Съдбоносната грешка на Владимир Путин в Крим

Съдът обяви извън закона Меджлиса на кримскотатарския народ
28 апр 2016 21:17, Елка Василева
664
Съдбоносната грешка на Владимир Путин в Крим
Снимка: архив, Reuters

Съдът в анексиран Крим обяви извън закона Меджлиса на кримскотатарския народ - постави ръководния му орган наравно с екстремистките организации. Така управляващите в Русия получиха възможност масово да хвърлят зад решетките кримските татари, недоволстващи от окупационните власти на полуострова. Владимир Путин и обкръжението му изглежда не осъзнават последиците от тази стъпка, пише Сергий Руденко, Украйна, за "Дойче веле".

Съпротивата ще продължи

Веднага след анексията на Крим Меджлисът ясно демонстрира, че не признава руската окупационна власт. Кримските татари енергично се обявиха против т. нар. референдум за присъединяване на полуострова към Русия. Меджлисът бе сред инициаторите на продоволствената блокада на Крим през септември 2015 г. С една дума, кримските татари - кой както може, протестираха и все още протестират срещу политиката на Кремъл.

Позицията на кримските татари едва ли бе изненада за руската власт. Владимир Путин обаче май още не знаеше какво да прави с коренния народ на Крим. Отвличанията и убийствата на активисти, сплашването, обиските не дадоха очаквания резултат. А нямаше как стопанинът на Кремъл да последва примера на Йосиф Сталин и да депортира кримските татари от полуострова.

Москва реши да действа по-изтънчено - да ги постави извън закона. С очевидната цел да им затвори устата, да потисне съпротивата. Ако пък не сполучи с някого, да го хвърли в затвора или да го прокуди. Да, Меджлисът вече взе решение да се премести в Киев. Да, лидерите на кримскотатарския народ са обявени за персона нон грата на полуострова. Да, кримските татари прехвърлят борбата за правата си в континентална Украйна и в Европа. Но всички тези стъпки, направени по принуда, няма да сломят кримските татари, а ще ги направят още по-силни и по-сплотени.

Десет процента от кримското население

Днешният опит на Владимир Путин да "прочисти" полуострова от кримски татари навярно е знак, че Кремъл планира окончателно да превърне Крим във военноморска база. С оглед окупацията за Русия е опасно да държи край стратегическите си обекти хора, готови всеки момент да блокират поделения или складове.

Забраната на Меджлиса е и сигнал от Путин към Запада, че Русия се установява трайно на полуострова. И Вашингтон, и Европа вече недвусмислено посочиха на Москва, че лишавайки кримските татари от представителния им орган, тя погазва правата им, репресира коренния народ на полуострова. Тази реакция очевидно ще бъде последвана от нови икономически санкции, които да отрезвят стопанина на Кремъл.

Започнал война срещу кримските татари, Владимир Путин сякаш дори не предусеща последиците. В Крим живеят към 300 000 кримски татари - малко над 10 на сто от местното население. Забраната върху Меджлиса не решава основния проблем на Путин - кримските татари никога няма да го припознаят за лидер. Руският президент може безспир да създава на полуострова кримскотатарски сдружения, които сам контролира, изкуствено да насърчава движение в полза на Русия. За кримските татари обаче той е и завинаги ще остане окупатор, наредил вече името си до това на Йосиф Сталин.

Очаквайте провокации от спецслужбите

Кримските татари навлизат в нов етап от борбата за правата си, включително за най-важното: свободно да живеят на собствената си земя. Днес те ясно разбират, че без да бъде освободен Крим от руските окупатори, просто няма как да го осъществят. Така че целта за тях е очевидна - Крим да бъде върнат на Украйна.

Лидерите на Меджлиса заявиха, че в Националната гвардия на Украйна се създава батальон "Крим", в който ще бъдат включени близо 560 кримски татари. По думите на председателя на събранието Рефат Чубаров концепцията за батальона вече е разработена и внесена при президента Порошенко. Задачата му е да охранява границата на Крим. Друго кримскотатарско формирование - "Аскер", е разположено в Херсонска област.

Руската пропаганда се мъчи да представи тези инициативи като вербовка на атентатори самоубийци. Което подсказва, че борбата с кримските татари може да мине в нова фаза - провокации на руските тайни служби.

Меджлисът днес е доста сериозен и верен помощник на украинската власт в усилията й да си върне Крим. Руската забрана временно ще спре развитието на кримскотатарското движение на полуострова, но едва ли ще убие вярата на коренния му народ, че справедливост има, че тя заслужава да се бориш за нея. Най-важното е тази вяра да не угасне и да не бъде измамена.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
2
 
! Отговори
Таратор преди 8 години
Тука няма ли модератори?! Стана суперпросташко!
298
3
 
3
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 8 години
Сополанко, тук всички знаят, че не пиша за пари. Ако съм взел и една стотинка за тролене, Бог да ме съди. Това да се отнася и за теб! Ако вземаш парици за кремълска агитация, циреи да ти излязат на дупарата!
297
1
 
