Швейцарците против заплатата без да се работи

На референдума отхвърлиха гарантирания месечен доход
Обновена: 5 юни 2016 21:44 | 5 юни 2016 21:15,
119
Швейцарците против заплатата без да се работи
Снимка: БТА

Швейцарските гласоподаватели отхвърлиха днес предложението за отпускане на гарантиран месечен доход за всички граждани със 76,9 на сто срещу 23,1 процента, предаде ДПА.

Още по темата

На първия в света подобен референдум швейцарците трябваше да се изкажат за или против предложението въвеждането на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен, включително чужденец, живеещ редовно от пет години в страната, както и 625 франка за децата под 18 години. В същото време целта беше да се спестят разходи за помощи за безработица, социални плащания и пенсии.

Избирателната активност беше 46,9 процента.

Инициаторите на референдума определиха резултата като "сензационен успех", "значително повече, отколкото са очаквали". Техен говорител изтъкна, че това означава, че дебатът тече, а също и в международен план.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен основен доход би било в подкрепа на човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката. Кабинетът изрази и безпокойство, че това би привлякло много мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много сте далеч от истината .
47
4
 
17
 
! Отговори
извода преди 7 години
Убий съветското в себе си и животът ти ще се оправи като на швейцарец.
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на вас да ви намалят заплатите от 6000 франка на 3500 и вие за да живеят търтейте с по 2500 и вие щяхте да гласувате с НЕ на РеферендумаШвейцарците не са прости отстояват си Интересите Отделно че са си твърде Интелигентни
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ти е робска психиката? Няма да ме разбереш и да ти кажа. Когато/ако ти дойде времето, ще го осъзнаеш и сам. Ще се отнася до писането ти с ГОЛЕМИ букви, това не е тон на човек много в хармония със себе си, нищо че "работя, труда ми се цени и ми се заплаща добре".Кой и какво съм намерил за себе си, няма значение, защото на този етап няма как да го разбереш :)
44
6
 
4
 
! Отговори
ЩО ,БЕ....ХА,ХААА... преди 7 години
.Що да ми е "робска психиката"-----ЗАЩОТО РАБОТЯ, ТРУДА МИ СЕ ЦЕНИ И МИ СЕ ЗАПЛАЩА ДОБРЕ ЛИ..??!!!!ТИ ---КЪДЕ НАМЕРИ ТАЯ "СВОБОДА".....ДА ЖИВЕЕШ ДОБРЕ , И ДА ХАРЧИШ ----БЕЗ ДА РАБОТИШ...?!!!КОЙ ТИ Я ДАВА ....ЕЙ ,ТАКА -----"БЕЗ ПАРИ"....??!!!АЙЙДЕ , КАЖИ ...ЧЕ МИ Е ИНТЕРЕСНО...??!
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА РАВЕНСТВО ---И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!ДОРИ ПРИ СОЦА---КОМУНИСТИТЕ , БЕХА "ПО-РАВНИ ОТ ДРУГИТЕ" ...С ПАРИ , ПРИВИЛЕГИИ И ПР.!ВИНАГИ , ЩЕ ИМА БОГАТИ И БЕДНИ ----ВЪПРОСА Е :---колкоо богати...---и колко бедни....ПРОСТО --ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГА "СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ "---на живота.ВСЯКАККВА УРАВНОВИЛОВКА ------Е ПЪЛНА УТОПИЯ И ПРЕЛЮДИЕ , КЪМ ДИКТАТУРА И ПЪЛЕН ДЕСПОТИЗЪМ!!!
42
4
 
3
 
! Отговори
Да се изкажа и аз преди 7 години
До Глупости на куб..Знам, че няма да ме разбереш защото самия ти манталитет е "плод" на робската система на съвременна икономика. Но все пак ще опитам, с всички известни технологии особено ако се извадят и скритите такива (в името на корпоративни интерси) производството и осигуряването на основните материални блага на всеки човек е ОБЕКТИВНО възможно. И да, ако някой иска просто да си пее в парка и да живее "с базов стандарт" но просто, защо не, ако ВСЕКИ друг има същата възможност?
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ ---1/2 -ВЕК СЕ ЗАНИМАВАШЕ СЪС СОЦ-ПРОСТОТИЙ ....А , ШВЕЙЦАРИЯ --СИ ГЛЕДАШЕ ИНТЕРЕСА И ПАРИТЕ , ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ....ЗАТОВАА СА БОГАТИ И ЧЕСТИИТИ !НА НАС---ПАРТИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТОНА БКП ---ни направи "РОБИ НА ТРУДА "--за една нощ и ни взе всичко , докато в Швейцария ---ХОРАТА , НЕ ЗНАЯТ ЩО Е "КОМУНИЗЪМ "----- ии живеят добре , до ден днешен!ПОЛИТИКАТА Е --"НАДСТРОЙКА" ...А , НЕ БАЗА!!ТАМ---БАЗАТА СИ Е БИЛА ВИНАГИ ЗДРАВАА И НЕПОКЪТНАТА !ТОВА Е РАЗЛИКАТА!!!
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 50тиТова са пълни глупости - пазарната иконономика, т.нар. капитализъм не е природен закон и природна наука като например физиката. Икономикическата теория е измислена от хора с всички техни несъвършенства и нещо повече..измислена е като едва ли не "научно" оправдание за забогатяването на едни за сметка на други. И преди да си си отворил устата, че не знам кзкао говор - икономист съм и затова мога да ти кажа - тази система в основата си е обречена, още в основополагащите й идеи
39
4
 
