Десетки убити при атака на камикадзе в Пакистан*

Талибанска групировка пое отговорност: Целта бяха християните!
Обновена: 27 мар 2016 22:18 | 27 мар 2016 19:19, Веселина Йорданова
54

Снимка: БТА

Терорист камикадзе се самовзриви днес край парк в пакистанския град Лахор и причини смъртта на минимум 65 души, повечето от които жени и деца, предадоха световните агенции.

Експлозията избухнала на паркинга на парк "Гулшан-е-Акбал", само на няколко метра от детските люлки. Ранени са над 300 души, а броят на жертвите може да се увеличи, защото много от пострадалите са в тежко състояние, допълва ДПА.

Според очевидци в момента на взрива в парка е имало множество семейства с деца, а охраната от постоянните и мобилни постове на практика отсъствала, уточнява ТАСС.

В парка се били събрали изключително много хора, тъй като християните в Пакистан днес празнуват Великден.

Отговорност за атентата пое екстремистката групировка "Джамат ул Ахрар", която е част от движението на пакистанските талибани ("Техрик-и-талибан Пакистан"), предаде ТАСС.

Талибанската групировка обяви, че целта е било християнското малцинство в страната, предаде Ройтерс.

"Целта бяха християните. Искаме да изпратим послание до премиера Наваз Шариф, че влязохме в Лахор. Той може да прави каквото си иска, но няма да ни спре. Нашите камикадзета ще продължат с тези атаки", заяви говорител на групировката.

Ислямистите в Пакистан през изминалото десетилетие често нападаха християни и други религиозни малцинства. Християните обвиняват правителството, че прави малко за защитата им.

Индийският премиер Нарендра Моди е телефонирал на пакистанския си колега Наваз Шариф, за да осъди нападението, отбелязва ДПА.

САЩ определиха атаката като "страхлива" и обещаха да работят заедно с Пакистан и други партньори от региона, за да "изкоренят бича на тероризма", посочи говорител на Белия дом.

Пакистан, където живеят 190 милиона души, е дестабилизиран от бунт на талибаните, престъпни групи и сблъсъци между различни религиозни групи. Лахор е столица на провинция Пенджаб, която в най-голямата и най-богатата в страната. /БТА/

Информацията е обновена към 22.18 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
as преди 8 години
не виждам някой да се е разревал ? нито надписи Je sus pakistan ...?
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, каква миролюбива религия! Да избива деца навръх християнския празник, защото празнували! Пак някой да се опита да ми обяснява как тези ще се интегрират в Европа и как ще си живеем задружно ... Нямам думи просто!!! Съболезнования на близките! И бог да ни пази от ненормалните!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тeрoриcт-мaлoyмниk, убил жени и деца! Не вярвам, че ислямът е виновен, вярвам, че ислямът се използва като удобна дрешка за противопоставяне. Убиват повече мюсюлмани отколкото християнаи; с политически цели. ИД се ръководи от баасисти, т.е. социалисти на арабска почва, те, разбира се, са атеисти.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тероризмът нямал никаква връзка с религията!!!!
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, пак ли религията на мира, любовта и толерантността?
28
1
 
16
 
! Отговори
me преди 8 години
#jesuispakistan някой? Не? Така си и помислих. Колкото и да се правим, все сме си лицемери. Брюксел е сърцето на Европа и едва ли не на целия свят, а жертвите на атентати извън Европа и САЩ не са важни. А всъщност всички са важни. Всички имаме право на живот. И когато заради дебилната слугинска външна политика на ЕС се подклаждат конфликти от които страда целият свят, ние всички сме виновни. Че не сме спряли управляващите преди да подпалят поредната страна и да генерират хилядинови терористи.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миролюбие, няма що. Бога да прости загиналите!
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джихад, това е, просо ...Саудитска араби обучава и финансира ислямисти, които да превземат и накажат Европа заради политиката на ниски петролни цени или просто защото суровината свършва и е време за инвазия.Колко жертви са нужни за да християнството отговори ни предизвикателството. Всички знаем историята, война без жертви не се печели. Трябва да бъдат възродени кръстоносците или водородна бомба в Близкия Изток. Нужно е решение, въпреки, че се бяга от него.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали Кери е казал , че и той е пакистанец и къде го пише?
24
2
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
" На терористичните атентати и масовите убийства, ние ще отговорим с още по-голяма толерантност!"Н.В.Пр. Росен Плевнелиев-президент на Република България, след атентатите в Париж
23
0
 
21
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Могерини ще плаче ли?Това са жени и деца! Мир над прахът им!
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре бе?! Сега ше има ли осветяване на различни забележителности по света в цвета на пакистанското знаме?!
21
1
 
5
 
! Отговори
их преди 8 години
алооооо, световните агенции за пропаганда.. интересно как разбраха че е терорист камикадзе.. и въобще до кога ще ни набутвате тия глупави сценарии в тоз модерен свят на безжични комуникации?да почиват в мир жертвите на "глобализацията" ;-|
20
2
 
43
 
! Отговори
Виготура преди 8 години
Аааа щом не е Западна Европа, или САЩ, тия хора не струват нищо, за тях няма жесуи, няма музикални шапки по телевизиите и няма специални репортажи от там. Това са "европейските ценности" - само моя живот струва нещо, а останалите да ***. Лицемери ска.пани. С това лицемерие ще настроите джихадистите още повече срещу себе си
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ddПо Великден едва ли може да има атентат - това е празникът за възкресението на Исус, а Исус е велик пророк както за Християнството така и за Исляма.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очакваме реч на плевнята...ако атентатът беше в гиропа.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ddЧудя се в ЕС какво ще стане някъде по Великден?!?!?!------------------------Днес е Великден в ЕС
16
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега във фейсбук ще слагате ли пакистанското знаме или пак двоен стандарт?
15
0
 
5
 
! Отговори
dd преди 8 години
Чудя се в ЕС какво ще стане някъде по Великден?!?!?!
14
0
 
25
 
! Отговори
лошо преди 8 години
Жертвите са вече 65 а ранените над 250,повечето са жени и деца, касапница....