Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна

Слаб и разединен ЕС е точно това, което руският президент иска
10 апр 2016 21:00,
498
Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна
Снимка: Reuters

В първия по рода си референдум, холандските гласоподаватели отхвърлиха асоциирането на Украйна с Европейския съюз. Близо 2/3 от холандците се обявиха против подготвяното споразумение.

Резултатите поставиха правителството в изключително неловка ситуация, тъй като приемането на Украйна беше единодушно договорено на политическо ниво между лидерите на страните от ЕС.

Освен всичко друго противно на очакванията референдумът се оказа валиден, тъй като активността беше над 30%, отбелязва авторитетното издание "Нюзуик".

Макар и резултатът от допитването да няма законово обвързващ характер, реалността е, че нито премиерът Марк Рюте, нито останалите евролидери могат да пренебрегнат мнението на холандските граждани.

Защото тенденцията е видна – евроскептичните настроения в общността се засилват все повече и повече. Това беше вот срещу европейската интеграция.

Вот, който ще даде голям тласък на поддръжниците на предложението за излизане на Великобритания от ЕС. А този критичен за бъдещето на съюза референдум е едва след 2 месеца.

Случващото се може и трябва да разтревожи сериозно ключовите фигури в Обединена Европа. Но определено е музика за ушите на Владимир Путин. За руския президент разединението в ЕС е една от възможно най-добрите новини.

Съюзът не може да се справи с бежанската криза, както и с финансовия колапс в еврозоната. Сега идва и холандското "Не!". Трябва да се отбележи, че Холандия е една от страните, които основават ЕС. Страната е стълб и в структурите на НАТО и има ореола на бастион на либералните ценности.

В последните години обаче изглежда всичко се променя – засилват се анти-имигрантските и анти-ЕС движенията.

На референдум през 2005-та година холандците отхвърлиха проекта за общоевропейска конституция, която имаше единствената цел да направи институциите по-ефективни. Още тогава беше даден сигнал за промяна в обществената нагласа спрямо ЕС.

Герт Вилдерс, лидер на евроскептичната Партия на свободата, побърза да извлече политически дивиденти от резултата на последния референдум: "Това е началото на края на ЕС. Надявам се, че примерът ни ще бъде последван и в другите европейски страни".

Сега холандското правителство е в патова ситуация. На практика премиерът не е задължен да се съобрази с вота, но шансовете ратифициране на спогодбата с Украйна да мине в парламента са доста малки. А Холандия остава единствената страна-членка, която не е одобрила договора с Киев официално.

ЕС се нуждае от пълно единодушие, за да се стигне до асоцииране на Украйна. Сега позицията на останалите 27 страни-членки остава да виси във въздуха. Позиция, която е от изключителна важност за раздираната от вътрешни конфликти Украйна.

Правителството в Киев се нуждае отчаяно от ратифициране на споразумението, за да може да прокара належащите демократични реформи.

На изток руският президент може само да потрива доволно ръце. Разединен ЕС е най-добрият подарък за Владимир Путин, като така ще има възможност да привлече на своя страна евроскептичните движения, които споделят неговите ценности като консерватизъм, национализъм и патриотизъм.

Путин ще получи чудесна възможност и да настройва страните-членки една срещу друга. В крайна сметка отслабен Европейски съюз определено ще повлияе негативно на трансатлантическите отношения.

Какво повече може да иска Русия след холандския референдум?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
0
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
тихо ***
293
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е виновен за холандския резултат от референдума . На някои здраво им хлопа дъската .
292
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че украйна ще влезе в нато и ес ще влезе, няма да е утре други ден но рано и ли късно ще е в НАТО и ЕС но БРИКС рублата, Евразийския съюз и туристическия рай на Крим ще си останат тема на разговор само между тролсолдатите на путин :-)
291
1
 
1
 
! Отговори
До руския лакей преди 8 години
До НаблюдаващБългаринът плаща и най-скъпите горив в ЕС. От 2012 г. до днес без акциз и ДДС, цената в България изпреварва средноевропейската цена с 30% при бензина и 50% при дизела. В същия момент в хазната постъпват минимални средства заради най-ниския акциз за последните 7 год. Лукойл Нефтохим АД е отчел приходи от над46 МИЛИАРДА ЛЕВА и не е отчел и стотинка печалба.Лукойл България ЕООД е отчел за същия период приходи от над 24 000 000 000 лв. и последните 4 год. също не е отчел печалба
290
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив, Путин ще е много доволен ЕС да вземе и храни хохлите. На него каквото му трябваше си прибра.
289
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
До Анонимен (435)Тези "руски убийци" са само в болната ти фантазия. Киев изсипа армия и банди радикални националисти да стрелят по жителите на Донбас, а не обратно. Така че не пиши глупости.
288
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
До Анонимен (428)Влязохме в НАТО, което ни разоръжи и свали гащите, а ние за благодарност им дадохме 4 бази без пари. Влязохме в ЕС, провалихме Южен поток, проваляме новата и блоковете старата АЕЦ, плащаме луди пари за тока на американските ТЕЦ-ове "Марица". През ден Плевнята подксача и джафка небивалици срещу Русия. Според теб колко *** и наивници има в Русия, които да ни изкарат най-приятелската държава?И кои са безродниците - противниците или поддръжниците на това статукво?
287
3
 
