Турция пише нова конституция за силна държава

Обсъждането започва следващият месец в парламента
Обновена: 16 апр 2016 16:42 | 16 апр 2016 14:28,
198
Турция пише нова конституция за силна държава
Снимка: Reuters

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу съобщи, че в следващите месеци на парламента на страната ще бъде връчен за разглеждане проект за нова конституция.

”Турция ще има гражданска, либерална и демократична конституция, която ще осигури една силна стогодишна Турция“, заяви Давутоглу.

По-рано тази година 12 депутати от парламентарната комисия по конституционните въпроси – по трима от четирите парламентарно представени партии, се срещнаха за промяна на настоящата конституция, която е приета през 1980 г. – по време на военния режим. Това припомни Anadolu Agency, цитирана от ”Фокус”.

Комисията обаче се разпадна, след като опозиционните парти се оттеглиха заради несъгласие с предлаганата президентска система в страната, предложена от представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Давутоглу призова всички партии да допринесат към процеса на създаването на
”демократична и плуралистична конституция“.

Ако парламентът не приеме проекта за конституция с мнозинство от 367 депутатски гласа от 550възможни , ще бъде свикан референдум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
10
 
! Отговори
PD преди 8 години
Кемал измисли турската нация, за да положи основа на модерна национална държава, ама в територията на Оттоманската империя. Арменците станаха излишни, кюрдите вероятно е очаквал да претопи. Ориентира държавата светски.А днес Ердо и сие, ще се връщат в назад и то с ислям от Саудитски трактат, щото кинтите идат оттам. Надявам се модерните турци да не го допуснат, щото ще има бежанска вълна от турци.Европа колкото и да е толерантна, скоро и на нейните заспали политици ще им се наложи да се събудят
51
3
 
10
 
! Отговори
PD преди 8 години
Нека пишат, но за силна държава това не е достатъчно.Със ФАЩ се оказа, че са уж приятели ама само когато има далавера с оръжие и нефт.Русия им спря кранчето, Турция се озъби, а янки и нато подвиха опашки и лаят отдалече.И много от оръжието за ИД попадна при кюрдите, щото с тях заиграване с традиционния им ислям не бива.За турчина няма разлика, какъв ще е исляма, стига да има келипир.Не случайно се пънат и за ЕС, но византийско/турско/келипирски номера в европа няма да вървят. И с Азерите нищо
50
6
 
14
 
! Отговори
до гурбетчия преди 8 години
Момченце, изобщо не ме интересуват интервютата на тоя изостанал абориген, не ме занимавай с глупости.
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта на Ердоган е Турция да стане султанат и той да е на върха му!
48
23
 
11
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Не може да се сравняваме с Турция.Империята си остава империя!!!!Не правете опити да злепоставите държава,която държава е 60 години пред България.Факта е!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, да, сега новата конституция ще узакони ислямизма и неоосманизма.
46
9
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 8 години
До: номер 65Ами не, турското робство е комплекс, не е история. Няма държава в света която да нарича период от историята си "робство". Това са фактите. Може би с изключение на Русия, която сама в историята си е записала че е била под "монголо-татарско иго".Иго е синоним на робство, тоест - ярем. Посочи ми друга такава държава и тогава ще се съглася с тебе! Но не можеш!Намери също информация и за Айдемир - най-голямото село в България.Заселено е от руски бежанци от гоненията на цар Петър I.
45
1
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 8 години
Ама ще разрешават ли порнофилмите и порно индустрията в новата турска конституция?
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който обиди Ерпрофан няма да яде салам! Това е историческо събитие за Турция. Ваяграта е подарък от Меркел - Шнорхил.
43
0
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
И как новата конституцуя ще донесе стабилност? Като направят Турция султанат, че с тези избори само нерви и борби? На Ердоан не без причина му лепнаха прякора "малкия султан".
42
23
 
3
 
! Отговори
глас народен преди 8 години
Да живее Турция! Смърт за Русия!
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чебурашка!
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако пуйките си сменят конституцията, най вероятно ще приключат с демокрацията и един президент вероятно ще иска да я прави султанат!
39
2
 
16
 
! Отговори
Български турчин преди 8 години
Турция пропада в клоакaта на ислямизма ден след ден все по надълбоко! Жалко, че този ислямист Ердоган съсипа хубавата държава на Атарюрк! Жалко е за свестните светски ориентирани турци, които заслужават по-добър лидер от члена на Мюсюлмански Братя Ердоган! Язък!
38
1
 
1
 
! Отговори
иии преди 8 години
До до 50какъв е този "ад", в който живееш? нещо по-конкретно?
37
3
 
2
 
! Отговори
men преди 8 години
кандидатстват. ела да ги видиш в германия и в америка как се изкарват жертви на режима, на изселване, били преследвани, били унижавани *** само да им дадат стипендии и да могат да ги в ърнат тука цру да ни дерибействат. смях в залата.
36
1
 
5
 
! Отговори
men преди 8 години
сглобяват се не се произвеждат. за това акъл не се иска. искат се 3 смени и няколко буса серсеми да си подават частите. и надзирателя е японец не е турчиляк. скоро идат роботите да видим колко коли ще се "произвеждат" у трукестан. *** с ***.
35
1
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 8 години
Не си в час с нещата от 80-те години на миналия век. Има много Турци, които директно кандидастват в чужбина и не се занимават с жалкото образование в бг. А ето за това което пиша се потвърждава, че не желаете да приемете малцинствата, като равни. Според тебе само българите могат да учат на Запад?? Само те са интелигентни и можещи а другите не са квалифицирани? Няма какво да разеснявам на човек, който видимо от коментарите му е на различно интелектуално ниво и никога не може да си обясни нещата
34
0
 
6
 
! Отговори
men преди 8 години
малкият ушат пендингел да разкаже за фондацията с която е свързан и за изнасилените от нея деца. да разкаже и за жените и децата от сирия които насилват или принуждават да им дудукат за по една *** леб. голям ербап. това което се случва в сирия да ви се върне десеторно ви пожелавам тучиля. и не ми казвайте невини не знам си какво. на нашия цру непрокопсаник десет години му сърбаме пумията поне войни не е започнал все още освен тази срещу собствения си народ. турците като не могат да обесят две мекерета да им носят кармата след това.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГеоргиНикой за нищо не настройвам, просто приказвам от личен опит и имам не 2/3 примера за не равното третиране на българите спрямо турците, все едно малцинствата са втора ръка хора. ЩО СЕ отнася до социлно-битово, културни, дори професионални умения, малцинствата са тотално дискриминирани и не се поставят на равна нога. Подчертавам малка част от българите мислят, като теб и това е пътя на разбирателство, но 90 %, от хората имат скептично отношение, което е жалко за вас, като народ!