Бинали Йълдъръм представи новото правителство на Турция

Остава само една жена, влизат девет нови министри
40
Бинали Йълдъръм представи новото правителство на Турция
Снимка: Reuters, архив

Приемникът на Ахмет Давутоглу на премиерския пост в Анкара Бинали Йълдъръм представи състава на новото правителство на Турция.

Ключовите имена в състава на предходния кабинет остават, като сред тях са външният министър Мевлут Чавушоглу, правосъдният министър Бекир Боздаг, вътрешният министър Ефкан Ала, като и вицепремиерът отговарящ за икономическите въпроси Мехмед Шимшек.

Най-значима промяна в състава на правителството е това, че говорителят на управляващата партия Омер Челик ще е новият министър по европейските въпроси, заменяйки на поста Волкан Бозкир.

В новото правителство в Анкара, което е 65-то ред, влизат девет нови министри и четирима заместник-министри.

Същевременно обаче жените в кабинета ще бъдат редуцирани от две на една - Фатма Бетюл Кая Саян, министър по въпросите на семейството и социалните политики.

Новият министър-председател на страната представи програмата за управление само три часа, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган утвърди състава правителството. Йълдъръм се зарече да започне незабавна работа по създаването на по-силна президентска институция, желана от Реджеп Таийп Ердоган.

Обръщайки се към парламента, премиерът Йълдъръм заяви, че ще използва „историческата възможност“ да промени конституцията, плод от военния преврат през 1980 г. Във външнополитически план неговото правителство ще се стреми към "увеличаването на броя на приятелите и намаляването на броя на враговете“.

Първата министерска среща на новия кабинет на Бинали Йълдъръм ще се състои в сряда, 25 май, и ще бъде председателствана от държавния глава Ердоган.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А хаирлия да е!