Как да си преместим град? Питайте хората в Кируна!

Защо, как и кога? Отговорите дават шведските архитекти
25 май 2016 18:31,
7

Снимка: Reuters

Преди повече от 10 години миньорският град Кируна, дом на над 18 000 души, взима много важно решение.

В продължение на години миньорите успешно (някои биха казали, че дори твърде успешно) успяват да изкопчват всичкото желязо, което мините крият. Само че камъните под града са започнали да се пропукват заради миньорската дейност. И се отварят огромни пропасти, които спокойно може да погълнат целия град.

Единственото решение за жителите на Кируна е да преместят града. Тухла по тухла, градът трябва да отиде 3 километра на изток, пише "Индипендънт".

През 2004 година, решени да спасят и мината, и градът, от Луосавара-Кирунавара Актибола, държавната компания, която притежава мината, решават да се заемат със задачата, която се оценява на 2 млн. долара.

И така, продуцентите Йохан Сундберг и Хенрик Каркстед отиват до Кируна, за да разберат как точно ще бъде преместен цял един град.

"Никога не е било опция да затворим мината", обяснява Никлас Сирен. "Тя винаги е съществувала в симбиоза с Кируна!"

Разбира се, няма всичко да бъде преместено. Жилищните сгради вероятно ще бъдат вдигнати наново, но характерните за Кируна сгради, като общинския съвет ще бъдат преместени. Същото важи и за църквата на Кируна, която е от най-красивите сгради в Швеция. Важните сгради ще бъдат вдигнати от основи и ще бъдат пренесени с кранове и платформи.

Както можете да си представите да бъде преместен цял един град е амбициозно начинание. Затова всичко ще стане на няколко фази, като първата вече е започнала. 400 семейства вече са се преместили, но всичко продължава.

Ерика Линдблад, говорител на компанията, обяснява, че цялостното преместване ще отнеме над 20 години. За жителите на Кируна това също си е предизвикателство. Продуцентите на филмчето разговарят с Йохана. Тя, заедно с баща си, държи магазин на центъра на града. Семейството притежава магазина от 1933 година насам и не искат да се отказват от бизнеса си.

"Те ще преместят града и ние ще ги последваме. Ще се преместим - и ние, и магазина", обяснява Йохана.

Техният магазин е сред стотиците сгради, които ще бъдат разрушени и построени наново. Минната компания ще купи домовете на хората на пазарната им цена с 25% отгоре - и така жителите ще имат възможност да си купят ново жилище в новия град, без да утежняват семейния бюджет. Ако ли пък искат могат да пропуснат цялата документация по процеса на по покупко-продажбата и да приемат да бъдат настанени безплатно на ново място.

А за архитектите това е още едно изпитание. Марк Сулгит обяснява, че усилията си струват: "Най-голямото предизвикателство не е да създадем нов град, който е устойчив, атрактивен и модерен".

"Най-голямното предизвикателство е да преместим съзнанието на хората и културата. Всяко наше решение като архитекти има свое бъдеще", казва той.

"Това е градът, в който съм родена и израстнала. Важно е за мен околната среда да бъде подобна на това, което е сега. Дори по-добра!", съгласява се Нина, жител на града.

Дали Кируна, град отвъд полярния кръг, ще успее да се премести 3 километра на изток, предстои да видим. Изглежда обаче, че шведите не са се притеснили особено. А просто ще си преместят града, жителите, църквата, общината и всичко важно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като цяло е тъпотия - преместени ще бъдат 2-3 малки исторически бараки, всичко друго ще бъде разрушено и построено на ново, и то в рамките на 40 години, и то на едва 3 километра - те докато приключат с това "преместване" и ще трябва пак да ги местят.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛелеТова че са дръпнати не значи че са китайци. Има доста дръпнати към северния полюс.
4
1
 
15
 
! Отговори
Леле преди 7 години
Ама китайци ли ще го местят - като тези от снимката. Е тогава ясно - ще стане и по-бръже.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надписите на табелата са на шведски, английски и финладски. Църквата е православна. Дълбокия шведски север. Сняг и 6 месеца слънце, 6 месеца нощ.
2
0
 
19
 
! Отговори
гтф преди 7 години
ако беше тука, яка експлоатация на мината, после фирмата ще фалира и ще остави хората без дом
1
1
 
15
 
! Отговори
Платонов преди 7 години
Хей, ами то и в Чевенгур местиха къщите :) Тук обаче става въпрос за нещо реално, докато в книгата се осмиваше комунизма в СССР.