такую ошибку Советского Союза Россия себе уже не позволит....
31
8
 
0
 
! Отговори
Putin преди 8 години
Украйнците ще се оправят, ама вие още дълго време ще ми мляскате ташундерите.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СЛАВА НА УКРАЙНАУкраинските терористи на гиляка. Савченяка на гиляка!!! Живот по живот.
29
1
 
13
 
! Отговори
Др Охболи преди 8 години
Просто укрите послужиха за назидателен пример какво става с една отлъчила се колония. Като не си под закрилата на силна империя ще бъдеш изяден от малки ***, които иначе не биха посмели да те налазят. Сега вече е късно, само огън помага.
28
6
 
6
 
! Отговори
Дарител преди 8 години
Никога няма да фалира Украйна. Интернет е пълен с гладни украинки, които се молят да сложите нещо в устата им, макар и за малко, не особено скъпо . Такъв горд народ дори на колене, гладен не остава и тайната му "кесийка" винаги е здраво натъпкана.
27
0
 
6
 
! Отговори
456 преди 8 години
До АнонименПредателството на един анонимен може да се измери само с любовта му към центовете!
26
2
 
11
 
! Отговори
Емил Николаев преди 8 години
Да се надяваме *** Яценюк да му падне саксия на тиквата....какъвто е скакалец това ще му е достатъчно.
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна никога няма да бъде член нито на ЕС, нито на НАТО.
24
9
 
2
 
! Отговори
Соц. Проучване преди 8 години
Моля, отговотете на следния въпрос: Кой ще смачка скоро Русия и ще сложи на Путин един голям ч.еп?Отг. НАТО и Запада - натиснете "+"Отг. Китай и азиатските тигри - натиснете "-"Отг. Вътрешна революция на чеченци, татари и другите потиснати народи в Русия - не натискайте нищо.Ще преброим отговорите "+" и "-", ако са малко, значи преобладава третия отговор.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНедей така за пациента 50, и без това е тъжен , макар да не знае защо!
22
0
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Според мен това не е държава, а просто една територия наречена Украйна. Това е страната на и-деотите.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"А самата Русия как ще е справедливо да се раздели"Лесно, ще седнеш на Путин на показалката и той ще ти посочи правилното решение.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Натали Ан Джареско или Наталия Яреско е новият новият премиер на Украйна, обяви бившият посланик на САЩ в Киев Стивън Пайфър. Според него смяната може да бъде извършена още тази седмица.
19
2
 
4
 
! Отговори
456 преди 8 години
До Анонименза подялбата на Русия питай Путин ,ако ти стиска,щото виждам че и хамарите не им стиска! Само *** край оградата!
18
1
 
6
 
! Отговори
456 преди 8 години
До АнонименПоследната империя е сащ и тя вече страда от липса на идеи, а като гледам теб страда и от липса на кадри:))))))))
17
6
 
2
 
! Отговори
Справедливо ще е: преди 8 години
Украйна трябва да бъде поделена между:- Полша - за нея най-голямата, западна част;- Русия - Донбас, но без Запорожието и Крим;- Беларус - блатата и торфа в северна Украйна;- Румуния - югозападната част почти до Днепър;-България - Запорожието и Крим, т.е територията на древната България.
16
0
 
5
 
! Отговори
456 преди 8 години
До ВасилевВсяко нещо си има начало ,възход и падение! Ако беше учил малко повечко щеше да го знаеш!Балона се надува,става велика англоскска корпорация и естествено се пука и спаружва!Sic transit gloria mundi.За теб в превод, "така отминава световната слава"
15
0
 
12
 
! Отговори
456 преди 8 години
До Василев$Демокрацията е за трудолюбиви и честни хора!$Стига лозунги василев,стига вменяване на вина на българите и оправдания за кражбите на американците! Българите освен че знаем как се работи ,можем и да четем,нещо което ти никога не правиш!Америка от години живее на гъба на целия свят и много се страхува че края на този кеф идва!
14
0
 
10
 
! Отговори
я пъ ти преди 8 години
До Василевмного си прав ..демокрацията е за работливи хора ...по точно казано демокрацията е за роби !
13
0
 
5
 
! Отговори
456 преди 8 години
До ВасилевЕх василев ,някой сънуват мацки а ти научна фантастика! И защо да го правят руснаците?? Щото ти си се подмокрил??Е на кого му пика за теб,на господарите ти пък никак:))))