САЩ не признават обявения от кюрдите федерален район в Сирия

Вашингтон е за обединена, цялостна Сирия
18 мар 2016 08:13, Елка Василева
36
САЩ не признават обявения от кюрдите федерален район в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Държавният департамент на САЩ реагира на обявената от сирийските кюрди вчера автономия в Северна Сирия чрез създаването там на Северен федерален район, като заяви, че не признава самоуправляващи се зони в разкъсваната от гражданска война страна, предаде Ройтерс.

 "Ние не подкрепяме самоуправляващи се полуавтономни зони в Сирия и желаем да видим една обединена, цялостна Сирия с друго правителство, което не се ръководи от Башар Асад и което да отговаря на желанията на сирийския народ", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. Тази цел се подкрепя и от други страни, добави той.

Още по темата

Сирийските кюрди обявиха вчера създаването на федерален район в зоната, която е под техен контрол в северната част на Сирия, предадоха световните агенции.

Основните кюрдски групировки одобриха създаването на федерална система на управление за Рожава (сирийски Кюрдистан) - Северна Сирия, заяви Сиханук Дибо, представител на най-голямата кюрдска партия в Сирия - Партия на демократичното единство.

Решението за създаването на федералния район е било взето на конференция на представители на сирийските кюрдски групи от трите контролирани от кюрдите райони в Северна Сирия, посочва Ройтерс. Конференцията се е състояла в град Рмейлан в северната сирийска провинция Хасака, поясняват Франс прес и Асошиейтед прес.

На конференцията са присъствали представители на над 30 политически партии на кюрдите и техни съюзници в Сирия, посочва ТАСС.

Конференцията е под наслов: "Демократична федерална Сирия - гаранция за съвместен живот и за братството на народите". В нея са участвали общо 200 делегати - кюрди, тюркмени, асирийци, черкеси, арменци, живеещи в северните и североизточните райони на Сирия.

По повод на съобщението на кюрдите сирийското правителство заяви, че създаването на подобна федерална система на управление в контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия няма юридическо, политическо, икономическо или социално въздействие, посочва сирийското правителство, цитирано от агенция САНА, предаде ДПА.

Според правителството обявяването на федерален район е посегателство върху териториалната цялост на страната и противоречи на сирийската конституция и на международното законодателство, допълва ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: кюрдиСАЩСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номера от обора! За кучета и котки може! За ..... други не.
10
2
 
17
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Извинявам се, но какво значение има дали САЩ признават или не, автономията е на територията на Сирия, това си е проблем на сирийското правителство.
9
15
 
7
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
5 Косово не е Сърбия , то е влизало в рамките на някаква сръбска држава дори по-малко време отколкото Крим в руска . Освен това в Косово се извръшваше геноцид от страна на режимът на Милошевич , това катализира процеса . Косово и Метохия бяха автономна област в бивша Югославия и Милошевич им отне автономията . България е унитарна държава , Югославия беше федерация от ШЕСТ Републики и ДВЕ аавтономни области .
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна вече никой не се интересува от това какво признават. КримНаш! Честит празник, кримчани!
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи за косово може а за кюрдистан не може. Краварските фашистки щати за пореден път показаха истинското си лице. Одисерей подлого долна цъкай си на китайския хайфон и не се прави на разбирач.
6
4
 
7
 
! Отговори
я обясни преди 8 години
до одисейкакво щеше да стане ако 2 млн шиптъри се бяха пръснали из европа ? и защо само на балканите да се настанят не разбрах има една 500 млн милостова европа? и да се бяха преместили какво ....нямаше да спазват законите ли ? ако са шиптърите не искат да спазват законите на дадена държава значи милошевич превилно ги е преценил !! а защо нато не защити руснаците в крим когато урките започнаха да ги дискриминират и се наложи путин да ги спасява ? ами защото нато иска да си направи база в крим
5
3
 
15
 
! Отговори
сериозно преди 8 години
До Odysseusзначи по твоята логика ако едно малцинство в дадена държава реши да се отдели то има право да заграби територии и да създаде собствена държава??? е ти значи си готов да откъснеш делиормана и да стане косово 2 , така ли ? косово никога не е съществувало като държава или нация а са албанци прекаленно размножили се . щом не им харесваше в сърбия можеха без проблеми да отидат в албания както нашите т.урци при бай тошоо се изметоха в турция !!
4
17
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
3 Няма такова нещо НАТО и САЩ спасиха Балканите , защото ако 2 млн косовари се бяха пръснали в балканските страни ставаше страшно ,а да не говорим оставането на власт на Милошевич . Ако обичате като си нямате грам понятие от тези неща да не се излагате
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО И сащ подпалиха Балканите с агресията си в Сърбия. После си сложиха марионетното правителство в Косово. И така "омиротвориха" Балканите.
2
18
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
1 В Косово имаше Геноцид , насилствено депортиране на цялото население и имаше опасност от подпалването на Балканите . Разбира се в Сирия може и да се променят нещата и да признаят федерализация , но това НЕ СЕГА докато се води война .
1
5
 
20
 
! Отговори
а сега де преди 8 години
значи за косово може да се отделят даже краварите бомбандираха територия в европа-сърбия но кюрдите нямали право !!! какво ли биха казали за напето освобождение тогава ? сигурно биха ни оставили при султана и не биха ни дали свободата....а бе кои са тези да казват какво да става в суверенни държави ??? защо не защитят кюрдите в турция ?