Бивш надзирател от Аушвиц се извини на процеса в Германия

"Срамувам се, че видях неправди и никога нищо не направих срещу тях"
29 апр 2016 17:18, Елка Василева
31
Бивш надзирател от Аушвиц се извини на процеса в Германия
Райнхолд Ханинг. Снимка: Reuters

Деветдесет и четири годишен бивш сержант от паравоенната нацистка организация СС заяви пред германски съд, че се срамува, че е служил като надзирател в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц и че е знаел какво става там, но не е направил нищо, за да го спре, предаде Асошиейтед прес.

Райнхолд Ханинг каза пред съда в Детмолд, в Германия, че никога не е говорил за службата си в Аушвиц, която е протекла от януари 1942 до юни 1944 г., че не е разказвал дори на семейството си, но искал да използва процеса като възможност да поднесе извинения.

 "Искам да кажа, че дълбоко ме разстройва, че съм бил част от такава престъпна организация. Срамувам се, че видях неправди и никога нищо не направих срещу тях и се извинявам за действията си. Много, много съжалявам", каза той.

Ханинг е съден по 170 000 пункта за съучастие в убийство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: АушвицРайнхолд Ханинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве дедо... на кой се извеняш ти !!! На тези които ти пращат по един милион деградирали туристи всяка година ли ? Или на тези които докараха много свестни хората по-цял свят да бъркат по кофите и...ли на тези които разпалиха по цял свят войни, а после същите ги въоражават с колани бомби и ги насъскват срещу невинни хора от друг континент излезли на разходка по улиците с децата си . Вдигни си гордо главата и не се извенявай за каквото и да е било, а и да си искал да направиш нещо, то е нямало как да стане - най-много и теб да бяха те мушнали в комина.
21
2
 
9
 
! Отговори
nina преди 8 години
Човекът е бил надзирател в лагер-нито е Хитлер,Химлер,Гьоринг или Менгеле...И какво точно е можел да направи-да дезертира в СССР може би?Абе какви са тези глупави процеси на дедовци на 94 години? А в същото време в ивицата Газа какво се случва вече 68 години?
20
2
 
6
 
! Отговори
dp преди 8 години
19 - Майк - отде ви изравят все такива гении за кремълски слуги бе, я се покрий надълбоко.Или още по-добре - заминавай ВЪН от свободния свят, в който не ти харесва, ходи да те строяват и мачкат по Русия, Иран, Корея, не е да нямаш опции, кво ЧАКАШ.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България кога ли ще съди Проект Възродителен Процес , всъщност България няма да се реши да го направи но Европейския Съд може
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две годинви и половина надзирател в Аушвиц? Този какво е видял....!
17
5
 
11
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Аз пък няма да се срамувам защото сега говоря против престъпния и морално, сексуално и социално деградиращ режим на толерасткия краен либерализъм който води до гибелта на нации. Аз говоря против него точно в апогея на силата му и го критикувам остро и когато бъде осъден в бъдеще няма да се срамувам, че не съм направил нищо по въпроса като надзирателя в концлагера.
16
8
 
4
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Бойко Борисоф също е служил в Аушвиц, а не както се пише в Белене1 - е, и кво от тва?!
15
8
 
9
 
! Отговори
Тюлена Бобо преди 8 години
Победителите определят правилата. В този случай - за съжаление...
14
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а държавите, които нахлули в континента америка, ограбили и изтребили коренното население, а сега ръсят демокрация и справедливост като пърхот, кога ще се извинят?!
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко много нацисти вече са на съд на по 90-100 години. Почти всички нацисти са дълголетници. Случаеност? Не мисла...
12
16
 
3
 
! Отговори
ИЗНЕНАДА преди 8 години
Казвам се адвокат Петканов и ще ви заведа дело за антисемитизъм. Честити празници!
11
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1942-1944 година той е бил между 17-19 годишен. Има много по-виновни от този човек, които са можели да наравят нещо, но отдавна не са между живите.Каква отговорност търсите от този дядо
10
17
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хитлер е бил прав!
9
9
 
21
 
! Отговори
само да кажа преди 8 години
До Анонимен 6: Приятел, ти ако знаеш руснаците какви са ги вършели... Да си чул някой осъден, или да се извинява??
8
16
 
27
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Поклон , дядо Райнхолд! Да ти даде Господ здраве , задето си прочиствал най- гадния *** на земята!
7
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приятелю, не се извинявай! Върни се на работа! В теб е бъдещето на Европа, защото младото поколение се състои от мутанти с извратени представи за света. Надявам се да имаш възможност отново да се бориш за просперитета на своите родина и континент!
6
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сетил се на 94 години да се извинява! Ами да беше почакал още малко, та да се извини преди да отиде във вечните ловни полета! До МенАко не ти е известно, в SS са доброволци и не се иска много акъл да се сети какво ще върши, макар и по заповед. А частите на SS на фронта не са били толкоз много, били са предимно в тила за борба със съпротивата, т.е. един начин да се отърве от пращане на първа линия, особено след 42-ра, където смъртта му е била гарантирана...
5
13
 
45
 
! Отговори
ined преди 8 години
Какво ще им се извинява?!! Такъв ценен кадър трябва веднага да го назначат за директор в някой бежански лагер.
4
8
 
51
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Не виждам никаква вина в този човек. Той е бил на служба, системата е била такава, той е бил вокник и е изпълнявал заповеди. Сега го карат да се извинява и го съдят. А Меркел кой ще я осъди детп прибира терористи, убийци и изнасилвачи. Безсрамните политици пиещи човешка кръв, кой ще ги осъди? Съжелявам клетия човек и се извинявам, че не мога да му помогна в измисления процес срещу него.
3
8
 
40
 
! Отговори
ss преди 8 години
Няма за какво да се извиняваш,можеш само да се надяваш че пак ще отворят врати тези заведения, че много *** влезе в Европа и ще трябва да се чисти