Мадуро загаси светлината, а в тъмата....

Положението във Венецуела става все по-зле
4 май 2016 13:22, Бойчо Попов
34
Мадуро загаси светлината, а в тъмата....
снимка: Ройтерс

"Аз съм изпълнен с надежда, че иде промяна", пише Леополдо Лопес, който от оспорваното си арестуване през февруари 2014 г. е най-известният опозиционен лидер във Венецуела. На демонстрация в Каракас майка му - Антониета Мендоса, прочита посланието, което той е изпратил по нея: "Референдумът за оставката на президента Николас Мадуро е пътят към изход от кризата".

Над милион и половина венецуелци дадоха подписа си в полза на референдум за импийчмънт на президента. Лидерът на опозицията Лопес също е дал подписа си - чрез майка си, която тайно занесла в затвора подписката.

След този успех на опозицията, която спечели парламентарните избори през декември 2015 г., часовниците на Венецуела вече отброяват друго време. През следващите седмици списъкът с подписите ще бъде внесен за проверка в Националния избирателен съвет. Ако списъкът съдържа 4 млн. валидни подписи, референдумът може да бъде свикан, пише в свой коментар за Deutsche Welle Астрид Пранге.

Иначе казано -  времето работи срещу „Революцията на Боливар”, оповестена през декември 1998 г. от харизматичния бивш президент на Венецуела Уго Чавес. 17 години по-късно страната с най-големите резерви от природен газ в света е изправена пред икономическа и политическа пропаст.

"Правителството на "чавистите" прилича на шоу на ужасите. Страната е управлявана от правителство, което не уважава законите, пречи на институциите, поощрява престъпността и е ужасно некомпетентно", пише и Нахон Серфати в латиноамериканското издание на испанския всекидневник Еl Pais.  

Серфати е един от онези близо 1,5 млн. венецуелци, които напуснаха страната след идването на власт на Единната социалистическа партия на Венецуела. Той е специалист по информатика и преподавател в университета в Отава (Канада).

Правителството е превърнало живота на останалите в страната 30 млн. души в истински кошмар: "Плячкосване, публични убийства, растяща престъпност, контрабанда, черен пазар и висене на опашки за хранителни продукти и медикаменти - всичко това отдавна е част от дългия списък на ужасите", пише Серфати.

Във Венецуела има огромен недостиг на стоки, защото всички необходими продукти се внасят от чужбина. С падането на цената на петрола кризата се изостри допълнително. Правителството в Каракас вече не разполага с достатъчно валутни средства, за да осигури снабдяването на населението с основни продукти. Венецуелците ще трябва да се лишат занапред дори от любимата си бира, защото най-голямата пивоварна в страната Еmpresas Polar преустанови производството си на 29 април. В открито писмо фирмата обвини централната банка в Каракас, че не освобождава валута за внос на ечемик.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Венецуела е чудесен пример как *** могат да сасипят дори и една от най развитите и богати държави и то само за двадесетина години. Защо ли защото комунизма е илюзия този строй прави хората глупави, мързеливи и безотговорни а последиците от това ние ги знаем и по добре от венецоелците. Да другари на всякъде се провалитхте сега е ред и на СССР
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Батакистите вече нямат пари даже и за ***. В ТВ атака не са взели заплати и са напуснали, млатят повторения денонощно :)
23
15
 
10
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Защо не драснат някой ред,как 80 процента неграмотност беше ликвидирана,как живеещи в бидонвили имат вече нормални жилища.Наистина чрез умишлено сваляне цените на нефта САЩ удариха с един куршум няколко държави Русия,Венецуела,Бразилия,но това са последните успехи на американкия империализъм,скоро и той ще потъне в измисленото от него самия пазарно блато и фалшива демокрация.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,ха ,не знам някъде на власт където са комунисти нещо да е на ред!Е ,на ви комунизъм!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това може да постигне един автобусен шофьор-комунист. А вие забравихте ли кога у нас бе като дискотека? И кой го направи?
20
1
 
12
 
! Отговори
Васко Кръпката преди 7 години
Поздрявявам президента Мъдуро с песента "Няма бира". И ток няма ама карай ...
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социалистите навсякъде по света са еднакви и можете да ги познаете с ключовата дума дефицит.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не знам как с петролния газ, но знам как са с престъпността на един колега брат му го бяха убили за един чифт маратонки в Каракас и той не можеше да си го прости защото той му ги беше изпратил от Испания.
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И у нас беше така по времето на развития цоц
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно чета за България. С тази разлика, че индианците имат природен газ и са решили да направят някаква промяна. А тук трупаме дългове и си търпим.
15
5
 
20
 
! Отговори
Дрът Пергиш преди 7 години
Навсякъде по света социалистите правят едно и също. Взимат властта с нереални обещания за щастлив живот с малко работа и много пари, крадат в несвяст и като изцоцат всички ресурси си бият камшика в някоя богата държава да си харчат откраднатото с децата и внуците а народа остава на тъмно с пръст в задното отверстие и се чуди какво обещаваха а каква стана тя.
14
1
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Даже и от тебе.....
13
2
 
2
 
! Отговори
.до 15 преди 7 години
И по обяд ли се дрогирате ?.
12
6
 
18
 
! Отговори
Вак преди 7 години
Държави като Венецуела и Мексико трябва да се закрият. Тотална клоака. За тези, които си мислят, че България е много зле, ум препоръчвам да посетят тези "райски" кътчета, после пак ще говорим.
11
5
 
11
 
! Отговори
! преди 7 години
Както винаги, социализъм = epic fail!
10
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помислете малко страна богата на петрол в криза кризата я създадоха американците и само чакат Матуро да го свалят и да сложат своя марионетка и да им цоцат петрола
9
3
 
12
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Хм......Обикновено последния угася лампата. Тук ги угасиха още преди хората да са напуснали.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно червените другари дали са нормални хора или извънземни . При очевАдните факти как комунизъм-социализъм съсипва и фалира всяка държава където го има, те отчаяно го защитават .
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама какво се оплакват?! Нали строят социализЪма!
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и електричество нямат. Пускат го 2 дни в седмицата, защото държавата е най - добрия стопанин според путинистите.