Путин нареди: Руските военни се изтеглят от Сирия

Изпълнени били до голяма степен целите в Сирия, обясни той
14 мар 2016 21:03,
704
Путин нареди: Руските военни се изтеглят от Сирия
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин нареди от утре, 15 март, да започне изтегляне на основната част от руските военни от Сирия, предадоха световните агенции.

Кремъл поясни, че решението за изтеглянето е било съгласувано със сирийския президент Башар Асад в телефонен разговор между него и Путин. В изявление на Кремъл по повод разпореждането на Путин се посочва, че президентите на Русия и на Сирия Владимир Путин и Башар Асад са съгласували да се осъществи изтеглянето на основната част на военнокосмическите сили на Руската Федерация, намиращи се в Сирия.

Путин заяви, че се надява, че изтеглянето на по-голямата част от руските военни от Сирия ще бъде стимул за намирането на политическо решение на сирийския конфликт.

Руският президент подчерта, че руските сили са изпълнили до голяма степен целите, които са си поставили в Сирия и затова е наредил изтеглянето. Той похвали руските военни в Сирия за проявения професионализъм при изпълнението на поставените им задачи. Според Путин руските военни в Сирия са създали условията за мирния процес в страната.

Президентът поясни, че част от оставащите в Сирия руски военни ще контролират спазването на прекратяването на огъня. Той каза, че руската военноморска база в Тартус и руската военновъздушна база в Хмеймим ще продължат да работят както преди започването на руската операция в Сирия.

Руският министър на отбраната Шойгу поясни по повод думите на Путин, че руските сили в Сирия са изпълнили до голяма степен набелязаните задачи, че те са успели да унищожат в Сирия над 2000 терористи, дошли да се сражават там от Русия. Сред тях е имало и 17 полеви командири.

Путин пък каза, че е поръчал също така на руския външен министър Сергей Лавров да засили руската роля в организирането на мирния процес в Сирия. Самият Лавров каза, че започналите днес в Женева преговори за Сирия не са лесни.

По повод обявеното изтегляне сирийският президент Асад е благодарил в телефонния разговор с Путин за свършеното от руските военни в Сирия, за оказаната от тях помощ в борбата с тероризма, както и за оказаната хуманитарна помощ от Русия на сирийския народ.

Асад е изразил надежда, че преговорите в Женева ще доведат до конкретни резултати.

По повод нареденото от Путин изтегляне от Сирия говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че САЩ на настоящия етап не могат да правят прогнози как то ще повлияе на преговорите за уреждане на сирийската криза.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
6
 
6
 
! Отговори
ППООББЕЕДДАА преди 8 години
ПУТИН ПОБЕДИ !!!ОБЕЩА И ГО НАПРАВИ!!!ВЕЧЕ НЯМА ИДИЛ!!!КРАЙ БЕ,ЕЙ!РУСИЯ НЕ САМО СЕ ЗАВЪРНА НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА,НО ДОРИ ОСТАНА ЕДИНСТВЕНА ТАМ!САМ-САМА.
167
2
 
4
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 953,Така е турчей, има една приказка- не знам дали я знаеш- "Когато сееш ветрове, ще пожънеш бури!" Аз също не искам Турция да се дестабилизира, но само не ми казвай, че същата не играе никаква роля в конфликта(войната) в Сирия! Лавров положи максимални усилия за постигане на мир в Сирия и да не се повтори либийския сценарий в същата и беше на път да успее! Какво обаче последва- отнякъде си се появи някаква "Ислямска държава"! Сигурно от небето падна!
166
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто Путин изтрезня. Едно е да се мислиш за велика сила съвсем друго е реалността. Никой не е успял да надскочи икономиката си. Оказа се непосилно дори и за него.
165
1
 
1
 
! Отговори
До 388 преди 8 години
Добре, добре мила....сега се успокой, виж развали си грима....пий си хапчетата и си лягай.
164
1
 
1
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Сен турчей, на български, че било и на диалект, се казва покара, а не прокара, анадънму?"прокара" има съвсем друго значените както и да го извъртиш!
163
3
 
8
 
! Отговори
любопитно преди 8 години
Гледам го на снимката и си мисля: Много се е умислил. Сигурно очаква призовка от Хага.
162
2
 
1
 
! Отговори
Атом преди 8 години
Сега е времето за атом ....да свърши мъката на ***
161
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е сега ще спре вълната от бежанци след като Путин вече няма пари да бомбардира. А Турция ще получи ли милиардите или? Ще плащаме ли милиарди на Турция, след като вече няма бежанци?
160
6
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
свършиха парите...това е истината...
159
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин подви опашка...изипа остарялите муниций в сирийските пясъци, но за повече - денег нет !С това доказа само, че Русия и за регионална сила не става !
158
1
 
4
 
! Отговори
Путин Стратег преди 8 години
Путин опразни Сирия и сега Евреите вместо към Палестина ще започнат да се разширяват към Сирия. Каквото и да си говорим - става въпрос за пари. В случая за много . . .
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusМай.
156
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха...ей мечтите са безплатни. Кюрдите ще си останат само с " посолството". Асад ли ще им даде територии, Иран ли Ирак ли......кой? Разбира се един виртуален Кюрдистан винаги може да го има.
155
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада и сащ смъмриха путин и той си тръгва от сирия. Казва че са си свършили работата, да изпробваха си оръжията на живи мишени и ся си бегат. След мирните преговори ще започне големото съроителство в сирия. Ще строят чужди фирми интерсно кой ще намаже, времето ще покаже
154
1
 
3
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 385, Ай стюга уе, да не искаш да кажеш , че преди руснаците да предприемат военни действия в Сирия- всичко там беше мирно и тихо?
153
2
 
3
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До Путин Акбар,Сигурно, затова ли позициите на Ислямска държава в Сирия днес са предимно покрай турската граница? В същото време автентичните представители на опозицията в Сирия почнаха сами да търсят преговори за мир!
152
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отчаяните говорят за подялба на Сирия между Русия и САЩ. И как ще я поделят? Ще има Сирийска руска република и сирийски американски щат ли? Победителят в конфликта е Турция колкото и да не се нрави това. Голямата печалба е във възтановяването и повторното изграждане на страната. Сирийците ще запомнят Русия като разрушителя на държавата им.
151
3
 
8
 
! Отговори
Путин Акбар преди 8 години
Нашия Путин не бомби нито един път позициите на ИДИЛ! Той е нашия кумир!
150
1
 
3
 
! Отговори
До 373 преди 8 години
По смешен анаЛиз не съм чел....особено за Асад
149
6
 
6
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Продължавам коментара 4.Показаха на арабите че Русия може да им реши ефективно проблемите 5.Подсигуриха си още един съюзник кюрдите като им дават възможност за собствена държава 6.Заедно със САЩ извадиха Турция от голямата игра и Ердоган сега го чакат не много добри времена може и да бъде свален от власт!И най-важното в международен план показаха че няма да подкрепят Асад до край което налага и той да направи някои компромиси!А не се знае колко сили ще оставят там!