Съдбоносната грешка на Владимир Путин в Крим

Съдът обяви извън закона Меджлиса на кримскотатарския народ
28 апр 2016 21:17, Елка Василева
664
Съдбоносната грешка на Владимир Путин в Крим
Снимка: архив, Reuters

Съдът в анексиран Крим обяви извън закона Меджлиса на кримскотатарския народ - постави ръководния му орган наравно с екстремистките организации. Така управляващите в Русия получиха възможност масово да хвърлят зад решетките кримските татари, недоволстващи от окупационните власти на полуострова. Владимир Путин и обкръжението му изглежда не осъзнават последиците от тази стъпка, пише Сергий Руденко, Украйна, за "Дойче веле".

Съпротивата ще продължи

Веднага след анексията на Крим Меджлисът ясно демонстрира, че не признава руската окупационна власт. Кримските татари енергично се обявиха против т. нар. референдум за присъединяване на полуострова към Русия. Меджлисът бе сред инициаторите на продоволствената блокада на Крим през септември 2015 г. С една дума, кримските татари - кой както може, протестираха и все още протестират срещу политиката на Кремъл.

Позицията на кримските татари едва ли бе изненада за руската власт. Владимир Путин обаче май още не знаеше какво да прави с коренния народ на Крим. Отвличанията и убийствата на активисти, сплашването, обиските не дадоха очаквания резултат. А нямаше как стопанинът на Кремъл да последва примера на Йосиф Сталин и да депортира кримските татари от полуострова.

Москва реши да действа по-изтънчено - да ги постави извън закона. С очевидната цел да им затвори устата, да потисне съпротивата. Ако пък не сполучи с някого, да го хвърли в затвора или да го прокуди. Да, Меджлисът вече взе решение да се премести в Киев. Да, лидерите на кримскотатарския народ са обявени за персона нон грата на полуострова. Да, кримските татари прехвърлят борбата за правата си в континентална Украйна и в Европа. Но всички тези стъпки, направени по принуда, няма да сломят кримските татари, а ще ги направят още по-силни и по-сплотени.

Десет процента от кримското население

Днешният опит на Владимир Путин да "прочисти" полуострова от кримски татари навярно е знак, че Кремъл планира окончателно да превърне Крим във военноморска база. С оглед окупацията за Русия е опасно да държи край стратегическите си обекти хора, готови всеки момент да блокират поделения или складове.

Забраната на Меджлиса е и сигнал от Путин към Запада, че Русия се установява трайно на полуострова. И Вашингтон, и Европа вече недвусмислено посочиха на Москва, че лишавайки кримските татари от представителния им орган, тя погазва правата им, репресира коренния народ на полуострова. Тази реакция очевидно ще бъде последвана от нови икономически санкции, които да отрезвят стопанина на Кремъл.

Започнал война срещу кримските татари, Владимир Путин сякаш дори не предусеща последиците. В Крим живеят към 300 000 кримски татари - малко над 10 на сто от местното население. Забраната върху Меджлиса не решава основния проблем на Путин - кримските татари никога няма да го припознаят за лидер. Руският президент може безспир да създава на полуострова кримскотатарски сдружения, които сам контролира, изкуствено да насърчава движение в полза на Русия. За кримските татари обаче той е и завинаги ще остане окупатор, наредил вече името си до това на Йосиф Сталин.

Очаквайте провокации от спецслужбите

Кримските татари навлизат в нов етап от борбата за правата си, включително за най-важното: свободно да живеят на собствената си земя. Днес те ясно разбират, че без да бъде освободен Крим от руските окупатори, просто няма как да го осъществят. Така че целта за тях е очевидна - Крим да бъде върнат на Украйна.

Лидерите на Меджлиса заявиха, че в Националната гвардия на Украйна се създава батальон "Крим", в който ще бъдат включени близо 560 кримски татари. По думите на председателя на събранието Рефат Чубаров концепцията за батальона вече е разработена и внесена при президента Порошенко. Задачата му е да охранява границата на Крим. Друго кримскотатарско формирование - "Аскер", е разположено в Херсонска област.

Руската пропаганда се мъчи да представи тези инициативи като вербовка на атентатори самоубийци. Което подсказва, че борбата с кримските татари може да мине в нова фаза - провокации на руските тайни служби.

