Не трябва да превръщаме смартфоните във фетиш

Обама коментира казуса Apple срещу ФБР
12 мар 2016 14:56, Петя Славова
12
Не трябва да превръщаме смартфоните във фетиш
Снимка: архив, Reuters
Президентът Барак Обама беше поканен да говори на фестивала SXSW и дна от засегнатите теми беше казусът Apple срещу Федералното бюро и отказът да предостави достъп до информация на разследващите.
 
По-голямата част от едночасовия разговор бе относно значението на иновациите за ангажираността на гражданите, но не даде категоричен отговор на чия страна е в спора, тъй като не можел да се ангажира с официално становище за случая с айфона от Сан Бернардино.
 
Все пак до някъде изрази мнение, колкото и неофициално да е то, по отношение баланса между неприкосвеността на личните данни и сигурността на оществото:
 
"Преди смартфоните да са били измислени при достатъчно основание властите да подозират конкретен човек за отвличането на дете или в терористичен заговор, те можеха, прилагайки закона, да се появят въоръжени пред дома му със заповед за обиск и да претърсят дома му, за да проверят има ли някакви доказателства за това. Винаги сме се съгласявали с това, защото наред с всички права трябва да има и определени ограничения, които да гарантират, че живеем в едно безопазно, сигурно и цивилизовано общество."
 
Президентът на САЩ също казва, че разбира стойността на неприкосвеността и че правителството не трябва да рови в лични данни, когато му скимне. Въпреки че Обама не иска да заеме твърде позиция, изглежда, че в един момент правителството просто ще трябва да изясни обстоятелствата, при които е приемливо да се заобикалят мерките за сигурността на устройствата, превърнали се в част от криминално разследване.
 
"Ако от технологична гледна точка е възможно да направим едно устройство непробиваемо, тогава как да се справяме с детската порнография? Как да предотвратим терористичен разговор?," са част от въпросите, които Обама си задава. "Ако правителството няма достъп, то все едно всички се разхождат с швейцарска банкова сметка в джоба си. Трябва да има консенсус кога и как да се получава дадена информация."
 
Обама също признава, че скандалът между Националната агенция по сигурност и Едуард Сноудън, който направи разкрития за това как незаконно се събира информация, определено са намалили доверието в правителството, но дебатът по криптирането на информация и до къде трябва да стига ти трябва да се състои, защото и двете страни - хората и правителството, имат нужда от него. Според него не трябва да превръщаме смартфоните в наш фетиш, който да се поставя над основополагащите принципи на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: appleБарак Обама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE ME INTERESUVA FALIRALATA AMERIKA-INTERESUVA ME MATUSHKA RUS
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американското правителство понякога прави дори по-криминални неща отколкото наркотрафиканти и терористи. Затова по-добре да направим едно непробиваемо устройство!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така и не разбрах, защо е необходимо да се прави софтуер за разкодиране на всички устройства?Имат едно, да го дадат на производителя и да го задължат да им предостави информацията от него, как ще го отключват си е тяхна работа.
6
1
 
3
 
! Отговори
Във връзка с номер 3 преди 8 години
Подземен свят ООД - Черен пазар, след 38 минута.
5
3
 
11
 
! Отговори
Тоя преди 8 години
Тоа пак не е в час
4
1
 
20
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
Сноудан разкри, че в самите процесори има бекдор и за това руснаците започнаха да си правят собствени за нуждата на военните и администрацията, защото иначе могат да ги подслушват дори и през най-защитения софтуер.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dobra reklama za qbalkata
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости и прах в очите на неграмотните.Върви един филм по National Geographic за престъпния свят. Та хванах случайно епизод, в който полицаите от Колумбия бяха заловили трафикант на крадени телефони и показваха как източват информацията точно от iPhone. Та в този ред на мисли, всичко което се говори за непристъпност на устройства , сигурност на информация е пълна лъжа и измама. Всичко което е в устройството и свързано с него е достъпно за властите.
1
10
 
5
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
a sas palni kratuni vzemat za primer alkoholici