Бинали Йълдъръм представи новото правителство на Турция

Остава само една жена, влизат девет нови министри
40
Бинали Йълдъръм представи новото правителство на Турция
Снимка: Reuters, архив

Приемникът на Ахмет Давутоглу на премиерския пост в Анкара Бинали Йълдъръм представи състава на новото правителство на Турция.

Ключовите имена в състава на предходния кабинет остават, като сред тях са външният министър Мевлут Чавушоглу, правосъдният министър Бекир Боздаг, вътрешният министър Ефкан Ала, като и вицепремиерът отговарящ за икономическите въпроси Мехмед Шимшек.

Най-значима промяна в състава на правителството е това, че говорителят на управляващата партия Омер Челик ще е новият министър по европейските въпроси, заменяйки на поста Волкан Бозкир.

В новото правителство в Анкара, което е 65-то ред, влизат девет нови министри и четирима заместник-министри.

Същевременно обаче жените в кабинета ще бъдат редуцирани от две на една - Фатма Бетюл Кая Саян, министър по въпросите на семейството и социалните политики.

Новият министър-председател на страната представи програмата за управление само три часа, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган утвърди състава правителството. Йълдъръм се зарече да започне незабавна работа по създаването на по-силна президентска институция, желана от Реджеп Таийп Ердоган.

Обръщайки се към парламента, премиерът Йълдъръм заяви, че ще използва „историческата възможност“ да промени конституцията, плод от военния преврат през 1980 г. Във външнополитически план неговото правителство ще се стреми към "увеличаването на броя на приятелите и намаляването на броя на враговете“.

Първата министерска среща на новия кабинет на Бинали Йълдъръм ще се състои в сряда, 25 май, и ще бъде председателствана от държавния глава Ердоган.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
турко преди 7 години
Дали е кюрдин или не ,не е много важно. На вчерашна пресконференция , Ердоан каза, че в турския парламент има място за всеки който го е заслужил. А за сметка на това опозиционната партия продължава да се издънва по елементарен начин. ... Със закъснелите си маневри , Кълъчдароглу се мъчи да обърне нещата ,но твърде късно. Преди появата на Ердоан , неговата партия имаше достатъчно време да се докаже ,но си пропиля шанса.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Същевременно обаче жените в кабинета ще бъдат редуцирани от две на една"Въх!:)Бас държа че се цитира ТАСС или РИА Новости и тука!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 23Наистина Йълдъръм Баязид го наричат светкавицата но точния превод на светкавица е шимшек а на мълния йълдъръм. Турския изобщо не е лесен.Примерно бял на турски е беяз или ак или кър в завимисимост за какво се отнася.Бяла Къща - Беяз ЕвБяла Коса (прошарена) - кър сачЧисто, бяло лице - Ак юзи т.нт.,.писменно също е трудно защото има разлика между това как е написано и как се произнася.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдин бил. И какво от това. То и в нашите турски партии има доста българи. И на такива обикновено се вика еничари.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои почнаха газ да пикаят, в Турция мин. Председател -кюрдин .А в България кога ще видим мин, председател - турчин , май никога
16
4
 
4
 
! Отговори
Фикри Йълдъръм преди 7 години
Йълдъръм означава мълния, а не светкавица. Честито, имаме нов религиозен водач- кюрдин, но при нас етноса не е важен, а колко човек се бои от Аллах.
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера депутати от кюрдската партия бяха в Диярбекир. Полиция и жандармерия ги опази от "народната любов".Другия опозиционер Кълъчдароглу (кюрдин почитател на Ататюрк) наричаше терористите "аркадаши-другари" но имаше глупостта да участва на погребение на загинал турски войник и множеството го замеряха с яйца..и той ги нарече ....терористи... Ердоган си бетонира властта..Ердоган, Путин, Орбан. Това са единствените лидери в Европа. Всичко останало са кукли на конци.
14
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ердоган нареди правителството за да го направи султан.Давутоглу беше далновиден министър председател. Човек който се опитваше да лавира и да поддържа мирна политика. От там идваха различията и затова Ердоган се отърва от него.Много е трудно да се предвиди бъдещето но ми се струва, че то няма да е много мирно.
13
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган президент на русия
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костов? Ама каква приватизация направи тоя индиец не е истина!
11
1
 
5
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
До Анонимен 6В България досега не е имало премиер турчин, но за сметка на това е имало вицепремиери и министри турци, а етническата партия ДПС вероятно е най-дълго участвалата в управлението на страната. Сега се сетих, че сме имали ром (от ,,Драгалевци ") за мин.-председател.
10
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик е Ердоган! 2015 - 300 евро М.заплата!2016 - 425 евро!Най големия подарък за турците през Януари 2016 беше 125 евро - 250 лв. увеличение на мин.заплата.В началото на всеки месец Реджеб си има половин час в държавната тв. какво са направили в предходния месец. Какво е построено, колко е похарчено.Започва винаги с "Уважаеми Братя и Сестри, отново съм пред Вас за да ви обясня какво сторихме за нашата Родина в последния месец"..Българина може само да си мечтае за такъв Дгржавник!
9
7
 
6
 
! Отговори
Слава преди 7 години
хаха бил кюрд и какво от това? ще даде ли права на кюрдите в Турция? Не разбира се! Гадните ислямисти както са морили българите така правят и с кюрдите! Нищо, тов Путин ще им помогне!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Noviyat min predsedatel obeshta investicii v ikonomikata za cqlata teritoriya na Turcia
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция се гледа религията. Може да си всякакъв важно е да си мюсюлманин. Примерно в Турция Не-Мюсюлмани не могат да станат офицери. Най много ефрейтор - онбаши.От грък или арменец офицер не правят но от юдеи правеха преди Ердоган.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A v BG koga shte vidim min predsedatel bulgarski turchin,nishto lichno
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махнаха кримския евреин Давутоглу и сложиха кюрд. Днес председателя на опозиционната народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу който е кюрд алевит каза, че Ердоган не е Султан а Фараон.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ama kak taka nali kyurdite sa izbivani v Turcia neeee ne moje da turite kyurdin min predsedatel
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя път туриха кюрдин за мин.председател. Йозал също беше кюрд ама празидент. Иначе половината офицери в армията пак кюрди. Нали вкараха офицерите ашкенази в затвора. Грузинеца командва парада. Честито!
2
6
 
3
 
! Отговори
Аларма преди 7 години
тези ислямисти и нео-османисти представляват огромна заплаха за България! Не слушайте марионетки като ***! Единствено Русия би ни помогнала при евентуална криза. Американците биха ни продали за жълти стотинки - спомнете си Кипър!