16
 
! Отговори
me преди 8 години
"Но определено е музика за ушите на Владимир Путин. За руския президент разединението в ЕС е една от възможно най-добрите новини." Това от факса ли го разбраха? Путин ли накара холандците да гласуват така?И докога интересите на Европа ще се определят от абсурдната хибридна война срещу Русия. Колко трябва да си ***, за да наложиш ембарго на основния си търговски партньор не знам.
286
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е другарю като имаше съветски войски в Сирия та какво войната там свърши ли. А какво направиха руските мутри у нас всички знаят такива като другарите Банев, ПЕЕВСКИ, манджуков и тем подобни милиционери и комсомолски секретари дори и не крият че Москва е техния господар. А колко милиарда откраднаха другарите покрай енергетиката включително и АЕЦ просто не ми се говори
285
1
 
18
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Спомняте ли си колко много се искаше от България,за да ни приемат в ЕС. АЕЦ-а затворихме,ТЕЦ-ове продадохме,унижаваха ни и още продължават. А украинците избиват собствените си хора,крадат парите и само просят ,оправдавайки се с Русия. Ако имаше руски войски,отдавна войната в Донбас да е приключила. Защо не смеят да стрелят по Крим,защото голям бой ще ядат.И сега за капак искат всичко,врънкайки като стара ***
284
14
 
6
 
! Отговори
Време преди 8 години
Смятам, че е време някой да излезне от ЕС, за да се види, че извън него е по-лошо.За страна като Великобритания ще бъде много-лошо, а за по-малки като Холандия ще е трагедия.
283
17
 
8
 
! Отговори
наташка преди 8 години
майка плаче грамфон свири много му е весело на товарищ путин а народа му дави мъката с одеколон и антифриз
282
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господа ***, понеже определяте "режима" в Украйна като фашистки. Моля, дайте определение за фашизъм и нацизъм. Да стане ясно каква е разликата от диктатурата на Путин. Чакам с огромно любопитство.
281
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДадоРуски, ти вярваш ли си или просто си говориш ? По-фашистки режим от този на Путин в целия свят не съществува в момента.
280
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въобще Украйна дадоха ли молба за членство в ЕС или това е някаква легенда за присъединяване,изглежда кат алиби за някои сили,които искат да ги вкарат в играта против правилата,че искали да влязат,а те въобще нямали намерение да влизат щото и не мислели дори референдум не правили по темата,а вече заради тях отделни референдуми провеждат да влизат или да невлизат,а тях- Украйна ги натовариха с някакви условни суми 5,15,35 и то в млрд.и в зелено,евро,рубли като длъжни,а ги харчат сами поусмотрение
279
6
 
21
 
! Отговори
Дадо преди 8 години
Според мен това не е антиинтеграционно гласуване, а гласуване срещу една фашистка клика завзела с брутално насилие властта в Украйна. Европа ще бъде много по добре разбирайки се с Русия, отколкото слугувайки на САЩ да подкрепя бандеровските бандити.Конфликтите в Украйна са между народа и наложеното му правителство.
278
3
 
4
 
! Отговори
1 zabelejka преди 8 години
Близо 2/3 от ГЛАСУВАЛИТЕ на референдума (който едва премина 30-те %), не 2/3 от холандците. Иначе съм съгласен с "Наблюдаващ" - стаийката си е доста тенденциозна, трябва да се чете доста внимателно и с резерви.
277
4
 
18
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
А пропуснах един детайл:"ЕС се нуждае от пълно единодушие, за да се стигне до асоцииране на Украйна."Единодушието не беше ли нещо лошо и недемократично, което толкова церемониално заровихме преди 1/4 век...? Всички "ценности" се обръщат и премятат като палачинки, само и само да са в противовес на Лошия Путин (а всъщност на политиката на силна и независима от Г7 Русия).
276
0
 
4
 
! Отговори
рускиня до 418 преди 8 години
До Анонимен. В Гърция? В Идомени ,продполагам ще изкараш велик ден. Не забрави да спиделиш трапеза с тези ,които се нуждаят.
275
4
 
31
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
Егати тенденциозната статия. Не се говори за оптимистичните тенденции за поява на разум и далновидно мислене у европейците, а за злорадстване и противопоставяне с Русия, която искала да разбие и разедини Европа. Сигурно пък САЩ искат обединена Европа...Или пък е много хубаво и положително нещо Европа да приеме превратната, фашизирана и издоена от господарите си Украйна... Все тъпоъгълни тези, които косвено ни се набиват в статията.