Меджлисът днес е доста сериозен и верен помощник на украинската власт в усилията й да си върне Крим. Руската забрана временно ще спре развитието на кримскотатарското движение на полуострова, но едва ли ще убие вярата на коренния му народ, че справедливост има, че тя заслужава да се бориш за нея. Най-важното е тази вяра да не угасне и да не бъде измамена.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
1
 
6
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 8 години
Предателя Горбачов разруши държава съпоставима само с Рим.Сигурен съм че Русия ще възкръсне като птицата Феникс.Натресаха ни ценности в кавички ,където човек за човека е най голямия враг .Разруши се семейството като Основна градивна частица на обществото. Българките станаха най голямите *** на света.Мъжете налитаме на семейни жени като нерези все едно нямаме семейства.Младежите станаха масово *** и лесбийки ,и най вече наркомани.Само парите са важни .Живееме в деградирало общество с запад
358
1
 
8
 
! Отговори
Обам Кениеца преди 8 години
Или пак защо да нема независима африканска република в САЩ, защото има области в САЩ където към 50% от населението са *** доведени от Африка?
357
1
 
8
 
! Отговори
Апачи Индиан преди 8 години
А добре, да питам аз нещо. Ако домородните индианци в САЩ или Аляска решат да направят партия която се стреми да се отцепи от САЩ или да има независимост някаква, за Обама какво ще пишат?А и друг въпрос? Защо изобщо и не съм чувал досега да се е появила такава партия или организация?
356
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Когато всеки ден се го едно и също нещо, за много хора започва да изглежда истина.
355
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поръчкова статия със заблуждаващо предназначение. Мехлем за мозъка на затъпялите общества във васалните на САЩ държави в източна и централна Европа.
354
5
 
20
 
! Отговори
izmislici преди 8 години
всеки ден открити провокатори публикуват всякакви глупости за русия и търсят някакъв отзвук или омраза към тази страна, без да засягат въпроса, че ние по отношение на управлнието сме на същото дередже като тях, един човек и партия са окупирали цялото пространство като целта им е еднолично ръководство, без хора
353
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откакто Бялата златка тръгна да чисти паметници е пълна скука в тоя сайт.
352
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и аз капитулирах, $ 70 000 имам и не знам, в Бг ли да се връщам тук ли да седя.Не е като Вова с офшорни сметки в Панама за $2 млрд. ама пак вършат работа.
351
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много адекватен ход на Кремъл! Kpaвapитe капитулираха тотално. Европа принадлежи на Русия.
350
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То това е ясно. Ще го видим обесен с главата надолу някой ден. Само кога ще е ?
349
14
 
8
 
! Отговори
запомнете преди 8 години
ВСИЧКИ ДИКТАТОРИ СВЪРШВАТ ПО ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН
348
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще връщат Крим без да изглежда като загуба? Това е въпроса.
347
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aaaa....Няма грешка ! Няма грешка !
346
25
 
5
 
! Отговори
незнайно преди 8 години
Обаче Франция гласува в парламента си санкциите срещу Русия да отпаднат, а? Французите са ку,рв.и също, както руснаците. Вижда се руската агресия, вижда се как Русия няма намерение да се съобразява с никого и с нищо. но западняците, облажени с руски пари помагат на Русия да живее на гърба на завладените от нея народи. Докато не се затвори руската уста, няма да има мир нито в Азия, нито на Балканите, нито никъде. Руснаците си мислят, че са хванали господ за шлифера. Но ще им дойде изневиделица.
345
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Крим ще им изяде главата. Альоша ваш ама камъка наш.
344
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-скоро разпада на РФ е неизбежен...
343
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Присъединяването на България към Руската федерация е неизбежно и закономерно.
342
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** пак се ***.
341
4
 
13
 
! Отговори
АЛЕКСАНДРОС МЕГАЛУС преди 8 години
ГЪРЦИЯ ПОДКРЕПЯ НА 1000 ПРОКЕНТА СИЛНА РОССИА..НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМЕ ТАВАРИШ ПУТИН !ИСКАМЕ ЗАЕДНО С РУСКАТА АРМИЯ, ЗАЕДНО С ГРЪЦКАТА ХЕЛЛАДО-ВИЗАНТИИСКА АРМИЯ --- ДА ИЗГОНИМ ТУРЦИТЕ ОТ НАШАТА СТОЛИЦА - КОНСТАНТИНУС ПОЛИС = ГРАДА НА КОСТАС ВЕЛИКИ ! И СЪЩО ОТ ИЗТОЧНА ГЪРЦИЯ = МАЛА АЗИА !
340
10
 
5
 
! Отговори
студент в Чикаго преди 8 години
Мачкай Вова с голо дупе дръжките.