Путин нареди: Руските военни се изтеглят от Сирия

Изпълнени били до голяма степен целите в Сирия, обясни той
14 мар 2016 21:03,
704
Путин нареди: Руските военни се изтеглят от Сирия
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин нареди от утре, 15 март, да започне изтегляне на основната част от руските военни от Сирия, предадоха световните агенции.

Кремъл поясни, че решението за изтеглянето е било съгласувано със сирийския президент Башар Асад в телефонен разговор между него и Путин. В изявление на Кремъл по повод разпореждането на Путин се посочва, че президентите на Русия и на Сирия Владимир Путин и Башар Асад са съгласували да се осъществи изтеглянето на основната част на военнокосмическите сили на Руската Федерация, намиращи се в Сирия.

Путин заяви, че се надява, че изтеглянето на по-голямата част от руските военни от Сирия ще бъде стимул за намирането на политическо решение на сирийския конфликт.

Руският президент подчерта, че руските сили са изпълнили до голяма степен целите, които са си поставили в Сирия и затова е наредил изтеглянето. Той похвали руските военни в Сирия за проявения професионализъм при изпълнението на поставените им задачи. Според Путин руските военни в Сирия са създали условията за мирния процес в страната.

Президентът поясни, че част от оставащите в Сирия руски военни ще контролират спазването на прекратяването на огъня. Той каза, че руската военноморска база в Тартус и руската военновъздушна база в Хмеймим ще продължат да работят както преди започването на руската операция в Сирия.

Руският министър на отбраната Шойгу поясни по повод думите на Путин, че руските сили в Сирия са изпълнили до голяма степен набелязаните задачи, че те са успели да унищожат в Сирия над 2000 терористи, дошли да се сражават там от Русия. Сред тях е имало и 17 полеви командири.

Путин пък каза, че е поръчал също така на руския външен министър Сергей Лавров да засили руската роля в организирането на мирния процес в Сирия. Самият Лавров каза, че започналите днес в Женева преговори за Сирия не са лесни.

По повод обявеното изтегляне сирийският президент Асад е благодарил в телефонния разговор с Путин за свършеното от руските военни в Сирия, за оказаната от тях помощ в борбата с тероризма, както и за оказаната хуманитарна помощ от Русия на сирийския народ.

Асад е изразил надежда, че преговорите в Женева ще доведат до конкретни резултати.

По повод нареденото от Путин изтегляне от Сирия говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че САЩ на настоящия етап не могат да правят прогнози как то ще повлияе на преговорите за уреждане на сирийската криза.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
9
 
! Отговори
Путлер Капут преди 8 години
Путин болшой стратег. Дръжки. Просто се изпразни.Туй беше.
147
2
 
1
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
"Древните" подсказват на Русия, време да си оправите собствените си обори, мечката се събужда от зимния сън, малко е изтощена - сега хайверче, собствени биопродукти и поглед към МАРС - а за нас - чичовото, оправяйте се с това което "народихте".
146
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тук всичко става както искаха американците. И примирието и преговорите и разграничаването на ИД от опозицията. Русия се провали, само разчисти временно около базата си.
145
2
 
15
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Това което направи Путин е много хитро което показа че руснаците са си взели урок от Афганистан което означава да не стоиш и да участваш до края на войната а в подходящият момент да прекратиш когато си в силна позиция така предизвикваш респект във своите врагове!Руснаците постигнаха своите цели 1.Избиха повечето джихадисти от Кавказ които ако се върнеха в Русия щяха да имат безброй проблеми2.Спасиха Асад и шииите от разгром и клане3.Оставиха сега Иран да движи там нещата в Сирия!
144
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е примамка. Да видим дали Турция ще се хване на въдицата. Остава и Украйна. Интересно какъв ще е следващият ход на Путин. Докато англичаните умуват защо не им се получава със санкциите, Путин действа и то доста бързо. Играта става много интересна.
143
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам, обаче Путин дава голям жокер на ЕС спрямо турция. Други ден просто турците няма да могат да плашат Европа с още бежанци, като разправях до сега, че бягали от руските самолети. Да видим какво ще излезе, а може би се е договорил, да паднат санкциите, но така или иначе с турция е свършено. С терористи не трябва да се преговаря!
142
0
 
8
 
! Отговори
обективен преди 8 години
В стремежа си да създават управляем хаос американците се провалиха- създават само неуправляем хаос! Въпроса е, обаче на тях колко им пука оттова, след като всички събития се разиграват далеч от техните граници!
141
7
 
6
 
! Отговори
скептик преди 8 години
Путин изстреля боеприпаса със изтичаща годност.Вдигна пушилката и се прибира за да не му лъсне голия ***.
140
2
 
4
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Умен ход, а сега е на ред НАТОто, нали вчера обвини действията на Русия за причина по мигрантите - хайде сега се оправяйте, нали сте върхът, не слагам България, защото с тази армия дори границите не можем да опазим.Хайде троянския катър - одисей, нарамвай кремъклийката и бегом да се пуцаш с ИД, нали смело отмъщаваш на комунизма, бегай у лево ***.
139
2
 
7
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До Одисей,Доста ги стесниха руснаците т.нар. Ислямска държава! Сега териториите на същата в Сирия са предимно близо до границата с Турция. Нещо по важно има в случая обаче- появиха се противници на Асад, които също желаят мир в Сирия и същите разбраха, че Турция изобщо не им е "приятел"! Колкото повече стават привържениците на мира в Сирия- толкова по-добре за същата, а и за Европа, понеже ще се създадат предпоставки за спиране на бежанския поток!
138
0
 
3
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До OdysseusТова е глупаво във военно отношение...Палмира Дейрзор са следващи
137
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много интересно на всяка новина за путинчо има по 400 коментара в минута а за нашта тиква има само 100
136
3
 
2
 
! Отговори
weiss преди 8 години
До АнонименГледай формата на главата.....ум да ти зайде...нЕмам думи.
135
0
 
5
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
Ша, уже никто никуда не идет.(с)един стар руски виц..Това си е чиста декларация.Език е даден на политик, за да скрие истинската мисъл. Тартус Банианис - остават. Авиабазите Хмеймим, Шейрат и неспоменатите също, махат част от самолети, обаче хеликоптерите стават повече.ПВО не мърда,ремонтни заводи, спец. части, инструктори итн.
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин Шаломов е евреин.
133
0
 
6
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Май наистина са се разбрали със САЩ да се раздели Сирия. Кой до където е... Путин си взе тази част, която му трябва... и оставивя западния свят да се оправя със ИД. Нали те претендират, че се борят с тях. Така им прехвърля горещия картоф да покажат колко са против ИД....
132
5
 
3
 
! Отговори
Професор преди 8 години
За всичко са виновни комунистите. Просто Орешарски изтегли милиарди и сега Бойко се опитва да оправи нещата.
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган се ядосал и Путин се уплашил, затова се изтеглил...Виц на седмицата!
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турчина е Патриот и националист. Българина - Русия.
129
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
От една страна Асад, от друга кюрдите и Иран, а между тях това, което остана от ИД.. Тук таме разни неориенрирани групички. Има и едни други Ал нусра, които също ще ядат пердах.. Русия се изтегля в точния момент след добре свършена работа.