4
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
тревожи ме също и че такива ур одливи кошмарни тро лски създания като теб са превзели форумите , платени от окупаторите амер иканци и се опитват да промиват мозъците на народо-населението. такива като теб някой ден ще виснат на бесилото. бъди сигурен в това. и по турско робство е имало такива шпиони като теб - шпионирали са в полза на османската империя и са ги наричали мекерета. Разбра ли, бе *** такова!
296
2
 
7
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
До КОШМАРЪТ 442Ти "москалите" ги остави. Аз България си гледам. Обаче гледам, че "москалите" са далече и наистина не им дреме за нас. А на тяхно място тук са се настанили едни нагли крадливи американски ур оди и разсипаха България, същите тия янки дето ти плащат да агитираш в тяхна полза. И това ме тревожи.
295
1
 
3
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 8 години
Не страдай дете мое. Москалите не дават и пет пари за теб и мен, за нас българите. Я ги зае.... и си гледай България. Там едва ли ще ти хареса, повярвай ми.
294
2
 
3
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
До КОШМАРЪТ 440Аз нямам от какво да се оплаквам. Супер съм си за момента. Ти *** да се оплачеш на Козяк, че СПРАВЕДЛИВИЯ брутално те е *** силил! Може и медал за храброст да ти дадат. Те тия евр огейски ценност вървят и се ценят!
293
0
 
3
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 8 години
СОПОЛИВ, защо не се оплачеш в руското сополство? Ще те почерпят с водчица, може би.
292
3
 
2
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
Ми платени сте бе пал ячо! Цяла България научи вече че сте сред онези 2-3 хиляди платени от Козяк трола. Но вий продължавате упорито да отричате, като че ли има вече някакво значение. Пропагандата ви вече не хваща никакъв дикиш. Но вий си продължавайте с глупостите по форумите. Никому вече не пречите. Само на американските ви господари се чудя - що продължават тъпо и упорито като добичета да наливат пари в подобни от репки като вас, които не им вършат никаква работа. Ако ви бях шеф - да съм ви и
291
3
 
2
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
Ооо, Днес бг, привет сор осоидни под логи! Що сте вкарали в списъка със забранени думи думата "сор*сои д". Да не би по причина че сте слуги на Козяк и всичките ви статии са поръчкова пропаганда в полза на САЩ и срущи българските национални интереси. А дежурните ви коментатори под статиите - да не би да са на работа при вас?! Не, едва ли е така. Сигурно се бъркам нещо. Платени американски со рос оидни от репки!
290
0
 
4
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 8 години
Руски фека лии, КОШМАРЪТ ви се завърна. Запасявайте се с вазелин, иначе ще ви е мъка голяма.
289
1
 
4
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
До КОШМАРЪТПар цалане, кефи ме да те обиждам. Щот си гн усна платена св иня! *** мър ша! Що не идеш да се зас треляш някъде. Би било чудесно!
288
3
 
5
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 8 години
Ей, руска от репко, мога до утре по това време да го набивам на май кати!!! Мери си приказките, изменнико, България е избрала своя път и той не е в Азия!
287
3
 
5
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
До КОШМАРЪТ 430Темата е, че си платена *** *** и си знаеш, че ако излезеш от анонимност, целия наш народ ще се изреди да ти се изплюва в мръсната мутра, *** американски *** ***. *** си майката *** шпионски!
286
4
 
2
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
До КОШМАРЪТ 426Абе Кошмар, ти нормален ли си бе?! Руснаците са наши братя, а ти си едно жалко платено шпионско американско ***. Такива национални предатели като теб някой ден ще ги бесим по дърветата за шпионаж в полза на трети държави. *** скапана!
285
0
 
3
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 8 години
Олиго френе, пиша по темата.
284
2
 
5
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
До КОШМАРЪТ 427Ти хубаво си се заел да громиш руската олигархия. Обаче за американската олигархия що дума не обелваш?!? Или амерриканската олигархия сигурно е оня въпросен "шоколад" дето мармоти го завиват в целофан?!? Затова ти писах, че си смешен. Щото от 100 километра си личи, че си платен нещастен соросоиден *** - преднамерен и пишещ тук единствено и само с поставена предварително от Козяк цел - да манипулираш балъците. Но тъй като никой не ти се връзва, излиза че ти си най-големия балък
283
3
 
5
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
Руската власт в Крим била окупационна! Днес бг - вие просто сте едни нещастни жалки американски мекерета. Не ви ли е срам да пишете подобни платени глупости. Пълни нещастници. Кого си мислите че агитирате и дезинформирате. Народът в България на 95 % е русофилски и такъв ще си остане. А смешните ви манипулации по отношение на Крим си остават за лично ваша консумация и за храна на платените *** *** , които заработват жалки дребни доларчета с коментари под нелепите ви статии. Никой не ви
282
3
 
2
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 8 години
И кое са глупости? Че руската олигархия е оня "шоколад" дето мармоти го завиват в целофан ли? Пълни бо клуци са и това е положението.
281
0
 
2
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 8 години
Ако не бяха руснаците, гърците турчин нямаше да оставят жив през Гръцко- турската война. Сега нека им свалят самолетите в Сирия и да ги пекат на бавен огън, хак да им е!
280
0
 
2
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 години
До КОШМАРЪТ 423Брато, пишеш пълни глупости! Вземи се скрий някъде и не се излагай!