Примирието в Сирия обхвана и Алепо

САЩ и Русия постигнаха споразумение
14
Примирието в Сирия обхвана и Алепо
Снимка: Reuters

САЩ и Русия се договориха режимът на прекратяване на огъня в Сирия да обхване и северния град Алепо, където насилието ескалира през последните дни, съобщи днес Държавният департамент на САЩ в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Вашингтон и Москва ще координират укрепването на механизма за надзор на новото споразумение.

От критично важно значение е Русия да увеличи усилията си, за да накара режима в Сирия на президента Башар ал Асад да спазва режима на прекратяване на огъня в Алепо, се подчертава в изявлението. Съединените щати от своя страна поемат ангажимент да убедят опозицията да прави същото.

"Нашата цел остава, и винаги е била, едно-единствено всеобхватно прекратяване на бойните действия, покриващо цяла Сирия, а не поредица от местни примирия", подчертава Държавният департамент на САЩ.

Говорителят на американското външнополитическо ведомство Марк Тоунър отчете, че новата сделка е довела до намаляване на насилието в Алепо, но не го е прекратила. За да бъде постигнат напредък, е необходимо да бъде прекратено смесването на бунтовническите групировки, подчерта той.

Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, което влезе в сила в края на февруари, не обхваща групировките, които са смятани за терористични. Сред тях са "Ислямска държава" и сирийският клон на Ал Каида Джебхат ан Нусра (Фронт на победата).

Споразумението за Алепо е било постигнато снощи и е влязло в сила една минута след полунощ днес (и българско време), заявиха по-рано представители на американските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Оттогава насилието в големия град в Северна Сирия е намаляло, но нарушенията на примирието продължават на някои места, казаха тези източници, пожелали да запазят анонимност.

По-рано бе постигнато споразумение за потвърждаване на прекратяването на огъня в предградията на сирийската столица Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, отбелязва АП.

Крехкото примирие в Сирия, договорено с посредничеството на Съединените щати и Русия, влезе в сила в края на февруари, за да даде шанс на преговорите в Женева между режима и опозицията за уреждане на конфликта. Мирният процес обаче на практика попадна в задънена улица и през последните дни насилието ескалира, особено в Алепо, където бяха убити десетки цивилни, включително при атаки срещу болници.

Трима души бяха убити в града при бунтовнически обстрел на контролирани от режима райони, съобщиха сирийски държавни медии, цитирани от АП.

Общо 279 цивилни са загинали при обстрел в Алепо от 22 април според данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), отбелязва Ройтерс.

155 от тези хора са били убити в държани от опозицията райони и 124 - в зони, контролирани от правителството, уточни базираната във Великобритания неправителствена организация, която има широка мрежа от информатори в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: СирияАлепо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
18
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Явно си е прав
11
5
 
17
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
11 Явно пак нищо не си разбрал
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
явно сащ представляват ал кайда и ислямска държава!! невероятно!!
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Русия представя сирийското правителство, кого представт САЩ в тея преговори? ИДИЛ? Аз ли се бъркам нещо или мноого явна стана работата....
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ЗАЩО БГ ЖУРНАЛИСТИ НЕ ОТИВАТ НА МЯТО И ПАК ДА ПИШАТ ПИША ЦИТИРАНИ ОТ НЯКОИ СИ ИДЕТЕ ВИЖТЕ И ПИШЕТЕ И НИЕ ДА СЕ ГОРДЕЕМ С НАЩЕ ЖУРНАЛИСТИ ЧЕ ПИШАТ ИСТИНАТА КАКТО ГО ПРАВИХА НЕМЦИ И ФРАНЦУСЗИ И ПУСНАХА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА УКРАИНА ПОКАЗАХА НА СВЕТА САМАТА ИСТИНА КАК В УКРАЙНА-ОДЕСА ЗАПАЛИХА ХОРАТА ЖИВИ И НЯМА СЪДИМИ ДЕЛОТО Е ЗАКРИТО
7
1
 
27
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Лидерът на Ислямска държава Ердоган се бори с близките си терористи като им изкупува нефта,прави ги богати и ги въоръжава + обучава:)))
6
1
 
27
 
! Отговори
да преди 7 години
всеки ще накара своите да спазват мира - Русия ще въздейства на Асад като съюзник и терористът САЩ ще говори с ...Ислямска държава - личната им терористична организация, наскоро преоблякла се като опозиция:))))))))
5
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ASAD kasapina izbi 500 hilqdi ot svoya narod samo i samo rusnacite da mogat da vzemat petrola na siriyskiya narod,asad mrusno kuche teb santimetur po santimetur trqbva da te kulcat
4
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sreshtu IDIL edinstveno se bori ERDOGAN,ot 3 dena turskata artileriya smaza islqmistite zaradi koeto rusnaka neshto ne e dovolen ot turcite che mu izbivat rojbata
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво е това примирие , което не засяга ИДИЛ и АлКайда .А опозиционните групировки да не се смесват , така са им наредили !Кой какъв е там и срещу кого се бие ?
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките хора.
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакво съглашателство с американските рептили! Бой до последният останал противник на законния сирийски президент!