8
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 7 години
ИЗКАЖИ СЕ ---АМА НЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ!"...СТАНДАРТА НА ЖИВОТ"----не ти го дапва Партията или Правителството ----ТИ СИ ГО ПРАВИШ САМ!КОГАТО СИ КУПУВАМ КОЛА ИЛИ ЖИЛИЩЕ И СЕ ХРАНЯ ДОБРЕ---ТОВА НЕ Е ЗА ТВОЯ СМЕТКА , А ,ЗАЩОТО ХОРАТА ИМАТ ПОТРЕБНОСТ ОТ МОЯ ТРУД и ПЕЧЕЛЯ ДОБРЕ!ТОВА --ЧЕ ТИ НЕ СИ С МОЯ УМСТВЕН БАГАЖ, УМЕНИЯ И СРЪЧНОСТ---НЕ ТИ ДАВА ПРАВО ДА СЕ ПИШЕШ , ОЩЕТЕН ОТ МЕН ...ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ!СЪЩОТО Е СЪС ШВЕЙЦАРИЯ И БЪЛГ18807АРИЯ!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 48Да така е...но всяко начало има и край, без да говорим за насилствени революции елитът може да държи масовият човек в робство само и единствено докато втория спи. А вторият макар и бавно се буди, да си задава въпроси..и да се пита "дали наистина няма друг начин". А точно това е страхът на елита, и силата на масовия човек. Така, че...знаците за пробиване на парадигмата са все повече налице :)
37
4
 
7
 
! Отговори
Да се изкажа и аз преди 7 години
...осигуряването на базови блага за удовлеетворяване на потребностите на ВСИЧКИ хора по света Е възможно. И свободата която това би ни дало би направила светът по-щастливо място. Ако съм композитор, ако това ми е таланта и призванието, ще продължа да го правя и без да ми плащат. А не да ми се налага да ме влече да композирам, а да съм счетоводител напромер защото "с композиране не се изкарават пари"
36
6
 
16
 
! Отговори
Да се изкажа и аз преди 7 години
1. Швейцария е богата, защото ИСТОРИЧЕСКИ поради ред причини ГОЛЕМИТЕ играчи са я ОСТАВИЛИ да бъде богата. С нищо швейцареца и западняка по принцип не е по-кадърн или по-умен, просто стандрата му е за сметка на другите народи.2. Идеята за минимален базов доход е нещо НОРМАЛНО. Това, че хората са се превърнали в зомбита, който живеят за да работят не е НОРМАЛНО3. За хората които мислят, че "няма достатъчно пари" - "парите" сами по себе си са нищо, истинската стойност са благата. Осигуряването
35
1
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ОБИЧАМ ГО АЗ.......ТОВА "ШВЕЙЦАРСКО РОБСТВО "..ха,ха,хаааааааааааа...В $ и ?...!А , ТИ СИ СТОЙ ---ГЛАДЕН , ГОЛ И БОС ----АМА СВОБОДЕН У СОЦ-КЕ..НЕ..ФА!ТАМ Е РАЯ ЗА ТЕБЕ!!!!
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцария използва модерно робство (аутсорсинг) на евтини имигранти, а парите на богаташите в банките се гарантират с валутни печатници.
33
4
 
5
 
! Отговори
ЖИВЕ , ТОЙ ...ЖИВ Е. преди 7 години
И ТОДОР ЖИВКОВ Е У ШВЕЙЦАРИЯ ,БЕ.....!!!!ТАМ СИ Е ПОСТРОИЛ "КОМУНИЗъМА"----И НЕМА ДА СИ ИДВА ТУКА...... ИЛИ У РУСИЯ!!КАЗА , ЧЕ ---НИНОВА , НЕМА ПАРИ ТА ДА СТРОИ " КОМУНИЗЪМ"....!АКО ПА , ПОЧНЕ ------ПАК ШЕ ГРЪМНЕ , НЕКОЯ БАНКА!!!!!
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По оринцип където и да се направи подобен референдум резултата ще е сходен, подобни идеи получават по толкова, хората не са толкова прости, но за мем друго е важно в тоя референдум, а то е че не трябва да има теми табу за референдум, за да е богата една държава и народа да има доверие трябва да се правят референдуми
31
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Един швейцарски работник е 10 пъти по-производителен от един мързелив българин, затова заплатите им са по 4 хил евро."По тази логика швейцарският състезател на висок скок скача 25 метра, щангистът изтласква 2,5 тона, но най-як е швейцарският лекоатлет който пробягва сто метра за една секунда. Осъзна ли тъ.потията на изказването си?
30
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Гърция живеят 110 пъти по-добре от швейцарците. На тях подобен референдум им е излишен.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е сега какво да правя с билетите за Швейцария,които купих