ЕС и Турция се сръфаха, веднага след сделката

От неделя всички пристигащи в Гърция имигранти ще бъдат връщани обратно
Обновена: 19 мар 2016 08:12 | 18 мар 2016 22:39,
247
ЕС и Турция се сръфаха, веднага след сделката
Снимка: БТА

Лидерите на Европейския съюз и турския премиер Ахмет Давутоглу се сръфаха само минути, след като тържествено обявиха сделката за бежанците за историческо постижение. Вместо замисленият триумф, на пресконференцията в Брюксел, на която трябваше да огласят подробностите, Жан-Клод Юнкер и Давутоглу повишиха тон заради изявлението на турския президент Реджеб Ердоган от сутринта, че Европа танцува по минно поле, подкрепяйки терористи.

Гневът на Ердоган предизвика демонстрация на 50-ина кюрди в близост до мястото, където европейските лидери преговаряха с турския премиер.

Още по темата

Давутоглу обясни, че Европа има различни лица. „Едното сме ние, тримата лидери, които работим заедно, без да спим не заради национални интереси, а за хуманитарни цели.“. Другото лице били европейци, които хвърляли жълти стотинки на бежанците и ги карат да се бият за тях, или пък ги ритат, а техни лидери твърдят, че мюсюлманите нямат място в Европа, обясни турският премиер.

„Как ще се почувствате на наше място с президента Ердоган, ако терористи взривят жени и деца, чакащи на спирка и след това на хора със същите символи се разрешава да демонстрират в Брюксел. За нас няма разлика между ПКК и ДАЕШ“, заяви Давутоглу.

Това предизвика шефа на Еврокомисията, който му препоръча да се въздържа от преувеличения. „Съчувствам силно на жертвите на тероризма в Турция, но хората трябва да се въздържат да правят преувеличени изявления. Такива бяха направени по отношение на Белгия. Те отидоха твърде далеч и аз ги отхвърлям, защото това е почтена и състрадателна страна“, заяви необичайно рязко Жан-Клод Юнкер.

Шефът на Еврокомисията подмина останалите обвинения, които се отнасят до инциденти в Унгария и изявление на нейния премиер Виктор Орбан.

Гневът на еврошефа накара Давутоглу да обясни, че не искал да атакува определена страна, но „смятам, че имаме право да очакваме европейските държави да са на наша страна“. Турският премиер добави, че Анкара „не гледа на европейската реторика като на обидна и не мислим, че и Европа трябва да приема нашата така“.

ЕС и Турция се разбраха след петчасови преговори да започнат съвместни действия по прекъсване на имиграционната вълна към Европа. От полунощ в неделя всички нелегални имигранти, пристигащи на гръцките егейски острови ще подлежат на връщане в Турция, независимо дали имат право на международна закрила.

Те ще бъдат регистрирани и ще могат да подават молби за убежище в ЕС, но ще трябва да се върнат в Турция с надежда, че ще бъдат избрани да отидат в Европа. ЕС, Анкара и Върховният комисариат на бежанците на ООН ще подбират хората, които ще бъдат изпратени легално в ЕС и разпределени между страните членки. Ще се предпочитат хора, които са най-уязвими по критериите на ООН, както и такива, които не са се опитвали да влязат незаконно в Европа.

Споразумението предвижда за всеки върнат сириец в ЕС да отива друг до размяната на 72 000 души. Давутоглу заяви, че това е само първия етап от сделката, след което изпращането на бежанци в Европа от Турция ще продължи, но броя на хората, които ще могат да се възползват от легалния маршрут все още не е уточнен. Анкара се задължава да не допуска създаването на други нелегални канали за имиграция към Европа, условие, включено в сделката по искане на България.

Срещу прекъсване на трафика на хора към Гърция, ЕС се задължи да ускори изплащането на 3-те млрд. евро за бежанците в Турция, договорени през ноември, от които досега са платени само € 95 млн. Както и да даде още 3 млрд., когато първите бъдат похарчени.

Турция ще започне преговори по глава „Бюджет“, вместо по исканите 5, върху които Кипър наложи вето. ЕС ще свали шенгенските визи за турски граждани от края на юни, ако дотогава Анкара изпълни всички изисквания това да бъде сторено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: бежанциЕСТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа да не е само Полша, какво направихте с Кипър -подигравка?
16
2
 
5
 
! Отговори
NE obriazan преди 8 години
do go duhat maznite riazani karabini ............mor do dupka
15
2
 
13
 
! Отговори
да преди 8 години
поляците много обичат мюсюлмани :) *** от страх в полски ръце ще раждат и без секс :) който не вярва да прочете какво направиха с пленените еничари след Виена в нощта след битката... ползваха ги вместо жени :)
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече Полша не е толкова далече колкото преди 200 години.
13
4
 
12
 
! Отговори
да преди 8 години
Ян Собиески е полски кралчувал ли си го тоя.. и до днес турците треперят от името му :) и има защо :)
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преодоляхте Кипър, преодоляхте себе си, къде са ви тъпите ценности или по-точно кои са.
11
2
 
10
 
! Отговори
злия преди 8 години
До Анонименда пукнеш кюмюрджийско псе,да сънуваш как кюрди те задушават с... члена си
10
6
 
18
 
! Отговори
да преди 8 години
поляците 1683-та смазаха жалката Турция при Виена и пак ще я мачкат.. точно там турчин не може да стъпи, защото.. ония бият до наси ране.. и после пак :) турци в Германия може - в Полша - само насън
9
1
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Разумно казано..
8
4
 
20
 
! Отговори
да преди 8 години
Русия и САЩ вече решиха съдбата на жалката Турция за това Ердоган е толкова нервен.. големите вече си поделиха държавицата му, а той тръгнал от Белгия и Унгария да плаче.. хахаха
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ще каже за лидерите на СА и Катар според които християните нямат място в Арабия? Те по-прави ли са, ходят ли по минно поле и има ли един жив християнин там, какво като са мюсюлмани като него Давутфайер, какво мисли за демокрацията по принцип, лесна за изнудване ли му се вижда, има ли почва в Турция или само в Европа.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааа..соросссоидите продължават да си защитават неоосманистът..хммм ..интересно, интересно...
5
5
 
41
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо няма санкции срещу Турция? Заради бруталната окупация на Северен Кипър? Заради грубите нарушения на човешките права в Турция, за липсата на демокрация, за липсата на свобода на словото и за войната, която режима на диктатора Ердоган води и срещу опозицията и срещу кюрдите?
4
9
 
1
 
! Отговори
do fakt преди 8 години
kak e bolilite svikvai
3
4
 
41
 
! Отговори
подло и коварно преди 8 години
Турците винаги нападат подло и коварно изотзад! Като уличните кучета!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха..ха..интересно платените драскачи на хаме. фондации сега какви ще ги драскат тук или чакат все още инструкции. В едната статия защитават турция а сега ще трябва да я плюят ли какво, еххх и на тях не им е лесно, придобитата шизофрения..
1
5
 
40
 
! Отговори
част от турската имп преди 8 години
По-добре е Европа да приеме 2 милиона сирийски и иракски бежанци, от колкото да пропусне през границата 80 милиона безвизови турци. Ако визите за турците паднат, диктаторът Ердоган ще осъществи възвръщането на отоманския ислямски халифат. България ще престане да съществува и ще се стане част от турската империя. И Русия отново ще трябва да дойде и да ни освободи от турско робство!